Sunday, November 30, 2014

I MISS YOU HUSBAND!

Assalamualaikum

Alhamdulillah Malaysia baru aje menang atas Singapore 3-1 ni. Hehe. Walaupun aku tak berapa minat, tapi kalau pasal negara aku, opkos aku akan amek port jugak.

Tahniah Malaysia.
Good job our friends Singapore.

Sebenarnya kan, team Harimau kena berterima kasih jugak kat aku sebab aku ni lah antara sebab Malaysia menang malam ni. Hehehe. Jangan tak caye, rugiii.

Aku sedar, kalau aku terpacak kat depan tv, insyallah gol tak masuk. Kalau aku tak ada depan tv, insyallah masuk. Tapi ni tak termasuk kalau aku tak de di kawasan ada tv tau. Tu dah citer lain. Tu tak ada kena mengena ngan aku. Ni aku cakap kalau aku ada kat sekitar tv masa tu.

So, tadi macam ni,  gol malaysia yang pertama tadi aku tengah basuh pinggan, tak ada depan tvlah maksudnya. Bila dah siap aku duduk depan tv, pastu singapore pulak masuk gol. Aku kuciwa so aku masuk bilik dengan harapan malaysia silalah gol, aku tak de depan tv ni. Hehe. Aku masuk bilik, lagi 2 bijik bola malaysia sumbat dalam gol. Alhamdulillah. Apa2 pun senanya Allah dah tentukan. Kinah kata macam tadi tu khurafat. Betul ke? Nauzubillah. Ngeee.

So malam ni so bosan , aku buat mende ni hihi

Hubby with me hehe.

Saja ja mengedit2 gambar. Tak ada niat nak jeleskan orang. Tak ada niat nak menunjuk. Tak ada niat nak getiks. 

Aku cuma rindu suami aku. Sebab tu semua throwback. Semua gambau lama. Suami aku kan sekarang keluar tabligh hehe. 

Acc, dia tak suka sangat aku post2 gambar kami ni. Dia nak privasi sikit. Senanya kot. Tapi dia tak pernah cakap pun hehe. Nak jaga hati isteri kot.. 

Okay je.. aku no prob aje nak buang gambar kat instagram. Sebab aku ada blog. Blog private sikit sbb tak ada orang baca. Seketul dua aje pembaca iaitu, aku, kau yang tengah baca ngan sesapa lah lagi sorang hahaha. Kesian kan. Tapi takpelah. Bagus jugak. Aku feel free nak bercakap kat sini. Gambar2 with hubby pun boleh letak sini. Manyakmanyakk hihii. 

I miss u hubby. 
I miss u suami.
I miss u zauji. 

From your childrens' mummy: aca asyidika

Thank You
Assalamualaikum



Saturday, November 29, 2014

Kenapa Aku Pilih Untuk Memakai Inai?

Assalamualaikum

Hehehe tajuk gediks sangat kens. Tak ada kerja. Tapi isi kandungan panas ok.

So kenapa aku suka pakai inai?

Sebab ramai orang tak terlintas difikiran yang aku sudah berumahtangga. Cuma belum buat rumah sendirik aje ye dak abang?

So bila orang tak terfikir aku dah nikoh, orang akan pandang slek aje kat aku bila aku jumpa husband. Oi dia husband aku lah. Husnu zon sikit boleh tak? Grr

Kadang-kadang. Eh selalu sangat aku rasa tak bebas dalam dunia aku sendiri. Buat ni tak boleh buat tu tak boleh.

Yelah. Lagi satu mungkin sebab aku muka tak matang. Si Kinah jugak yang orang sangka anak Cg Sariff yang dah kawen tu. Muka husband pun sama. Nampak macam budak aje..

Budak kerrr?

Tapi husband suruh redha aje. Inilah cabaran kahwin masa belajar. Lagi2 kat IPG.  Husband selalu cakap, kita tak kawen orang mengata, kita dah kawen pun orang akan mengata jugak. So kita kena hadapi lah. Caranya buat dunno aje.

Tapi biasalah hati perempuan. Cepat sangat melatah. Ummm.

So ni kira antara tips lah, macamana nak bagitahu orang ramai yang kita dah kahwin. ok?
Iaitu dengan memakai inai.

Cenggini :



Ha barulah orang akan berhusnu zon sikit. So korang yang dilemma macam aku, pakailah inai selalu ye. Tapi tanya hubby dulu, dorang suka ke tak. Kalau tak, takyah pakai. Tapi rasanya hubby kita tak suka, tapi dah terpakai. Sorryyy zawjiyy hihi.

Ok dah masuk waktu. Hubby kita suruh ngaji.

Thank You!
For the pleasure of Allah
Assalamualaikum.

Friday, November 28, 2014

Review Korean Drama : Big Man

Assalamualaikum.

