Thursday, September 19, 2013

Mohon Jaga Adab Dan Akhlak!

ASSALAMUALAIKUM.

This is a verrry important post. Sebab aku takdok cara lain dah nak luahkan rasa hati. Pheww.
Sebab no one agree with me.  T.T

Aku tak tahu lah sebab aku ni tengah maroh atau pandangan aku memang salah. no body knows.
Tapi sebab ni blog aku, so sukati aku. J

Begini ceritanya..
Bla bla bla sampailah ekau kena bahan ngan kawan –kawan.
Okay fine la.. aku tau lah rilex brader.
Tapi tengok lah cara ekau membahan kawan kau tu.
Kalau dah sampai menjatuhkan kawan kau tu tak ke namanya jahat?.

Senang kata jahat lah.
Aku malas nak main pusing-pusing kata ni.

Kita manusia yang serba bijak sebab belajar tinggi sampai sekolah 4 5 tingkat kan, sepatutnya boleh berfikir, Macam mana nak bergurau dengan cara orang bijak. Jangan pandai buat bijok je pandai.
Macam ni lah. Aku bukan nak sumpah sesapa jadi labah labah ke ulat gonggok ke apa.
Tapi aku nak ingatkan. Nak bagi peringatan.
And disebabkan aku tengah emosi sekarang, aku nak bagi peringatan dengan cara yang kerassss.

So ingatlah. Allah ada untuk balas semuaaa benda yang kau dah buat kat orang. 
Dunia ni simple je. Dia main karma je. 
Allah bukan buat bijok macam kau. Allah ada maaaacam-macam cara untuk balas. Wait and see je la. Cuma kalau sempat taubat, mintak maaf, aku nasihatkan buatlah cecepat. 
Selagi orang tu teraniaya, nahas beb kalau dia minta Allah tolong. 
Nampak hebat kat dunia je takde guna.. sia sia beb. Serius.. ;)

So lastnya adalah, janganlah suka membahan kengkawan atau manusia lain sebab ia adalah sesuatu yang memalukan dan memberi aib pada orang tersebut. Apa kata kita buat benda baik ke apa. lagi berpekdoh. Muehehe..

Tu jer la. Sorry alls for the kasar kasar :\

For the pleasure of Allah.
Thank You! Byee.

Wednesday, September 4, 2013

Adaptasi Cerita Benar : Hatchi sarangeee :'(

Assamualaikum.

2 hari lepas aku ada tengok 1 cerita ni.
Di suggest oleh kawan baik aku muehehe.
Cerita ni tentang seekor anjing yang sangattttt setia.
Wuuuuuu..

Hatchi A Dog Story.



Hatchi adalah seekor anjing yang sangat setia dengan tuannya. Dia menunggu kepulangan tuannya, Profesor Ueno di Stesen Shibuya, jepun setiap hari. U know, setiap hari. :'(

Prof tu mati secara mengejut masa tengah mengajar kat Universiti dia. Sebab tu lah si Hatchi ni tungguuuuu je  all the day. Sebab pukul 5 hari 1st tuan dia mati tu, tuan dia tak muncul keluar dari pintu stesen tu. Dan Hatchi meneruskan penantiannya sehingga 9 tahun berikutnya. Di stesen yang sama. Tempat yang sama. Wooo sedih beb. Seriusss.

Look. Rapat gila depa. :'(
Macamana laa si Hatchi ni tak rindu tuannya. 



And ada part bila stesen Shibuya tu diubah suai reka bentuknya,
As usual.
Kalau nak tahu cerita penuh, poei cari kat blog sesapa.
Aku tak larat nak nulis yooo..


Wajah Kerinduan Hatchi isk isk :'(
Menunggu nunggu nunggu huaaaaa


Wajah tua Hatchi :'( 
Makin tomeymeymey muahhhh


Ini tugu Hatchi kat jepun. Kat sinilah si Hatchi tunggu tuan dia. For 9 years. 


Ini muka sebenar Hatchi. 
Yang tadi tadi tu semua pelakon hihii
Sian kan dia. 
Tengok muka dia. Muka berharap. Muka kerinduan.
huaaaaaaaaaaaaaa Hatchi jahaaaaat :'( 
Nape tunggu sayaaaaang :'(


Ini Hatchi sebenar masa kematiannya. isk isk. :'(



Tapi memang power si Hatchi ni.
Walaupun dia binatang haram. isk isk.
Namun, cinta dia lagi dalam menusuk jiwa dari manusia. isk isk.

U know,
Bila aku habis tengok cerita tu, aku rasa nak maraaaah si Hatchicicii tu.
Aku rasa macam !@#@$%#% wooooo.
Hatchiiii, nape ko tunggu situuuu. :'(
Lama sangat tuuuu. Balik la wehh...
pastu huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Serius beb. aku menangis nangis tengok cerita ni.
Teserot serot hingus.
Nasib baik roomate tidur bhahaha :p

Carilah cerita Hatchi ni,
Aku dengar seluruh dunia menangis untuk dia ni.
Tajuknya : Hatchi, A Dog Story.

