Thursday, June 27, 2013

Kebaikan Seaweed Untuk Kecantikan

Assalamualaikum you all.

Oh yeah.
Bersemangat bila cerita tentang kecantikan bagai.
Tapi bila nak suruh amalkan pui pemalas hahahah
Okay stop.

Nak dijadikan cerita bla3, ibu dan ayah pun pulang dari Sabah.
Alhamdulillah Allah permudahkan semua urusan.
Biasalah budak kan, bila orang balik rumah bawak beg besau besau pun dia sibuk selongkar cari barang or hadiah yang best best ^^
*Ek? Budak? Bolehlah..

Aku selongkar punya selongkar, maka terjadilah perbualan seperti berikut..

Ibu : Carik apa tu?
Aku: Apa apalah. Jajan ke..
Ibu: Ibu ada belikan hadiah special kali ni cuba buka . . .
Kina: Ibu, apa ni?
Ibu: Haa, tu laa. Seaweed..

WHACCCC? SEAWEED? OGOSHHH I WANT ITTTTT!!!

Hahaha
Kau tau tak, aku baruuu je usha blog blog orang, then jumpa blog ni. Dia cerita pasal seaweed gak? Fehhhhhh. Serius rezeki beb.

Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.

Maka, hiduplah aku dan Markonah pada hari itu sebagai orang yang saaaangat bahagia bhahaha

Memula kitorang dengar penerangan ibu.
And sebenarnya aku telah pun baca tentang seaweed ni dalam blog Lyana.
So bila dapat untuk sendiri punya pakai
Wuwuwuw exited tau titeww
So, aku telan semua jenis seaweed.
Ada hijau, ungu and kuning,
Tapi the most wanted sekarang ni yang colour purple.

This is yang colour kuning..


And ni colour ungu..
The most wanted yaw :p

Ni colour hijau.

Sebenarnya aku ada tangkap pic sendiri, tapi time aku tulis ni pic nya dekat laptop aku. And laptop aku pada orang. ouhhh belit

Ummm ummm,

Macam ni lah ye, aku nak terangkan sesatu apa khasiat dia pun aku tak reti sangat.
Bacalah sendiri dari blog Liyana ni.


Sebab aku tanya ibu sama je jawapannya ngan jawapan blog tu. Hehew
And macam tu jgak lah aku buat.
Semoga santek sesama la ek kita.
Ameen.. -feeling blessed :p

And untuk pengetahuan, kalau kak Lyana ni cool je makan seaweed ni, aku pulak sebaliknya. Aku dengan sedaya mungkin bersusah payah, bertegang otot, bertungkus lumus, bermati matian, and semua ber lah untuk menelan seaweed ni.. T.T

Aku rasa sebab aku buat dari proses awal kan, so aku nampak, rasa, pegang, bau dan semua semua tu lah yang menyebabkan aku agak payah nak telan.
Sekali aku nak telan 3456 kali aku nak termuntah.
Tapi setakat ni tak dibiarkan ia keluar dari mulut lagi lah, sebab membayangkan penat lelah aku memproses seaweed tadi muehehe.

Lagi lagi time duk IPG. Aku malas lah nak heaven macam kat rumah kan.
So aku campur je semua seaweed tu, jadikan satu.
Cukuplah terseksa sekali sehari. T.T
tapi aku tak tahulah effect dia apa nanti.
Kak Lyana kalah ke, atau kalah Kak Lyana. :p

Tapi serius benda ni bagus.
Ciptaan Allah kan..
Confirmlah..

And tak silap I kan, Simply Siti guna seaweed jugak kot.

Oh ye, ini sangat penting! JANGAN LUPA LETAK BEBANYAK PANDAN TIME MASAK OKAYY?
You all akan tau kenapa bahahahaaaaa *evil laugh

So, tu jelah.
Semoga bermanfaat lah ek :3

For the pleasure of Allah.

Bubyee.

Thank You!

Wednesday, June 12, 2013

Resepi Kuih Cara / Talam Berlauk

Assalamualaikum allss.