Cerita yang aku tengok kali ni agak berlainan denfan cerita-cerita sebelum ini sebab kali ni aku ditemani oleh my twin yang dah lama kita tak jadi twin T.T iaitu Sakinah. Lama dah kita tak tengok drama sama2 kan. Best rupanya tengok citer sama2 ni. Teringat zaman2 cuti masa dulu2 T.T

So tak nak panjang-panjangkan cerita, jom kita tengok review kali ni. So kali ni adalah review cerita Big Man. Citer ni baru lagi tak silap aku.



Cerita ni berkisarkan tentang seorang lelaki yang yatim piatu sebab ditinggalkan oleh maknya di sebuah gereja masa dia baby. So  hiduplah  dia di sana dengan pelbagai cabaran dan dugaan yang ditempuhi seorang diri  sebab dia tak ada back up daripada family. Saaampailah dia besar.

Bila dia besar, dia duduk dengan sorang ibu tunggal yang gila2. Dia panggil makcik tu omma. Kira dia anggap makcik tu macam mak dia lah. So hidup dia hanya membantu omma dia kat kedai makan kecik tu. And hidup dia macam tak ada tujuan hidup jugaklah sebab dia banyak gaduh ngan gengster, dituduh memukul, membunuh dan macam2 lagi lah masalah dia ni. Okay stop pasal dia.

Pastu ada satu family ni. Dorang orang kaya. Ada supermarket besar. Ahlinya suami, isteri, sorang anak laki and sorang anak perempuan. Suatu hari anak laki kesayangan diorang ni, kemalangan. Koma dan memerlukan hati sebab hati dia lemah ke cemana entah. So dia memerlukan hati penderma. Jadi, parents dia ni kat anak laki dia, sebab anak dia bakal terajui syarikat suatu hari nanti. So dorang macam terdesak sangat nak dapatkan penderma, dorang upah orang carik sorang manusia yang takde famili, takde life, takde sesapa take care, takde orang akan perasan kehadiran dia, untuk dibunuh dan diamek hatinya.



Misi dijalankan mengikut apa yang dirancang. Si lelaki miskin tadi dipukul kat bahagian tengkuk atas sikit supaya otaknya dapat dimatikan. So bila sampai sepital, dia disahkan dead brain. So bila macam tu, bolehlah doc amek hati dia untuk bagi kat si anak orang kaya tadi.

Tapi... Bila doc mula nak bedah, tiba-tiba darah memercik, nadi bergerak dan degupan jantung kembali! Si miskin mula hidup semula. Dia tak brain dead!

Kuat semangat dia untuk hidup. Sebab dalam mimpi dia, dia rasa macam...kenapa selama ni tak pernah ada orang nak tolong dia bangkit bila? Dia kena belasah, pukul, ejek. Tak pernah ada orang nak hulurkan tangan, hulurkan simpati, hulurkan bantuan. Tak pernah. Semuanya dia perlu bangun sendiri. Bangkit sendiri. Jadi dia tersedar, dari dulu tak ada orang hulurkan tangan untuk dia, kenapa sekarang baru dia nak lemah semangat bila tak ada orang nak tolong dia? Jadi, dia bangun! Sedar dari koma!

So bermulalah kisah si lelaki miskin dalam keluarga yang tamak dan teruk ni tadi..

Kisah ni kisah tragis dan penuh dengan debaran. Tapi rilex sikit dari cerita cyber ghost.

Not bad lah..

Aku suka citer ni sebab hero and heroin dia tak penah berlakon jadi watak utama, so watak yang dia bawak tu lebih hiduplah orang kata.

Lepas tu karaktor si hero ni agak lain sikit. Baik tak baik sangat. Jahat pun tak jahat sangat. Okay lah, tak nampak macam nak mengampu penonton sangat. Hehe pandailah aku

So itu sajelah yang mampu aku coretkan.
Tengoklah sendirik ye kalau nak tahu lebih lanjut lagi. Den tak larat nak nulis sampai 16 episod tehee.

For the pleasure of Allah
Assalamualaikum.

Monday, November 24, 2014

Majlis Kesyukuran Sempena Pernikahan Ilyasiddiqah

Assalamualaikum

Ahh aku sungguh bosan hari ini! Nampaknya aku menunjukkan tanda-tanda kufur nikmat di sini. Ini disebabkan oleh Si Kinah sudah pulang ke Marsah pukul 7 pagi tadi sebab dia ada class jam 10 pagi, maka tinggallah aku dan ibu berdua di rumah.

Baik. Untuk mengelakkan hidup dilanda kebosanan dan tanda-tanda kufur nikmat semakin terserlah, mari kita korek cerita lama dan ceritakannya di laman sosial ini.

So kali ni kita korek  cerita pasal majlis kesyukuran time mula-mula aku balik Teganu bulan 6 hari tu. Cerita pasal kawen memang syiok. 100 tahun pun takkan mungkin dapat aku lupakan nguehngueh T.T

Jadi begini ceritanya. Selepas seminggu berlalunya majlis nikah aku di Simpang Renggam, aku pulang ke kampung suami di Kuala Berang, Teganu. Masa tu dalam waktu cuti sekolah lagi. Dan itulah kali pertama aku datang ke rumah suami. Sebelum kahwin tak pernah jejak lagi ok.