FOR THE PLEASURE OF ALLAH

Bubye Hatchi baby muahmuah

Antara Khasiat Minyak Zaitun Yang Saya Suka

Assalamualaikum allz..

As usual.
Aku nak share benda benda kecantikan.
Acececeh. mencik.

Aku sekarang guna minyak zaiton pulak.
Sunnah ni tau.
Ayah aku yang ajar.
Dia siapkan semua.
Aku tinggal pakai je. :')
Thank you baby.

Okayy,
Setiap orang mesti ada masalah kesihatan sendiri kan.
Diri sndiri je tau.
Apa-apalah.
Sakit dalam luar atas bawah hujung panggal bla bla bla..

Ko pakai je lah minyak zaiton tu.
YAKINI sunnah.
Yakin, Allah akan sembuhkan.
So, dia akan sembuh. :)

Nabi SAW telah bersabda, " Makanlah minyak zaitun serta berminyaklah dengannya kerana ia keluar dari pohon yang diberkati"  (riwayat Tirmizi)

Pastu ada ayat yat quran yang menceritakan tentang keaikan minyak zaiton ni.. 
Antara yang aku copy :


Firman Allah SWT: “Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan.” (An-Nahl:11)

Firman Allah SWT: “Allah cahaya langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah, adalah seperti sebuah lubang yang tak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang yang bercahaya seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang berkah, yakni pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur dan tidak pula di sebelah baratnya, yang minyaknya hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya berlapis-lapis, Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang dia kehendaki, dan Allah memperbuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha mengetahui segala sesuatu.” (QS An-Nur: 35)

So, kat sini aku memang sure gila lah benda ni bagus.
Amalkanlah..

Kalau ayah aku dia ikut betul sunnah. 
Dia makan minyak tu dengan roti.
gituuu je..
Aku : ek.. ayah..

Aku pun pernah jugak try.
Sekali jelah. haha

Tapi sekarang kita beli yang dalam bentuk kapsul tu je pun okay..
Tinggal telan aje. 
Yang dalam bentuk minyak, kita sapu jelah kat kulit.
Dengan izin Allah, ada kebaikannya untuk kita.

Muka pun boleh yee. 
Kalau ikutkan akal : Eh, betul ke minyak boleh letak kat muka? Makin berminyak laa..

Tetapi tidak. YAKINI SUNNAH.
Cetry. Tak adanya jerawat timbul..

Kalau you all nak tahu secara menyeluruh khasiat khasiat buah zaitun ni, cuba cari kat blog blog orang lain muehehe.
Aku tak sempatlah nak type.
Copy paste pon tak sempat.
Sebab sekarang ni pon tengah duduk ceramah merdeka raya hihii. :p

Okayylah.
Gambar pun tak sompat den nak snap. muehehe

For the pleasure of ALLAH.

Bubyee baby. 

Tazkirah Ketika Bina Insan Guru

Assalamualaikum. :)

Aku baru habis BIG semalam.
Kitorang pergi cat sekolah and tolong orang-orang tua kat Rumah Jagaan Al-Fikrah.

Kesian diorang.
Macam macam masalah diorang hadapi.
Aku macam rasa ...apatah ek.. sedih la.. :')
Sebab hidup diorang akhirnya macam tu..
Aku cane nanti?
Aku buat camtu gak ke?
Nauzubillah.

So, sesapa yang nak tambah amal ke nak derma ke,
Pergi lah pusat jagaan ni.
Tengok sendiri dengan mata hati.
Yelaa.. kot kot orang yag tengah baca ni kaya raya ke hikhik

Tapi aku tak tangkap gambar pun..
Yelaa..Mestilah diorang malu..
Kita pun kalau gambar kita tengah keadaan mcm tu kita tak nak gambar kita disebarkan..

Oh ya,
Yang aku nak cerita ni bukan part tu.
Part tazkirahnya.

Ada seorang ustaz, bernama Ustaz Abdul Rahman Siva (tak silap aku).
Masuk islam tahun 1991.

So, apa yang dia cakap adalah :

'Saya ada amalan yang sering menjadi penyelamat saya. Baca ayat ke 9 surah Yasin. ia amat membantu saya dalam kesusahan.. bla bla bla.. Lagi satu, amalkan la haula wala quata illa billah...'

So, aku dapat sesuatu dari situ.
Aku nak tulis kat blog.
Ajak orang-orang lain.
And bila aku lupa boleh diingatkan balik bila baca ni..

Yang penting kita berserah kepada Allah.
Minta tolong Allah.
Bercakap dengan Allah.

Oh sooooooo sweet.
You will never know.

So, jom lah kita amalkan.
For sure, hidup kita jadi lebih mudah.
For sure baby.

FOR THE PLEASURE OF ALLAH.

Bubyee.