Sekarang ni aku tengah penat dan lenguh sebab lama sangat bekerja kat dapur. 
Aku tak tahu kenapa hari ni aku begitu lama berada di dapur.

Mungkin kerana aku memasak pelbagai jenis lauk pauk antaranya sotong masak kuah merah, ikan dan ayam juga di masak merah, tempe goreng, ikan masin pelbagai rupa, kuih cara dan juice carrot susu?

Ohh, bukan. 
Mungkin kerana aku menunggu sotong yang masih sangat keras untuk lembut kerana baru sahaja dikeluarkan daripada peti ais bahagian beku. Sangat keras ye semua.

So aku sempat lah snap beberapa pic kot kot rajin nak menulis. 
Yeah, I writing now. I want to write about how do make kuih cara.

Aku buat yang simple je tau. 
Janganlah bandingkan dengan mak cik timah yang jual kat pasar malam tu. Tak acilah beb. Dia buat tetiap hari, memey lah power. 
Aku setakat try and error boleh lee..

Ini rupa kuih cara ye adik adik.
Aku tangkap gambar tak guna flash sebab aku lupa BB aku pun ada flash.
And tak bukak lampu. Lupa. Sorrylah ye.


Okayy..
Mula-mula buatkan inti dia. Buatlah macam biasa, tumis dulu.. 
Gunakan daging kisar and serbuk kari. Tak perlu letak santan ea.. 
Kalau nak sedap lagi,  bagi dia lebih pedas, manis and masin.

And ni bahan nak buat kuihnya :
2 cawan air.
2 cawan tepung.
1 cawan susu cair.
Garam.
2 biji telur.
Pewarna kuning telur.

Kau ambek sume ni masukkan dalam blender then blender jelah. Senang kan kan? Hehehe

Ohhh, gambar ni cukup memalukan aku. Bhahaha
Apsallah kau two point o sangat ahhh cameraaa T.T
Colour sebenar : oren yang pekat dan nampak lazat serta berasap asap.
Gebang lebih

Begini sahaja...

Gambar ni aku malu nak masukkan sebenarnya. 
Tapi untuk kemaslahatan sejagat, ahhh masukkan ajelah.
Ni atas api tengah di masak ni. Kalau boleh tutup time masak tu supaya sebati.
Abaikan ye hitam hitam dan sepah sepah keliling pinggang tu heheehee
Tu sebenarnya tepung yang dah geseng geseng sitik hasil masakan kuih cara sebelum yang ini.
Api biar kecik kecik gilau tau. Supaya anda tidak kuciwa melihat kuih pertama anda, seperti saya :')

Taraaaaa! Siap sudah. Tu aku terbalikkan sikit supaya nampak belakang dia.
Pehh sedap gilau makan panas panas weh. 
Tapi hati hati dengan bekas kuih ni. Panas. Sangat sangat.
Aku sahaja sudah beberapa kali diserang hendap :')

So, siapa teringin makan banyak banyak jom lah kita buat sesama. Sebenarnya kuih ni lagi best and sedap kalau kita hiriskan daun sup and lada merah halus halus and masukkan dalam inti dia. Pehh serius beb. 

Kan aku kata jangan bandingkan aku dengan mak cik timah. :p

Okay lah. Dah azan asar. Selamat men'try. <3

For the pleasure of Allah.

Thank You!

Tuesday, June 11, 2013

Novel Review : Dan Sepi Pun Berlalu By Fauziah Ashari

Assalamualaikum alls.

Lately, aku manyak rajin maa mengemas this blog. Sebab nanti bila balik IPG dah tak bukak dah sebab line lemah lembut disana. Tsk tsk
It’s okay lah. Aku nak cerita pasal novel pulak ni.

Siapa peminat tegar novel start zaman dedulu mesti tahu pasal novel Pergilah Sepi by Fauziah Ashari. Kan kan?
Masa tu aku muda lagi, darjah 6 and that’s my first novel.
Aku sangat suka okay novel tu. Sangat suka. Aku tak tahulah apa faktornya, mungkin sebab first time baca kan.. so, bestlah.