So aku pun balik Teganu. Tapi masa tu tak buat lagi majlis sambut menantu. Sebab memang nak tunggu kakak ipar balik daripada Mesir. Kalau boleh ummi abbiy nak semua adik beradik ada time majlis sambut menantu nanti.

Jadi kami gerak dari SR malam, dan sampainya pagi2 waktu subuh. Sampai aje Ganu, ummi amek kami sebab tempat kerja ummi iaitu AADK dekat ajer ngan tempat kami tunggu tu.

Kemudian, masuk-masuk aje kereta, lepas peluk cium salam-salam, ummi dengan tenang bercakap begini, Siddiqah, sabtu ni ummi abbiy nak buat kenduri kesyukuran, ika masak ea? :)

Senyuman yang amat manis diberikan :) :)

Aku : (dalam hati aje la tapi) Huaaaa takutnyaaa, aku mana reti masak. Cane ni cane ni???

Ha debooo

Tapi takde mende pun berlaku lepas tu. Alhamdulillah dikurniakan ummi abbiy mertua yang baik hati dan memahami. Langsung tak mengharapkan yang hebat-hebat daripada aku yang serba kerdil ini. Anggap aku macam anak-anak diorang aje, yang masih bersekolah. Hewhew ayat mengampu sangat

Alhamdulillah, aku gembira. Aku rasa ummi abbiy saja buat kenduri pembukaan sebelum buat majlis sambut menantu yang betul nanti untuk menyambut kepulangan menantunya kali pertama. Takut pulak orang kampung plek nanti, puang manalah mat liyah bawok balik tu?... 

.... kan?

Jadi, untuk persiapan majlis kesyukuran ni, pagi-pagi lagi kami dah mula mengemas rumah. Ruang tamu and ruang keluarga dilapangkan. Semua kerusi letak kat beranda luar. Vacum kasi bersih licinggg.


Boss kecik menjalankan tugasnya untuk memastikan kawasan yang akan digunakan perfect!.
Unus, kak Ika pinjam gambar ye dik :) hehe


So tengah hari tu, kawan-kawan ummi dah mula datang. Alhamdulillah, maksudnya bukan aku yang masak. Jiran-jiran, sedara-sedara, kawan-kawan ummi abbiy ramai yang datang membantu. Mereka sungguh ringan tulang dan aku sungguh terharu T.T. Alhamdulillah dan terima kasih ya hehehe

Tapi senanya, bagi tak menghampakan ummi abbiy, aku ambil jugalah bahagian untuk membuat sesuatu makanan pada majlis itu nanti. Tapi bukan lauk utama. Tak mampu mak.

Apa dia? Tungguu...


Mari kita tengok gambar makanan yang sempat disnap dulu ye hehe

Yang pertama haruslah kkan bakar bersambal feveret aku. 
Pergh sedap gila. Aku sorang je makan 3 4 ketul ikan. Tak andang dah ayam ke udang ke. 
Nak ikan ni jugakkk.
Ini resepi ummi. Ummi yang buat. 

Ni pun ummi yang buat. Sambal belacan sedapess maveless pedasess. 
 Sekarang, kalau aku bali Ganu je mesti ummi buatkan sambal belacan ni. 
Kita kan suka pedas. Ye kan abang? ;)


Pastu, ayam madu nyum nyum dapnye. Ni habis dirembat oleh husband aje.
Nasib ummi simpan untuk tetamu. 


Dari depan kita ada buah tembikai, sambal belacan, kari ayam, ikan masak asam pedas, ikan bakar bersambal, sayur campur, dan ayam goreng. Semua dihidang sikit-sikit, tapi banyak jenis :)
Masyuk sangat. 

Secara keseluruhannya inilah menu kita. Sungguh menyelerakan T.T
Nasib baik sebelum majlis malam tu aku dah ngap dulu. Kalau tak memang tak sempat nak curik, licinggg hang tau dak?? 


Oh ye, bagi mengelakkan tetamu-tetamu kami tercekik kerana kesedapan, kami juga ada menyediakan air limau dipelusuk sebelah dinding kat ruang tamu.
Air limau memang bagus ya adik-adik setelah kita menyumbat pelbagai jenis makanan dalam perut kita. Sebab dia bersifat asid. Kot. 
Betul tak para cikgu sains? 


Okay ini part yang terpenting hehe. Tadaaa inilah hasil air tangan aku. Ummi akhirnya suruh aku buat pencuci mulut aje.
So aku buat Pudding Castard ni ha.
Ini ajelah aku rasa side dishes yang mampu aku buat dalam keadaan terbingung2 dan masih memerlukan masa untuk berjinak-jinak di dapur ummi. 

