Thursday, January 2, 2014

Shaklee : KELEBIHAN Alfalfa Complex

Assalamualaikum alls.

Alhamdullilah beribu ribu Alhamdulillah, Shaklee ku semakin mendapat tempat di hatiku hehe.
Aku banyak dah belajar tentang Shaklee ni, baik buruk pantang larang, displin apa semualah, menyebabkan aku semakin yakin dengan Shaklee ni.
And sekarang aku dah tambah produk Shaklee, hari tu set kecantikan je aku ambil. This time, aku tambah alfalfa and GLA sekali.

So bulan ni ada promotion alfalfa yeyyy. Beli 6 percuma 1. Nak tak? Siapa nak?
Memanglah taka da siapa siapa yang nak sebab tak tau khasiat dia..
Okay, disebabkan alfalfa ada discount power mower gini, aku nak ceritalah kebaikan alfalfa ni J

So uolls tau tak yang alfalfa ni sejenis tumbuh tumbuhan? Tak tau kan kan hehe.
Sama lah ngan aku tadi, tapi sekarang tau dah.

Alfalfa dalam bahasa saintifik adalah Medicago Sativa. Dia ni  amat amat popular tau kat Negara negara barat sejak 2500 tahun duluuu lagi sebagai tumbuhan yang kaya nutrisi dan mempunyai banyak sangat manfaat untuk kesihatan.
Alah, fakta sangat pun korang bosan ek, so jom tengok rupa alfalfa,


Apa yang best sangat tentang alfalfa Shaklee ni dia bebas dari pestisid, herbisid, and tidak menggunakan bahan kompos/baja kimia dalam penanamannya.

Dia jugak dipanggil Raja Segala Tumbuhan sebab dia mempunyai gred yang paling tinggi di kalangan tumbuhan alfalfa. Bahagian yang penting ialah akar dan daunnya. 
Akarnya boleh mencapai hingga 20 kaki ke dalam tanah untuk menyerap segala mineral dan nutrisi, manakala daunnya sangat kaya dengan klorofil. 
Daun daun ini akan dikeringkan dengan udara supaya khasiatnya dikekalkan, dan apabila kering, ia dibiarkan menjadi serbuk kemudian dikompreskan menjadi tablet. 
Seluruh proses ini adalah di bawah pengawasan yang sangat ketat and rapi oleh Shaklee.

So bila uolls bukak nanti alfalfa Shaklee ni dia macam ada serbuk sikit sikit gitu, haaa tu la petanda ia sememangnya semulajadi. J

Ni aku punya hihi.
Tapi kali ni takde bunga bungaan sebagai penyeri sebab snap kat IPG isk isk


So dalam satu tablet alfalfa tu mengandungi 300mg alfalfa yang sangat kaya dengan asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia. So kaya raya kan :D

So apa dia khasiat alfalfa ni untuk kita?

1. Mencuci hati, darah dan usus.
Alfalfa adalah makanan beralkali tinggi yang sangat penting untuk mengembalikan kenormalan badan yang berasid (hiperasiditi), menghilangkan toksin dari badan (agen detoksifikasi yang bagus), membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot. Memang bagus untuk sesiapa yang nak kurus sebab of kos boleh bersihkan usus J

2. Melawan alahan.
Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan, dan ulat air (athletes foot) dengan berkesan. This is the reason why I take alfalfa, iaitu sebab alahan kulit huhu J

3. Bagus untuk perubahan patologi usus dan perut.
Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hiperasiditi, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit.

4. Menyingkirkan lemak dan kolesterol.
Kajian klinikal menunjukkan penggunaan jangka panjang alfalfa akan menyingkirkan lemak, mengurangkan kolesterol, mencegah penyakit jantung, stroke, dan darah tinggi. HANYA alfalfa sahaja yang mengandungi saponin bertindak sebagai serat yang menyerap lemak dan kolesterol seperti span!!