Masa tu aku pinjam kawan je.. so, bila nak pi beli sendiri, sampaaaai sekarang aku cari novel Pergilah Sepi takdok. Taklah kuciwa sangat, cuma macam teringin gitu nak baca.
Usaha selamat 7 tahun aku berhasil apabila aku ditemukan dengan novel ini!
Sorry, aku tak taulah nape sejak kebelakangan ini camera two point o (2.0) aku ni makin kabur :3
Takpeee, asalkan ada gambar kan BB ^^


Ya Allah! Muehehe.
Alhamdulillah. Finally I got it. Aku beli kat pesta buku, PWTC.

Tajuk dia Dan Sepi Pun Berlalu.
Sebenarnya, aku beli sebab dia ada cerita pasal Syafiq and Afiqah lagi, iaitu watak dalam cerita Pergilah Sepi tu. So, aku fikir takpelah kan, baca sambungan je pun okay lah.

And bila aku sampai bilik aku selak, selak.
Eh eh? Samoooo. 
Rerupanya buku ini adalah gabungan antara Pergilah Sepi dan lanjutan kisah depa…
Ooooo, maksudnya cerita Pergilah Sepi ada jugaklah dalam buku ni. 
Maybe ramai sangat kot yang minat cara penulisan kak Fauziah ni awal awal lagi. 
Sebab Pergilah Sepi novel first dia. Tu yang buat baru lagi.

Kenapa aku minat cerita ni? Padahal banyaaak je genre cerita yang sama macam novel ni iaitu kahwin paksa rela kakaka
Aku rasa aku minat sebab watak Afiqah yang cool and tak melebih lebih. 
Certain novel watak hero or heroin  mesti over dari segi kecantikan or perangai dll.. 
Aku tak minat. Aku suka yang biasa biasa aje.

So, sesapa yang minat gilau kat novel Pergilah Sepi and cari kat kedai tak jumpa jumpa boleh lah pergi kedai sekarang and grab this book muehehe.

And siapa nak pinjam aku pun boleh jak ;)

Tu jek lah.

For the pleasure of Allah.

Thank You!


Saturday, June 8, 2013

Hadapilah Sebagaimana Adanya Ia.. (IPG issue)

Asalamualaikum.

Hari tu aku ada fikir satu masalah kan? Pasal posting IPG. 
Biasalah perempuan. Duk pikiak dalam dalam, acane acane, gimane gimane.
So fenin lah aku.

Disebabkan my family and I nak pergi jenjalan sat kat mersing, so aku bawalah buku motivasi kesayanganku. :3
La Tahzan. Aku pernah cerita kot ek pasal certain part dalam buku ni dedulu?

Emm, bila I need motivation and I don’t get it from people around me, then I open the book and read it.
Aku baca ulang ulang kali. Walaupun tak habis habis sebab asyik baca part awaaaal aje. Hihii.

Its okaylah. Nilainya disini adalah manusia amat mudah lupa. ‘Na si ya’ is lupa in Arabic. So, aku tak rasa rugilah bila baca and baca walaupun ulang ulang kali.

(Tapi alangkah baiknya jika manusia itu mencari penyelesaian dan mendapat ketenangan melalui al Quran yang dibaca. Kan kan? Tsk tsk.)

And my favourite quote is always – hadapilah hidup anda sebagaimana adanya ia.

It's mine. Manyak lagi jenis buku La Tahzan ni.. Which one is yours? 

Antara tajuk yang sentap mantap bebeh adalah :

     1. Jangan biarkan hal hal kecil merosakkan diri anda.
Aku rasa memang sentap sebab kalau ikutkan isu posting kocik jak mek. Dunia. Alahai keciknya kalau nak diceritakan. Ia x memberi kesan apa apa pun dalam hidup seorang hamba yang yakin dan percaya rezeki dan perihal hidupnya di dunia semuanya telah ditetapkan oleh Allah. Allah boleh berikan rezeki, pekerjaan, kehidupan, pada seseorang dengan cara apa sekalipun. Mungkin tetiba kita dapat kawen ngan anak raja Brunei hihii. Siapa tahu kan? Inna Allahu a’lam.