Time ni masih tak confident lagi nak buat ikut kepala sendirik, so laju-laju aku call ibu, mintak resepi hehehe. Rahsia tau ni, jangan bagitahu ummi huahuahuaaa

Dan alhamdulillah, aku menerima feedback yang sangat baik untuk Pudding Castard ni. Walaupun ia hanyalah sekadar Pudding Castard :') Terima kasih warga Kuala Berang kerana menghargai saya sedemikian rupa.

So alhamdulillah majlis kesyukuran malam tu berjalan dengan sangat lancar. Jemput 30 orang, tapi yang datang sampai50 orang, termasuk jemaah tabligh yang tengah duk kat masjid berdekatan. Bersyukur sangat alhamdulillah. Ramai yang sudi datang. Alhamdulillah ramai yang datang. Nak tengok kot sapalah budak sekolah yang kawen tu, bagos sangat ke haha. 

Alhamdulillah, malam tu aku jugak dapat berkenalan dengan saudara-saudara belah Teganu, jiran-jiran, kawan-kawan ummi abbiy semuanya.

Alhamdulillah terima kasih ya Ummi Abbiy! :)
Malam tu aku ngan husband basuh pinggan mangkuk segala bagai sampai jam berapa tah. Siapkan kemas malam tu jugak. Pastu krohhh keletihan.


Dan esoknya ummi ajak mandi sungai yey!!

Hey Isa, sanggup kau timbus kakak ipar kau yang tidak bersalah ini?
Bukankah kita sudah berjanji untuk saling menerima dalam keluarga Encik Rusman?


Alhamdulillah aku gembira untuk kali pertama balik Teganu. Itu satu permulaan yang baik bukan? Sekarang dah pandai rindu-rindu tahu. Awww sweet ngat. 


Itu saja. Alhamdulillah aku bersyukur ditemukan dengan jodoh yang baik, keluarga mertua yang baik, negeri yang baik dan segalanya yang baik untuk aku. Alhamdulillah...

Semoga Allah berikan semuanya yang baik untuk saya dan anda semua. Insyallah ameen.

Thank You.
For the pleasure of Allah.
Assalamualaikum.

Lauk Paling Ringkas Dan Mudah Tapi Sedap!

Assalamualaikum

Jom kita masak lauk simple-simple aje wahai si pemalas-pemalas sekalian wakaka.
Korang takpelah malas, nak masak untuk makan sendiri aje kan. Aku ni kategori bahaya senanya sebab tahap pemalas sama dengan zaman anak dara dulu T.T

So after kukus kek koko lembab tadi, lapar. So kenalah masak. Disebabkan dari pagi duduk kat dapur, malaslah pulak nak menambah masa lebih lama kat dapur. So apa kata kita masak makanan yang simple aje. Pastu boleh cabuttt

So lauk yang ibu cadangkan adalah :

Ikan merah goreng.
Air asam.
Pucuk ubi rebus.

Senang jerrr kan. So mula-mula kita goreng ikan dulu. Dah siap goreng ikan, letak tepi. Pastu kita buat air asam. Cemana nak buat? Macam-macam cara senanya nak buat air asam, tapi ibu kata yang ni cara buat air asam yang paling mudah dan simple tapi sedap, sungguh menyelerakan tekak dan mengecurkan ayer liyur.

So mula-mula kita sediakan bahan-bahannya iaitu :

Tomato.
Cili.
Asam jawa.
Garam.

Tomato dipotong dadu kecik-kecik macam ni. 
Pastu blend cili mengikut tahap kepedasan yang korang nak.
Nampak tak cik timah cili malu-malu nak masuk dalam gambar kat belakang tu? ^^

Pastu amek sesudu asam jawa. Letak air dan garam sikit. 
Gaul2 supaya asamnya turun. Pastu buang bijik ye kang ada yang tertelan bijik asam jawa yang disangka ketulan daging.


Pastu campurkan air asam
, cili dan tomato tadi dalam satu bekas. Gaul lagi sampai sebati. 

Pastu dah siap! :D


Boleh cicah dengan ikan goreng. Emmm sedapnyeee


Oh ye lupa pulak sayur hehe.
Sayur kita rebus aje pucuk ubi. 

Cara rebus :
Mula-mula panaskan air rebusan. Pastu masukkan garam and minyak sikit. 
Bila dah mendidih, masukkan pucuk ubi tadi. Gaul-gaul sikit pastu matikan api dan tutup periuk tu.
Biar lama sikit supaya ia dimasak dengan sempurna. Pastu barulah tos dan hidangkan :)

Ha macam ni jerrr hehe.


So dah siap, jom makang! 

Thank You!
For the pleasure of Allah.
Assalamualaikum :)

Kek Koko Lembab Sedap Dan Mudah!

Assalamualaikum

Okay untuk resepi kedua cuti kali ni, aku buat kek koko lembab sebab ibu kata dia teringin sangat nak makan lepas gi Sabah ritu. Katanya kawan dia kat Sabah tu buatkan sedappp. Teringat ingat sampai sekarang.

