Tuesday, May 28, 2013

My Activities Before Mid Sem

Assalamalaikum.

Sebelum cuti sem ni banyak jugak tempat menarik sempat aku lawat area Bangi ni.
So, aku nak masukkan lah dalam blog ni supaya ia kekal dalam ingatan.. 
Kenangan. Heee
Since it is my blog, so up to me lah, kan kan kan. :p

Suka baca, tak suka tinggal. 
Kerreooo?

Why do I like studying at Bangi?
Because tempat kita dekat dengan macam-macam tempat menarik.
Yelah, bandar kan..

Say Alhamdulillah. :)

Ada je kawan aku yang kata,
“Alah, baik pergi tempat-tempat semula jadi macam pantai ke air terjun ke bla3”..

Yes, betul jugak tu.
Tapi bagi aku kan, dah alang-alang aku duduk kat bandar ni baik aku try pergi semua tempat selagi mampu..
Mana tau nanti dah tua teringin..
Pengalaman kan.. :p

Bagi tempat-tempat semula jadi pulak, 
Aku suka pergi dengan family.
Better lah aku rasa.
So, aku rasa nanti aku dah ada family sendiri, 
Aku nak paksa husband aku bawak pergi pantai or air terjum tiap tiap bulan. Hihiiii

So, berikut adalah gambar. Heheee. 
Sekeping dua ajelah ye..

Tapi gambarnya tak ikut kronologi cerita pun.
Aku hantam saja.


Ini merupakan kolam renang di Uniten. 
Aku suka duk main air kat sini sebab tak ada orang. 
*gaya cam pandai jek berenang :p
Hehehe. Kami sekelas suka memanfaatkan kolam renang ini.
Memang tak ramai lah.
Nak lebh 3 pu  susah tau.
Maka, kamilah yang memeriahkan kolam renang ini.. :)

Then, bayaran bagi orang dalam and luar lain tau..
Berminat? Silalah datang.
Air, bilik mandi and tandas pun bersih. 
Kawasannya pun luas.

Sesiapa nak pergi, sila ajak aku. 
Aku suka main air.
Harap maklum. :p


Okay, ini kat PWTC. Pameran buku.
Tu Tun Mahathir. Nampak tak? heee
Saja tangkap, buat kenangan.. :p
Disebabkan aku tak dapat join rombongan IPG , so kena pandai-pandai hidup lah pergi sendiri.
Alhamdulillah, ada kawan yang suka je nak jenjalan.
Thanks guys. :D


Kat sini jugak aku dapat kad KTM 1Malaysia.
So, kalau aku naik KTM, aku bayar separuh je laa. :p
Siapa cumburu, bolehlah pinjam kad aku. 
Aku kasik, jangan risau. hihiii

Tujuan gambar ini diambil adalah untuk memperlihatkan kecantikan suasana matahari terbenam sebenarnya.
Tapi nampaknya ia memang cantik jika dilihat oleh mata dan kepala sendiri lah kan kan?
Kalau tangkap gambar tak nampak sangat..
*Atau disebabkan camera two point o aku?... errr..
Ini adalah suasana di Masjid Putrajaya ketika maghrib. :)
Aku buka puasa 1 Rejab tak silap aku, kat sini.. 
Howsweetsss :3


Then, gambar2 bawah ni merupakan sebahagian bahagian Hotel Averly. 
Terletak bersebelahan dengan Alamanda.
Time ni ada Program guru cemerlang gitulah..
Kami dijemput. 
So, memang tempat dia sangat cantik.
Mungkin sebab baru kan..
Wuuu suka akuu.

Kombinasi warna dia menariklah aku rasa.
Pandainya pereka dalaman hotel ni.. T.T

Cuba tengok dindin dia. 
Boleh main cak cak you.. :3
Cantik.. <3

Ni part lain pulak..



Okay, ni dah masuk part makanan.
And aku tau, raaamai lagi kat luar tu yang dah biasa makan benda yang aku nak tunjuk ni.
Let me lah.. :p


Ni kat Alamanda. Nama kedai dia aku lupa laa..
Terletak kat area tempat solat Alamanda tu.
Aku nak try makan ala ala Korea yang masak kat tengah tengah meja tu..
Aku tengok orang Korea makan macam best je.
Hehehe.
Kesimpulan aku  pas makan : biasa jelaa..
Kalau teringin, try jelah..
Pastu kalau suka, pergi makan lagi..
Aku tak nak lah..
Baik aku makan nasik lauk telur campur kicap. nyum nyum <3
Lagi pun,,
Savee.. :p

Ingat tak aku cerita tentang sekerim McD yang horlick tu?
Haa, ni time kat IPG, dah teringinnnn sangat sangat kan.
Adalah hamba Allah yang sangattt baik hatinya telah membelikan sekerim yang besar dan juga cornflakes, untuk dicampur dan dimakan bersama, seperti sekerim McD tu.
Wuuuu, aku sangat suka okayy, dan sangat suka. Serius suka. T.T