Bak kata Dr ‘Aidh : Alangkah sempitnya hidung hidung mereka, betapa sengsaranya jiwa jiwa mereka.  

Psst: Aah ek. Sebab kita akan gelisah dan sengsara dengan memikirkan benda yang belum pasti jadi kan kan?

Lagipun syurga itu luasnya melebihi langit dan bumi.
Means, baik kita fikir pasal akhirat kita. Solat kita. Amal kita. Bak kata my ibu, duni sementara, akhirat selamanya. J sweet kan.

And sebenarnya orang yang berakal adalah orang yang sentiasa melakukan sesuatu untuk akhirat dengan keyakinan bahawa akhirat itu lebih baik dan kekal selamanya. Sebaliknya manusia yang paling bodoh adalah mereka yang memandang dunia ini segalanya.

Emmmm. Aku baca ayat ni lega sikit sebab sebenarnya kita ada cara yang lebih berkesan untuk meenjamin masa depan kita yang lebih cerah. J

Ayat last untuk tajuk ni, beliau cakap gini : Abaikanlah hal hal yang tidak mustahak dan yang tidak penting. Jangan sampai anda hanya disibukkan olehnya dan waktu anda habis kerananya. Dengan itu, nescaya kebimbangan dan kecemasan akan terus menjauhi anda. J sweet kan kan?

2. Jangan fikirkan setiap pergolakan di dunia.
Nasihat beliau kepada kita semua : Jangan sekali kali meletakkan bola dunia di atas kepala anda. Biarkan semua peristiwa itu berlaku dan jangan simpan di dalam usus. Orang yang mempunyai hati seperti bunga karang akan menyerap semua khabar angina dan desas desus, termakan dengan masalah masalah kecil dan mudah tergoncang kerana peristiwa peristiwa. Hati seperti ini sangat mudah untuk menjadi awal kebinasaan.

Bagi akulah, sebenarnya hikmahya adalah Allah sedang menguji hati hati orang muslim dan mukmin sekalian iaitu, adakah kita sebenarnya bergantung kepada Allah atau pihak pengurusan IPG semata?
See? Adakah kita goyah bila kita dengar masalah posting ni? Adakah kita yakin bahawa masuk IPG memang dapat kerja? Atau kita yakin sebenarnya Allah lah yang memberi rezeki?

Check it by yourself.
Andddd, calm down babe.
I talk to myself.
Tak payah cerita orang jejauh. Tanya aku ni ha.
Sebab  diri aku lah, aku buat entry ni.

Untuk membetulkan diri. Membetulkan hati. Membetulkan niat. J
Banyak lagi ayat power and hikmah yang ada dalam buku La Tahzan ni. Nanti baca ekk.

Siapa yang ingin berjuang menuntut keadilan, teruskan. Saya geng anda.
Ayat ayat di atas cuma motivasi kepada saya yang serba lemah ini supaya tidak terus lemah..
Semoga Allah permudahkan urusan aku, dia dan kamu. J hehee

Ni dia bukti aku bukak dedepan ajek hihii :p

Good luck semua.

For the pleasure of Allah. 

Thank You!

Thursday, June 6, 2013

Korean Drama Review : Faith

Assalamualaikum.


Sem lepas aku ada tengok cerita korea time last year tau.
Aku tengok via internet jek la.
Tapi disebabkan lambat and bla bla bla, ak tak tengok habis lah.
So bila sampai cuti sem seterusnya, aku telah mengopy cerita tu untuk mengisi masa lapang hihihiii

Barisan pelakon.

It have 23 episode babe. Fuihhh panjang serius.
Kisah mengenai doktor zaman sekarang dihantar ke 2000 (kot) zaman lampau.
Macam cerita Rooftop Prince laa senang kata tapi ni heroin yang dari zaman moden.

Best citer dia, tapi panjang sangat lah.
Part last last tu aku ambil masa 2 3 hari untuk habiskan sebab bosan.
So aku tengok sikit sikit. heee

Tapi part part awal best la sebab banyak mai pedang wuuuu
Serius aku minat cara dia libas orang hahah
Ganas but cool babe 8)

Kalau nak cerita ni mintak lah aku.
hehehe.
Thats all.