Ibu memang jenis teringin nak makan, tapi suh aku yang buat. Kareplah -.-

So pagi2 aku dah keluarkan bahan2nya supaya bersemangat sikit nak buat (walaupun malas senanya sebab tak ada orang kat rumah ni nak makan T.T).

Tapi buat ajelah, ibu nak makan kan. Lagi pun esok balik kampung boleh bagi Atok hehe.
So senang aje bahannya :

 Tepung, telur, minyak, soda bikarbonat, tepung penaik, susu cair, susu manis, serbuk koko. Yang cawan tu aku gunakan untuk sukat bahan. 

Oh iya, jangan lupa 

Gula hehe. Aku yang lupa korang yang kene

Okay jom try buat kek sedap dengan hanya menggunakan sifir yang mudah. 
Kita sediakan bahan ikut abjad ok? 
Kita ada A, B dan C.

Bahan A : 

1 tin susu cair
1 tin susu manis
1 1/4 cawan gula
1 1/4 cawan serbuk koko yang ditapis
2 cawan minyak masak

Campurkan semua Bahan A dalam satu periuk, gaul dan panaskan atas api sampai sekata. Tapi jangan sampai mendidih tau. 

Gaul-gaul-gaul sampai sebati. Pastu bila rasa macam dah okay je, letak tepi. Biar dia sejuk sendiri.

Pastu kita berpindah ke, 

Bahan B :

7 bijik telur ayam

Pukul telur guna mixer sampai kembang dan nampak berat. 
Camni ha 

Due to the low class camera tab, gambar nampak tak lawa dan kusam. Hehe boleh lah

Pastu dah rasa okay, letak tepi. 

Kita pergi pulak ke, 

Bahan C 

3 cawan + 2 sudu tepung gandum siap diayak
2 sudu soda bikarbonat
2 sudu tepung penaik

Dah siap ayak, letak tepi.

Okay bila dah siap ketiga-tiga adunan tadi, kita panaskan dulu periuk pengkukus, 

Ibu punya pengukus memang tradisional sikit siap ada tuala haha. Tuala tu tujuan dia supaya wap air yang naik jadi air tu tak jatuh ke dalam kek bila kita bukak penutup tu nanti. Ni tula khas untuk dia aje ye, bukan tuala buat mandi tu. 

Okay langkah seterusnya, 
Campurkan adunan A dan B. 
Kemudian, gaul-gaul guna senduk sampai sebati. Buat slow-slow aje, biar dia lebih cantik teksturnya nanti.  
Bila dah sebati, campurkan pula adunan C yang tepung tadi. Gaul-gaul lagi sampai sebati. 

Bila dah nampak tekstur dia cantik, bolehlah masukkan adunan tadi ke dalam loyang. Kalau aku lebih suka letak dalam cup cake punya bekas supaya lebih mudah nak makan dan bila makan nanti terasa diri syomil hihii. 

Comot takpe asalkan sodap ye dak?

Pastu masukkan dalam periuk pengukus, tunggu dalam 20 minit, angkat dan mamam yeyyy! 

Ni lah hasilnya , 

Walaupun nampak buruk tapi ibu kata sedap hehe. 

Masa nak masukkan adunan tu dalam bekas cup cake ni, masukkan separuh aje tau jangan penuh2, sebab nanti dia akan menaik ke atas camni. Lagipun kalau tebal-tebal dia tak masak sedap sangat dalamnya. Ok?

Dan aku buat dua jenis senanya. Satu masuk dalam bekas cup cake, satu lagi buat dalam loyang. Kalau dalam loyang tu lama sikitlah kukusnya, area 1 jam. 

Kalau nak tahan lama, 3 jam kukusnya. Tapi kalau kat rumah aku tak sempat nak fikir tahan lama ke tak dah habis dingap. So takyah kukus lama pun tak kesah. 

Okay selamat mencuba! 

Thank you!
For the pleasure of Allah
Assalamualaikum.

Sunday, November 23, 2014

Dinner Batch PISMP Tahun 2014 : Dapat Anugerah King And Queen!

Assalamualaikum


Sebelum mula study week ritu batch buat jamuan akhir tahun. Mai la kita tengok gambar aje. Hehe.

Tema kelas kami biru. Jadi macam biasa, classmates semua tak nak terlalu skema so kami decide untuk pakai baju biru larian IPG aje wakaka

Ke makin nampak skema?

Macam biasa. Semangat sangat nak amek gambau ye kawan-kawan. Kalau yasir sedikit tenang mungkin gambar akan lebih jelas ye. :-)  


Ha ni nampak educated sikit haha. 



Kami curik-curik gi belakang amek gambau. 
Saja ambil gambar tanda kenangan. 
Harap diberi kesempatan :-) 

Baju aku by Ara
Shawl by_ilyasiddiqah
Headband by kedai RM2
Baju hubby baju kawen hari tu.

Kami dapat Anugerah King and Queen. Tak macam anugerah pun senanya. Sebab kami pakai baju biasa aja. Aku pun tambah skap aje kat kepala tu. Dah macam toncet dah aku tengok hahah ciss. 