5. Melawan tumor.
Memakan 30-50 tablet untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.
6. Rawatan kepada kebanyakan penyakit dan melegakan keletihan dan mencegah atritis

Haaa, atas sebab kebaikan kebaikan di atas lah banyak set yang ada alfalfa dalam senarainya.
Contohnya set penyusuan, set berpantang, set kesihatan wanita, set suami isteri, set slim, set resdung / alergi / eczema and boleh je nak ambil dia sahaja and campur dengan set set lain.
Tapi ada la peraturan dia sikit. Kalau uolls beli nanti I ajar nak makan cane ok J

Kalau set macam bersalin ke pantang ke suami isteri ke aku tak berapa nak cerita sebab kebanyakan pembaca blog aku ni kawan kawan aku je so masih muda remaja. Hehe.
So nanti aku dah kawen aku cerita ok. :p
But kalau ada sesiapa yang nak tanya jugak boleh, no problem.
Saya boleh suggest and ajar makan apa semua. J
Bukan apa, diorang ni belum jadi mak mak lagi :3

Supplement yang hotssss sekali orang ambil ngan aku memang alfalfa.
Sampai aku pun macam konfius gitu, eh nape ni? Nak jugaklah haha.
So aku pun dah start consume alfalfa sehak malam tadi.
Insyallah allah bagi manfaat allah jualah yang bagi mudharat.
Kita usaha dan tawakal mudah mudahan allah bagi kesembuhan pada kita J Ameeen.

Eh lupa nak bagi tau siapa yang bagusss sangat amek alfalfa ni hehe. Ini dia senarai orang orangnya :

Siapa yang MESTI ambil Alfala Complex Shaklee?


  • Wanita menyusukan baby sebab alfalfa juga dikenali sebagai milk booster.
  • Sebagai perapat bagi wanita lepas bersalin.
  • Suami dan isteri.
  • Pengidap alahan hidung/resdung/ sinusitis.
  • Ulser mulut sebagai agen detoks dan anti-inflamasi.
  • Mulut berbau/ nafas berbau sebagai detoks bau dan menyegarkan nafas.
  • Hidung berdarah kerana vitamin K membantu pembekuan darah.
  • Perokok kerana ia sebagai agen detoks hati, peparu, otak, tisu.
  • Gastrik/ulser perut kerana ia dapat mengurangkan keasidan dan inflamasi.
  • Masalah pundi hempedu.
  • Masalah pencernaan.
  • Sembelit kerana ia mengandungi serat.
  • Hepatitis.
  • Hati berlemak.
  • Buasir.
  • Cirit birit untuk menggantikan mineral yang hilang.
  • Ketagih alkohol untuk menurunkan kadar asid urik (mintak mintak bukan orang islam lah nauzubillah)
  • Anemia.
  • Kolesterol tinggi.
  • Diabetes kerana kromium membantu menstabilkan gula dalam darah.
  • Gout.
  • Hipotiroidisme kerana Iodine adalah bahan asas hormon tiroid.
  • Infeksi saluran urin senagai bahan antikulat.
  • Batu karang.
  • Kebas, letih, lesu dengan merendahkan kandungan asid dalam badan.
  • Akne, jerawat.
  • Kelemumur kerana iodin  untuk pertumbuhan rambut dan pemulihan kulit kepala.
  • Sakit sendi/sakit2 badan dengan mengurangkan keasidan.
  • Masalah keputihan sebagai agen antikulat.
  • Fibroid, sista.
  • Kanser.

So macamana? Nak try tak? Kalau beli 6 percuma 1.
Aku dah grab laju laju peluang ni. Uolls pulak bila hehe. Saja je psiko skett.

Okay, nak beli 1 ke 6 ke tanak beli ke,
Kalau nak Tanya boleh je contact aku all the time insyallah aku rep ASAP. J

Okay nak semayang tatataa

For the pleasure of Allah.

Bye, Assalamualaikum. 

1 comment:

  1. tqvm :")


    http://www.hafizhafizol.my/2014/01/update-senarai-bloglist-2014.html

    ReplyDelete