Monday, December 3, 2012

Rancang Cuti Anda!


Assalamualaikum.. J

Nak kongsi2 sikitlah. Pasal cuti.
Hehehe..
Ingat tak maksud ayat ni?


Firman Allah yang bermaksud:

(Demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian) 
Al-‘asr 103:1-2.



Dan maksud hadis ini?

Diriwayatkan daripada Ibn Abbas RA, bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda, 2 nikmat yang sering dilalaikan oleh kebanyakkan manusia, iaitu nikmat sihat dan nikmat masa lapang
(Hadis riwayat Imam Bukhari.)

Dan kata kata Imam Ahmad bin Hanbal ini?

“Hidup ini adalah keyakinan dan perjuangan dan perjuangan mukmin yang sejati tidak akan terhenti kecuali kedua tapak kakinya telah menginjak pintu syurga”

Emmm. Betul kan?

Maksudnya macam ni je sebenarnya,
Wahai kawan- kawan sekalian,
Di sini saya ingin mengajak anda membuat perkara yang berfaedah semasa cuti. =..=


Sampaikan apa yang nak disampaikan? Hehehe.
Better to straight to the point.
Yok yok!!
Haaa. Pointnya, MACAMANA NAK BUATNYA?

Saya kan , ada pengalaman cuti yang macam2 lah.
Sebab saya banyak cuti.
Alhamdulillah. :3
Bila dah besar sikit ni dah pandai sikit lah nak merancang cuti dengan baik..
Bila difikir2 balik kan..
Sia sia je ek buat perkara sia sia sebelum ni..
Hahaha.

Haa,
Lagi satu kan..
Saya nak bagi idea.! Hehehe..
Masa cuti ni kan sebenarnya,
Kita boleh membentuk diri kita jadi manusia yang lebih baik tau.

Haaa. Macam ni,
Masa cuti kan kita ada masa lebih kan berbanding hari kuliah..
Kita rancanglah jadual..
Contoh, pagi2 bangun awal pukul 4 ke 5 ke.. buatlah tahajud sikit..
Kalau dah biasa buat tu tambah rakaat sampai 6 ke 8 ke..


Tahu kan? Yang tahajud tu sangat sangat hebat ganjarannya.
Kalau nak cerita, YA ALLAH. Banyak.. sampai nak muntah, (sebab terlalu taajub).
Salah satu yee,

Saidina Umar Al-Khattab menyatakan kelebihan solat malam dengan berkata: "Sesiapa yang mengerjakan solat malam (tahajjud) dengan khusyuk maka Allah menganugerahkan 9 perkara. 5 di dunia dan 4 di akhirat.

Di dunia:
Dijauhkan segala penyakit daripadanya.
Dizahirkan Kesan taqwa pada wajahnya.
Dikasihi sekalian mukmin dan seluruh manusia.
Percakapannya mengandungi hikmah.
Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama.

Di akhirat pula:
Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri.
Dipermudahkan hisab.
Meniti titian sirat sepantas kilat.
Mendapat buku catatan amal dengan tangan kanan.

Lagipun solat tahajjud adalah solat paling utama selepas solat fardhu (ada dinyatakan dalam hadis riwayat Muslim).

Haa. Lepas tu rancang quran kita.. baca banyakkkk2 setiap hari.
Haa.. kan kan? Tapi try istiqamah la..
Mula sikit2 dulu..



Quran pun besar kan fadhilatnya?..
Salah satu contoh ni,

Hazrat ‘Abdullah bin Mas’ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda,
“Sesiapa yang membaca satu huruf daripada kitab ALLAH TAALA maka untuknya diberi satu ‘hasanah’ (kebaikan) sebagai ganjaran bagi huruf itu dan satu hasanah adalah sama dengan sepuluh pahala. Aku tidak berkata (‘Alif, lam, mim) sebagai satu huruf tetapi (alif) adalah satu huruf, (lam) adalah satu huruf dan (mim) adalah satu huruf.”
(Hadith riwayat Tirmizi)

Dan jangan risau,
baca ni :

Hazrat ‘Aishah R.Anha meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda,
“Seseorang yang ahli dalam al-Quran akan berada bersama malaikat pencatat yang mulia dan jujur. Seseorang yang membaca al-Quran dengan tersekat-sekat dan bersusah payah untuk membacanya akan mendapat dua ganjaran,”
(Hadith riwayat Bukhari, Abu Daud, Tirmizi, dan Ibnu Majah)

Haa. Lepas tu kita boleh rancang zikir kita pagi petang.
Zikir ni penting.
Kita kadang tak perasan pun.. T.T

Saya bagi hadis tentang fadhilatnya ye,


Abu Darda r. a meriwayatkan bahawa baginda Rasulullah s. a. w bertanya kepada para sahabatnya r. a. “Mahukah aku khabarkan kepada kamu mengenai sebaik-baik amalanmu yang amat suci di sisi ALLAH yang meninggikan darjatmu keperingkat yang tertinggi sekali, yang lebih mulia daripada menafkah emas dan perak (di jalan ALLAH) yang lebih utama daripada menghadapi musuh di tengah-tengah medan jihad, maka kamu tanggalkan lehernya atau mereka menanggalkan lehermu? Para sahabat berkata bahkan: “Apakah itu Ya Rasulullah?” Sabdanya:”Zikrullah.”

Zikir nil ah ibadat yang senang dibuat untuk orang orang yang biasa (macam saya).
All the time kita boleh buat.


Zikir je lah..
Subhanallah ke..
Alhamdulillah ke..
Allahuakbar ke..
Semuaaa tu allah suka..
Haa.
Selawat bagus jugak! :D
Atau , Alhamdulillah pun best!! :D
Try la mana2. Pasti anda ketagih.. hehe..

Setahu saya zikir terbaik adalah LA'ILA HA ILLA ALLAH.
Dan doa yang terbaik ialah ALHAMDULILLAH.

Haaa.
Lepas tu, kita boleh rancang time kita nak berlagho2 jugak.
Supaya tersusun la..
Bila kita tak susun, mungkin kita akan buat sangat banyak benda tak berfaedah tanpa ada sikit pun yang berfaedah.


Sekurang kurangnya,
Bila kita rancang sesuatu ni..
Kita Nampak tau flow cuti kita..
Haaa.. mcm tu lah.. J

Sebab bila kita buang terus kelaghoan kita tu, nanti kita balik semula ke habit lama.
Lagi teruk kalau kita langsung tak buat amal amal yang kita try tu. Huuu..
Bahaya.

Apa apa pun..
Saya menyeru kepada semua (terutamanya saya), untuk try.. J
Silakan.. silakan.. hehehe..

Doakan saya ye.. J

Kerana ALLAH.

Thank You!

No comments:

Post a Comment