Saja nak bagi hadiah kahwin untuk kami wakil dari batch. 
Terima kasih batch. Terima kasih semua. :-) :-) :-)  

Maaf ya tahun ni King and Queen kami jer. 
Ngee :') 


Classmates lelaki aka rijal gagah. With hubby. Depa tunggu sampai last majlis. Semua bagi support. Sebab kononnya kami berdua nak gi naik pentas haha. Terima kasih uolls :')


Ni nisak perkasa 06. Maceh maceh maceh deariesss. Bagi support. Bagi pinjam baju. Tolong iring. Tolong solek. Haha. Kelakau. 
Tima kasih tau! 


OOTD nisak 06. 
Kain hitam. Baju biru larian. 
Tudung oren. Skap rm2 hehe. 
Simple but we liketooo he. 


Okay itu saje untuk makan-makan 2014 dari batch. 
 Saya sayang antum 06. 
Nanti dah sem 8 mesti sedih nak tinggalkan korang huaaaa

For the pleasure of Allah
Thank you
Assalamualaikum


City Hunter Review

Entry lama 

Assalamualaikum

Sepatutnya masa sekarang ni aku tengah study T.T
Tapi masalahnya mood tu tak sampai lagi. Jadi untuk mengelakkan tidur terlampau banyak yang akan mengakibatkan pening-pening lalat, better aku tengok cerita.

And cari punya cari maka aku pun pilih cerita city hunter. Aku rasa aku pernah buat review fasal cerita ni dulu. Tapi mana entah hilang.


Alooo smat ngat gambo ni sebab letak gambau pakcik tu. 
Dendam pakcik tu la bermulanya citer ni., 


City Hunter ni senanya citer lama. Aku dah ulang tengok untuk kali ke berapa tah, lupa dah. Tapi setiap kali tengok citer ni, aku mesti jatuh cinta.

Jatuh cinta lagi
Lagi lagi ku jatuh cinta

Kenapa?


Watak penting dalam gambar ni bagi aku dua lelaki tu je senanya. 
Watak Kim Na Na pun aku tak minat sebab macam takde function je untuk hero ni. Macam makin menyulitkan keakeadaan pulak ngee sorry director

Sebab bagi aku citer ni beeeeeeeest T.T

Kisah dia lebih kurang je dengan citer Arrow (tapi aku rasa arrow yang tiru city hunter grrrr). Cerita fasal nak menjatuhkan ahli politik yang jahat.

Nampak kan sekarang, rakyat dah bukak mata. Sampai movies pun fasal menjatuhkan politicians yang jahat. Maksudnya zaman ni dah ada ramaaai politicians yang jahat. Kita je tak sedar. Sebab tak ada hero yang boleh terbang2 macam Oliver Queen (citer arrow) ngan Lee Yoon Sung (citer city hunter) kot T.T



Aku tengok sekali je dah tahu dia ni laki tu. Sebab pakai tutup mulut je kan. Tapi dalam citer ni sume orang tak dapat tangkap siapaaa laki ni haha 

Tapi memang sedak ah citer CH ni. Aku memang puas hati tengok. Cuma aku tak suka watak Kim Na Na. Bukan sebab jeles ea dia jadi heroin sorry. Tapi sebab lakonan dia aku kureng suka. Entah la macam makin menyusahkan si hero ni nak buat kerja je -..- syirok u
Syirok tu tak suka.

Cerita ni fasal sorang budak yang dilarikan daripada maknya untuk melatih dia menjadi seorang yang tough dan power berlawan.

Dia dibesarkan kat thailand. Pandai producer citer ni pilih thailand untuk jadi tempat dia dilatih. Sebab kita tahukan thailand macam mana. Kalau tak tahu, bayangkan selatan thailand macam mana. Semuanya guna senjata api. Tembak sana tembak sini. Semua macam askar. Pastu bayangkan pulak citer ong bak. Scary macam tulah.

Tapi senanya budak ni tak tahu pun kenapa dia tak boleh hidup macam budak-budak lain. Kenapa dia tak ada mak. Kenapa bapak dia garang sangat. Kenapa dia kena train sebegitu kejam sekali. Dia tak tahu.

Sampailah budak tu besar, area umur 16 tahun gitu. Dia still tak faham. Jadinya, dia jadi remaja yang suka mengacau orang, suka cabut lari dari latihan bapak dia, ikut kepala sendiri, sebab dia power dah kan.

Satu hari, satu pencerobohan berlaku kat kawasan tempat tinggal dorang. Masa tu lah bermula berubahan dalam diri budak tu. Dia dah tahu tujuan hidup dia. Dia dah mula serius dalam misi dia. Dan segalanya bermula. 

Apa yang bermula? 
Tengok sendirik. 

So tu je lah maklumat mampu aku beri haha, lagi best tengok sendiri kot aku rasa. Jangan risau citer ni best ngat. Ok? :-)

Assalamualaikum 

Resepi Cheesy Wedges Paling Mudah Tapi Sedap Sangat!