Cake ni memang tiptop. 
Walaupun dia bukan dari Secret Recipe, tapi aku rasa cake ni laaagi sedap dari Secret Recipe.
Sedap dan tak muak okay..
Heheee, cerita nak real kan.. Memey ah.
Harga pun tak mahal sangat tau.
Aku beli kat Midvalley.
Kat tempat sesak sesak orang keluar masuk pasar raya tu. 
Serius sedap.
Kalau teringin nak makan cake, belilah. ;)


Ni ice cream Secret Recipe.
Mahal wuu.
Kecik Cetoet aje tu RM3 lebih wuuu.
Tapi nak try kan..
Pasni tak delah teringin ke apa..
Tapi serik aku tak nak beli lagi.
Save..
Bhahahaha :p


Sorry lah guys.
Aku suka tulis. Aku tulislah.
Siapa tak suka baca, just ignore.

Konklusinya.
Makanan ni semua aku takdelah selalu beli.
Aku rasa ni first and last kot.
Malas lah aku perabis duit kat makanan tu lagi.
Hehehee.
Kalau try try je aku tak kisah.

Haa, siapa baca teringin boleh lah gi try yep.
Mana tau puas hati. :)

For the plesure of Allah.

Bye.
Thank You!

Korean Drama Review : BIG

Assalamualaikum.

Biasalah, cecuti gini aku suka cerita pasal drama korea yang aku dah tonton kan.

Dan kali ni aku nak cerita mengenai cerita Big.
You know big?
Yauu, besauuu.
Aku pun tak dapat tangkap nape dia bagi tajuk dia big.
Apakah kesinambungannya dengan cerita itu, aku pun tak dapat rungkai.

Ni cover dia. 
Atas tu Yun Jae dengan Di Ran.
Bawah tu doktor yang suka Yun Jae and dia juga penggoda tegarrr.
Sebelah dia Ma Ri. Pencinta setia si budak Kyung Jun <3
Last but not least, Kang Kyung Jun. 


Cerita bermula dengan kisah cinta seorang guru bernama Gil Di Ran dan seorang doctor bernama Seo Yun Jae.
Okay, mereka memang saling mencintai. <3 <3 <3 macam biasalah.

Tetapi, awal-awal cerita lagi penonton telah dikelirukan dengan perangai si Yun Jae ni. Dia cintakan si Di Ran tadi, tapi perangai dia pelik sikit. Entah.. Macam layan tak layan gitu lah..

Then satu lagi watak lelaki muncul, bernama Kng Kyung Jun. Sangat comel okay. 
Sebab dia budak jelaa.. Heheee.
Budak ni takde parents and biasalah . . .kurang kasih sayanglah kan..
So, perangai dia macam biasa lah yang kita jangka.
Degil, ikut suka dia, tapi feeling. Haaa.

Cerita ni ala ala 49 days.
Dia main tukar tukar roh gitu.
So, satu kejadian telah berlaku yang menyebabkan Yun Jae dan Kyung Jun kemalangan seterusnya telah bertukar roh di dalam sebuah lautan yang besaaaaauuu. Ngeeeengeeeengeriii.

Pahtu, bermulalah kisah cinta antara budak lelaki bertopengkan lelaki dewasa dengan cikgu dia.
Sweet tak ek? Entah lah.. Yang penting aku suka sebab gaya cikgu ni caring  macam kakak dengan adik gitu. 

Tapi kan lagi best kalau ia letak je muka Kyung Jun berlakon. :3
Sebab dia muka baru kan. So mesti lagi best. Hehee.


Pastu best lah konflik dia...
Bila dia kawin dengan perempuan lagi tua dengan dia kan..
And bila dia kena kerja sebagai doktor pulak..

Pahtu misteri pulak part tukar tukar roh tu..
Rupanya diaorang ada special connection laa.
Adi beradik rupanya. 
Tapi bukan adik beradik biasa.
Dolu-dolu si Yun Jae kecik dia sakit.
So, untuk baikkan sakit dia, mak dia kena lahirkan sorang anak lagi.
Tapi masalahnya mak dia tak boleh lahirkan anak lagi.
So, benih tadi dia pindah kat sorang perempuan lain..
So, kiranya kelahiran Kyung Jun memang tak dialu-alukan langsung. 
isk isk sodehnya dik...

si Kyung Jun

Alaaaa... Malasnya aku nak cerita..
Siapa minat tengoklah senirik.

Aku stop lah. heheeee..

For the pleasure of Allah. 
Thank You!
Bye.

Activity During Holiday : Menggarok Sampah

Assalamualaikum guys. ;)

Well, i want to speak English rigth noww!
What?
Yeah. Right now. hihii

I want to share something here.
About me.
Well, dont make it ridiculas babe.
Relax ^..^

Last Saturday,
I went tomy grandparent home at Kampung Batu 6.
You know,
It just 5 to 10 minutes from my house.