Thank you.!
Bye.

IPG Issue : Posting

Assalamualaikum allss J

Hari ni aku dengar cerita sedih pasal IPG huaaaaa
Dengar kata sekarang kita dah tak leh sesenang dapat kerja.
Sesiapa yang hebat sahaja akan dipostingkan.
Fewww

Kawan kawan IPG <3

Kes ni dah lama dengar sebenarnya, 
Cuma ye tak ye je sebab tak kena lagi kan.
So, disebabkan iman yang lemah, aku goyah sikit ah.. :’(

Well, cuti kali ni memang susah sikit nak dapat kata kata semangat or wat ever la L
So aku cari inisiatif yang lebih baik,
Aku tanya ibu..

Aku : Ibu, IPG macam ada masalah.. L

Ibu: Takpe… apa nak takut.. yakin Allah dah tetapkan rezeki..

Oh ya! I got it.
Maaflah diri sendiri..
Manusia sering lupa, lagi lagi aku ni L
Allah sedang menguji perkara yang aku cakap dulu
So ibu lah yang telah mengingatkan aku semula.


Aku tak tahu budak IPG mana yang buat benda ni. 
Aku jumpa kat facebook.

To A’isyah manisss J
Rilex kak.
Allah dah tentukan rezeki.
Apa nak takut?
Jangan takut.
Makin kita takut and tak yakin, makin Allah tambah rasa gelisah kita tuu..
Buat rilex je.
Yang penting usaha dulu sungguh sungguh.
The rest Allah yang tentukan.

Ya Allah..
Bantulah kami..

I have to change.
Aku tak boleh kata 'ye!!  aku wajib dapat 4 flat!'. no noo
Sebab bila aku cakap and azam gitu, aku akan try hard la. 
Tapi sistem IPG yang ada KKP and exam ni agak menyukarkan aku untuk target berapaaku boleh dapat.
So aku malas lah nak tanggung risiko 'kuciwa gilauu' haha

Takpelah.
Aku nak jadi orang yang cool je 8)
Wat ever happen, aku akan try buat yang terbaik sebagai aku,
And lalui zaman zaman di IPG dengan tenang dan bahagia.  In sya Allah Ameen.

Jangan fikir pasal posting. 
Do je my best!

Semoga Allah bagi kekuatan ek..


And sebenarnya semua mahasiswa IPG telah pun menanda tangani surat perjanjian dengan kerajaan untuk kerja.
So, mak cik I kata In syaa Allah akan di postingkan sebab dah ada perjanjian tu.
Tapi tak tahu lah.

Takpe..
Tak kerja pun sedap gak heheee
Aku boleh duk umah main masak masak :3

And semua manusia sepatutnya jangan risau.
Sebab Allah dah tetapkan rezeki untuk setiap orang.
In sya Allah , ada lah jalannya tu.. 
Do not worry yew sweetie..

Tu ajelah.
Pray for me babe

For the pleasure of Allah :)

Thank You!

Wednesday, June 5, 2013

Aku Terjatuh!

Assalamualaikum you all.

Beberapa hari yang lalu aku terjatuh tsk tsk.
And ia memberi seribu satu pengajaran buat aku yang cuai ini.

And you know why I highlight the TERRR? Hahaha
Sebab sesungguhnya ia benar benar 'ter' okay.

Aku memang tak sangka aku akan jatuh.
Sebab selalunya aku berhati hati sangat and dapat imbang badan, so jarang lah jatuh...
Tapi mungkin sebab Allah dah tentukan, aku tergelincir time membawa baju yang ingin di basuh...

Ya Allah serius terkejut and aku terjatuh!
And masa aku terkejut lagi tu, aku pun berfikir dan telah mendapat sesuatu...

Ini baru sikit. Baru jatuh. Allah bagi mengehut siit je...
Kalau nyawa ditarik pun sama macam tu kan? Tak disangka sangka.

And aku telah mendapat akibat dari peristiwa jatuh itu, iaitu aku sakit badan.
So aku terfikir apakah akibat ditarik nyawa?