Assalamualaikum

Sejak ibu pencen dan duduk rumah dengan rilexnya ni, aku and kinah suka merengek-rengek mintak makanan. Nak manja sikit. Kalau tak asek aku aje yang kena jadi bibik kat dapur. Tapi tak pandai2 pun masak wakaka

Tapi nak makan onde dot. Jam tu mintak jam tu nak ngap.

So antara side dishes yang ibu selalu buat sebab dia sangat sedap, cepat disediakan dan macam power lah gayanya adalah wedges.

Senang je. Tak ajar pun boleh buat tahu?

Bahan : Kentang, mayonis, sos cili. 3 jerr

Okay jom tengok aku buat



Ambil kentang. Basuh bersih2 dan kopek kulit dia. 
Si Markonah kata jangan kopek habis kulit diasebab kulit kentang bagus untuk kesihatan. Boleh cegah cancer kot.

Pastu potong macam nipis macam kat kepci tu. Potong sederhana nipis ea supaya dia mudah masak nanti isinya. 

Ha camni 

Pastu goreng terus. Tak yah letak pape. Ok? Api jaga. Jangan terlalu kecik nanti lembab dengan minyak. Jangan terlalu besar nanti tak masak sempurna dalamnya. 

Ha sampai jadi camni. Angkat.


Pastu letakkan sos cili ngan mayonis. 
Dah siap! :-) 


Bolehlah cuba kalau korang rasa malas sangat nak buat makanan tapi nak makan. Selalu gitu kan? Hehe


For the pleasure of Allah
Thank You
Assalamualaikum 


Certain Day Talking : Cuti Semester (Akhir Tahun 2014) Bermula Yeyy!

Assalamualaikum

Alhamdulillah cuti akhir tahun 2014 telah bermulaa yeahh!

Cuti panjang pertama aku dengan title wifey.

Aku dah balik rumah hari Jumaat hari tu lagi senanya (sekarang hari Ahad). Tapi sebab rumah ibu ayah aku ni ada prob internet selama seminggu, so ni baru lah aku dapat bukak blog, wasap dan instagram. Kalau tak tu melongo aje lah.

So cuti aku start jumaat hari tu sebab hari khamis pagi tu last paper. Pastu dalam aea jam 12 gitu terus keluar gi Warta sebab classmates ajak main bowling ramai2. So enjoyy beronggeng ramai-ramai walaupun aku tak main bowling pun. Sebab aku memang tak minat main bowling huhu

Tapi senanya hatiku pilu jugak masa tu sebab esoknya dah nak kena berpisah dengan hubby. So rasa macam nak berkepitt aje ngan hubby.

Sedih ni T.T


Malu pulak. Hihi


Tapi rilex je.. Perpisahan dunia adalah bersifat sementara. Lagipun kalau aku susah2kan hati hubby, aku dapat apa? Dapat menyusahkan dia aje. Pahala lari, kesolehahtan pun lari. So okay ajelah. Calm down. Hehe solehah sangat isteri u ni ilyas :p

Pastu, esoknya aku balik Johor, hubby hantar aje sebab hubby keluar dengan jemaah tabligh. So dia stay IPG and boleh terus ke Markaz Sri Petaling. Semoga semuanya okay ye hubby. I love u.

So untuk cuti kali ni aku takde mende nak dijadualkan sangat senanya. Kawen dah, hubby keluar tabligh, anak lagi 2 tahun baru boleh dapat haha. So aku just bercuti untuk diri aku aje lah.

Kalau tahun lepas, cuti akhir tahun macam ni aku busy buat persiapan kawen. Menjahit doorgift, sibuk Shaklee, nak mencantikkan badan and muka lagi, macam2. Setiap hari adalah berharga bagi aku.

Tapi tahun ni rilex suda.. Aku just bangun pagi kemas katil dan buat apa yang aku nak. Contohnya masak yang special2 and post kat blog wakaka.

Pastu ingat nak menjahit sikitlah. Takdelah nak jadi terer sangat pun. Nak belajar aje. Tryin menjahit baju kurung and seluar. Doakan ea ngee.

Okay itu saje. Ni hanyalah pendahuluan. I will updating my aktivities here hihi papai ^^

For the pleasure of Allah
Thank You!
Assalamualaikum



Monday, November 17, 2014

Kelab Seni Khat Gathering : I LOVE PERSIS!

Assalamualaikum

Rasanya belum terlalu lambat untuk aku nyatakan dan meluahkan rasa syukur yang dalam hati untuk kegembiraan aku pada beberapa hari yang lepas.

Salah satu sebab kenapa aku masih tak dapat nak menghabiskan perasaan ni adalah sebab aku tak dapat nak meluahkan rasa kegembiraan aku pada kawan-kawan secara total. Sebab aku rasa macam tak sesuai la pulak nak kongsi. Bukan apa, sebab ni pasal married couple :-)

Dah citer jugak pada rumet, tapi tak jugak terluah.