So, I do something that make me happy. :D
Cehh macam first time.
Kahkah

No no.
It’s not my first time. 
But, yeah I did it rarely.

Whatsdad?
You know menggaruk sampah rite? Hahah
Or maybe the simple way to say is menyapu dedaun kering. :)

I did it and I took pictures with Markoko, my sister,
Like we never do that. Hikhik.

Nooo laaa.
I just feel like something WOOWWW when I did it seriously or sincerely. hehehe
Before this, I just do this because I feel sooo lazy to do other works like emmmm sapu sampah dalam rumah  or kemas rumah. Heheehee.

But this time,
I did it all.
From garuk sampah to bakar the sampah sampah.
You know,
Kalau bakar sampah, it's my first time. 
And I did it! Yeayyy :D
I’m sooo happy.. :D
Here I chose to best pictures hehehe


Menyapu di bawah pepohon rambutan yang rendang heheh


Yeahh, this is Markoko. :D



Ni bebetul yau, bukan memain. :3
My sis si Markoko tu kata, bahaya bongkok-bongkok, kalau Ika tanak bongkok, sapulah duduk.
Pahtu dia buat. Kakakaka budak.. budak..


Cara-cara membakar sampah. :D


MasyaAllah, bersihnya kampungkuuu :3


Dan kebaikan atau tujuan atau . . .  
Apa apalah, mengenai post kali ini ( yang aku dapat dari menggaruk sampah tadi ) adalah :

1. OOOoooooOoo patutlah orang jaman dulu sihat... :D
Because hey did sooo many works at their rumah yang luaaaass halamannya.

2. OoooOOo patutlahhati nyaie selalu gembira dan bahagia. Kerana kerja ini sangat menyeronokkan hehee

3. Kita kena amalkan buat kereje kereje seperti ini supaya tak jadi mcm aku, pas siap bakar semua sampah tumbang sehari suntuk konon macam keje kat tempat buat bangunan tu hihiii :3

Good luck guys.
Buatlah apa-apa yang patut masa cuti ni ye,
Seperti akuuu kahkahkah :p

For the pleasure of Allah 
Thank You!
Bye.


Monday, May 27, 2013

Resepi Aiskrim Horlick Mudah!

Assalamualaikum cuti semester yang menakutkan.
Kehkehkeh,

Menakutkan bagi aku lah sebab kena tukar kos minor.
Nak termuntah-muntah tau aku fikir pasal ni.
T.T

Tapi takpe,
Cuti pun sudah bermula.
Apa kata kita mulakan cuti dengan benda-benda yang best.

Contohnya mencuba resepi baru. :D
Orito pren.
Kali ni aku nak tunjuk skill aku buat sekerim.
N bukan calang-calang sekerim tau.
Ni setaraf dengan sekerim baskin robin yang mahal gilau tu (walaupun aku tak pernah rasa :3)
Dan setarap jugak dengan sekerim kat McD tu.

Ni kot sekerim McD tu.
Aku pun kurang pasti sebab tak penah beli. 

Kenapa aku buat sekerim holik ni?
(sebenarnya bunyi dia aiskrim horlick tau. malas type.-..-)

Sebab sebelum cuti hari tu aku ada ter'rasa,
Acehh, TER..
terasa kawan aku punya sekerim.
Dia beli kat McD.
Alaa, aku tak penah rasa.
So pastu aku berazam lah nak beli kan...

Sekali tanya kawan sana sini seeeeeemua tak kasi.
Sebab boikot.

Aku pun kuciwaaa lah kan
Sebab aku nak makan sekerim je. T.T
Tapi takpelah..
Aku tahan lah demi anak-anak angkat aku kat Palestin. :')

Bila balik rumah,
Aq search lah internet.
Cara-cara membuat aiskrim.

Wuuuuu jumpaa wuuuuu...
Senang lak tu.

Berikut adalah bahan-bahannya :)


1 tin susu pekat
1 tin susu cair
1 sudu omelett aku tukar dengan tepung penaik :3
1 biji telur ayam

Cara :)
Sebenarnya kita kena mx dia guna mixer cam biasa lah kan.
Tapi sebab aku malas, aku blender je semua tu.
Hihihiii.
Mudah dan kreatif :3


Dalam 15 higga 20 minit.
Hentikan blender tu
Pastu letaklah horlick banyak sikit biasa rasa ala ala McD punya tu..

Pastu masuk dalam bekas,



Then siap. :D
Boleh lah masukkan dalam ice box untuk bagi dia mengeras.



Silalah cuba kalau teringin.
Tapi aku tak pastilah nanti nak lagi ke tak. hiihii

For the pleasure of Allah. :)
Thank You!
Bye.