You know what?
That is kita menyesal sebab tak sempat buat amal and bertaubat and kita menyesal sebab amal kita sia sia sebelum mati and bla bla bla, at the last kita nak kembali ke dunia.

Ya Allah, serius aku memang tersedar lepas jatuh tu.
Sebab aku sangat menyesal bila aku jatuh.
Kenapa tak hati hati kenapa ni kenapa tu. . .
Semua aku ungkit.

And aku terfikirlah, nanti kalau dah mati, menyesal langsung tak guna.
Sebab kita dah tak boleh nak buat apa..
Aku rasa takut..

Takpelah.
Semoga saya dan kamu mendapat hidayah daripada Allah taala sebelum mati. Ameen.

Oh ye, dah 2 or 3 kali baca kitab Fadhail Amal aku terbaca and terdengar ayat ni :

Hafiz Ibu Hajar rah. menulis di dalam kitabnya al-Munabbihat tentang satu riwayat daripada Hazrat Utman tentang tafsir ayat Quran, ” dan di bawahnya ada harta simpanan bagi mereka berdua”.

Iaitu kisah dua anak yatim yang harta simpanan untuk mereka berdua ialah satu papan tulis daripada emas yang tertulis tujuh baris ayat yang bererti,

1. Aku hairan terhadap sikap orang yang mengetahui bahawa adanya maut tetapi dia masih berketawa.

2. Aku hairan terhadap sikap orang yang mengetahui bahawa satu hari dunia ini akan binasa tetapi dia masih terpesona kepada dunia.

3. Aku hairan terhadap sikap orang yang mengetahui segala-galanya berlaku mengikut ketetapan Allah tetapi masih lagi berdukacita atas kehilangan sesuatu.

4. Aku hairan terhadap sikap orang yang yakin bahawa dia akan dihisab di akhirat nanti tetapi dia masih mengumpul harta kekayaan.

5. Aku hairan terhadap sikap orang yang mengetahui bahawa adanya api neraka tetapi dia masih melakukan maksiat.

6. Aku hairan terhadap orang yang kenal Allah tetapi dia masih mengingati selainNya.

7. AKu hairan terhadap sikap orang yang mengetahui adanya syurga tetapi masih mencari keseronokan dengan kemewahan dunia.

Terdapat sedikit tambahan dalam sesetengah naskhah lain iaitu, “Aku hairan terhadap sikap orang yang menganggap syaitan sebagai musuh tetapi masih mentaatinya,”


Ni Fadhail Amal di rumah aku...


Itu ajelah kot.
Semoga saya sentiasa ingat mati.
And saya selalu buat persiapan untuk mati.

For the pleasure of Allah.
Thank You!

Tudung Bulat Tudung Pilihan

Assalamualaikum guys ;)

Hari ni ibu ayah aku balik dari Sabah for tabligh. So aku tengah menunggu ni. Sambil sambil tu aku menggunting kain tudung hihiii

Seperti yang sedia maklum aku kan memey pakai tudung bawal lerang 60 tu kan pergi kelas setiap hari. 
And aku ada 3 je tudung labuh betul. Hijau, biru and pink.


I mean this tudung la, tudung ustazah.


Ni tudung ustazah to-be kot hihii

Sebenarnya aku je yang rajin pakai tudung ustazah to-be tu kat kelas. 
Kawan-kawan lain semua pakai tudung ustazah betul. Tsk tsk

So, nak dijadikan cerita, sem lepas aku tak tahu kenapa, tahap kemalasan aku menjadi jadi.
Aku memang malasss gilau nak meng’iron baju babe.
So, aku pakai je la tudung ustazah yang 3 tu.. hihiii

Bila aku fikir balik, emm baik aku buat tudung ustazah betul. Kan senang.
Yela, bila nak pakai tudung bawal, aku kena pakai inner.
Inner aku buat sendiri. 
Yup memang selesa tapi kengkadang rasa rimas pun ada. 
Sebab susah kan nak pakai and buka tudung..

So, inilah hasil cuti kali ini…

Tadaaaaaa :D
Ni aku susun cincai cincai :3


Aku telah membeli beberapa jenis warna sekaligus.
Tak bagus kan aku? Huuuu
Tu laa.
Memey nampak smart la, tapi bila fikir balik, adui membazirrnya. Tsk tsk

So aku sangat berharap la supaya aku pakai tudung macam ni sampai dia rosak sendiri.
Aku target dalam dua tahun boleh kot aku tak beli tudung bawal. 
Pakai tu pakai, beli tu tak kot.. hihii ameen

Okay, sekarang biar aku senaraikan kebaikan tudung ustazah betul ni ea.

Contoh bila telah dibentangkan :)


      1.  Jimat
Of course jimat okay. Bayangkan, sehelai tudung bawal yang paaaaaling cikai pun berharga RM20, tu pun tak ada batu and so on lah kan. Kalau kita guna tudung bulat (yes! Tu nama sinonim dia hahaha awat lambat no akuuu), harga dia semeter paling cikai pun RM9 and kita guna semeter setengah. So kira la baru berapa hengget kan? Oh ye, lagi satu, kita stick pakai satu tudung tu je kan, so jimat laaa sepanjang zaman hihii
And salah seorang adik beradik usrah aku (Asmaa’) kata, dia rasa memang sebab dia tak membeli beli tudung sangat kot, sebab tu dia boleh cool je bayar apa apa duit buku pun hihiii

2. Senang.
Okay, ni aku setuju sangat sebab aku pemalas kikiki. Yelah kan, tudung bulat ni kita kena iron sekali je kot, kan kan? Bila dah iron tu kita gantung la jangan bagi renyuk. And bila basuh tu kita tak boleh rendam lelama or spin lelama sangat supaya dia tak renyuk sangat. Haa ko nampak tak pemalasnya aku hahaha

Psst : tapi bila dah nampak renyuk tu iron lah ye, kang orang kata selekeh pulak minah ni hihii

Aku tak pasti tau kesahihan benda ni sebab ibu aku kata sama je, tiap kali nak pakai kena iron. Tapi ikut pengalaman aku bersama 3 tudung bulat aku tu, ia tidaklah seleceh tudung bawal.. ;)

3. Sejuk pandangan mata :’)
Heheee. Bagus tak? Aku sebenarnya suka tengok orang pakai tudung bulat ni. Sejuk je perut aku kakaka. Sebab aku rasa macam solehah gitu laa..

Tiga jelah dulu. 
Bagi aku pakai sem baru ni, nanti aku cakap lagi kalau ada masa.

Emm, lagi satu, bila aku cerita kat orang aku nak pakai tudung bulat. . .
Contoh ek . . .

Aku: Weh aku nak pakai tudung macam kau lah tahun depan sebab malas gilauuu nak iron tudung macam aku ni hahaha

Dia: Yeke? Alhamdulillah.. J (senyum ikhlas and maniss sangat)

Aku : Ek? Nape?

Dia: Takde apa.. nak istiqamah ke?

Aku: Ek? Alamak. Hahah. Aku pakai sebab malas je la.. Malas iron..

Dia: Takpelah.. sikit sikit..

Aku : Ngee… yelaa.. doakan aku la ye.. J

So, aku rasa aku kena betulkan niat lah ye di sini :')

Eh tapi kamu yang sedang membaca jangan salah anggap tau.
Ni cerita aku. Means, tak semua orang pakai tudung bulat tu malas nak iron tudung. :3
Kebanyakan mereka ingin menjaga sebaik mungkin diri mereka. 

And tak bermaksud mereka yang memakai tudung bawal tu tak bagus (sebab tadi aku cakap ustazah to-be je kan. Tu untuk diri aku je)

Sama je kesolehan si tudung mana- mana pun sebenarnya.

Kita kan kena jaga hati. Husnu zon.
Tak payah susah susahkan otak untuk fikir orang pakai tudung ni tu lah, apa lah. 
Leceh je kan?
So buat benda baik la, that is fikir baik. ;)

Doakan A’isyah yang lemah ini :’) (tetiba macam sebak pulak hee)

Tu jelah

For the pleasure of Allah.

Thank You!