Aku : Bal, aku happy hari niii :-) :-) :-)

Bal : O...

Aku : .......

Haha sian. So aku rasa memang tak sesuai. Bal tak kawen lagi mana faham mak mak macam aku ni haha

Cani, beberapa hari sebelum ni, maktab aku memang dibanjiri dengan banyak jamuan2 akhir tahun. Biasalah tahun depan cerita baru kan, so nak tutup cerita untuk tahun ni elok jugak buat jamuan. So aku pun ada lah jugak dijemput untuk ke beberapa jamuan.

Antaranya adalah jamuan PERSIS :-)
Persis ni nama yang tak asing senanya di bumi ipg. Sebab persis memang rajin join program, walaupun sangat minoriti yang join persis ni.

Kenapa? Sebab PERSIS ni kelab khat. Biasalah khat memang ada orang2nya. Biasanya yang pakar sedap ah duduk kelab gini. Kalau setakat aku ni, alip pun tak betul2 sejak 2 3 4 tahun lalu belajar, sorok bawah pokok togeh je ler.

Ni gambar malam jamuan. Aku tak de sebab dah pegi jamuan APDI  pulak T.T 


Tapi. Walaupun aku bukanlah ahli PERSIS yang baik, sebab aku macam udang galah, lamaaaa tak de, hari special aje ada heee, tapi ahli PERSIS suka buat baik dengan aku. Rasa terharu aku :') Daripada penasihat sampai adik2 junior, selalu aje buat baik ngan aku. Sampai kadang2 rasa malu pulak.

Eh panjangnya cerita PERSIS. Belum masuk tajuk lagi ni heee.

So antara kelebihan PERSIS ni, ramai ahlinya yang dah kahwin. Tiada perancangan ye nak kawen sekali. Senyap je tup2 tarikh kawen nak dekat2 hehe.

Best kan gambar ni. Jelezzz aku takde. Sapa suh jadi senyap dalam PERSIS kuakuakua 


Pasangan pertama Akmaluddin dengan wife dia seorang nurse. Nikah tahun lepas. Now dah pregnant :-) :-) :-)

Pastu Amir Hamizan ngan Kak Irsalina si cantik bidadari dari kelantan, classmates. Ni aku tak tahu pun dorang ada hubungan and dah merancang nak kawen.. Patutla baik aje dulu hihii. Dorang memang comel, jenis gurau2 manja gitu..

Pastu aku ngan hubby, Ilyasiddiqah.

Kira ada 3 pasangan lah. Ramaikann? Tapi bila buat gathering tak terkumpul pun semua pasangan. Mesti ada yang tak ada.

Macam ritu KUNTUM IPG. Aku and hubby tak de, gi sabah. Ni jamuan last year pulak, Akmaluddin pulak tak de balik kampung, wifey dia dah nak lahirkan baby :-) :-) :-)

Jadi bila ada jamuan persis hari tu, semua ahli and  dijemput hadir. And yang dah kahwin boleh bawak pasangan masing2. Hehe sebab tu aku bawak hubby. Ni ha mesej dari kak Azmina :-)

Klako pulak bila baca


Alhamdulillah.. Best jumpa kawan2 and kakak2 yang dah lama kita tak jumpa. Dapat borak dapat gelak dapat makan.

Dan sebab utama aku tulis entry ni adalah dapat berbual ngan kak Salina. Hehe comelnya Salina biasa aku panggil Kak Sal aje.

Happy sebab . .  . .  Sebab rasa macam buat perjumpaan isteri2 muda IPG KPI kihkihkih. Walaupun ahlinya hanya aku ngan kak Sal aje. Alhamdulillah, dapat sharing kehidupan lepas berkahwin.

Rasa macam dah lama tak jumpa and tak bual ngan kak Sal. Kak Sal ngan hubby dia ni situasinya hampir sama ngan aku. Sebab tu aku sentimental sikit bila jumpa dia haha.

Kitorang banyak benda yang sama. Ingat lagi dulu, aku serius tak tahu kak Sal ngan Amir ada sesuatu. Aku ingat macam biasa aje. Kawan kelas. Walaupun kadang2 nampak macam sweet je dorang bergurau2 haha. Tapi aku ni hati suci sikit. Ke lembab sikit tak tahu lah. Tapi aku ni memang lambat pick up kalau orang tak bagitahu direct.

Pastu after aku tunang, ada orang bagitahu kak Sal and Amir pun nak kawen. Tarikhnya nak dekat2 aku jugak. Aku pun eh? Tukujut makk. Tak dengar pape pon? Haha.

And aku pi la tanya kak Sal sendiri. Masa tu meeting PERSIS. Masa meeting tu barulah aku perasan masa tu kak Sal pakai cincin. Rupanya dia dah tunang dulu sebelum aku haha. Nampak ngat aku ni lembab. Cett

Sebab aku pun bertunang secara mengejut kan.. Orang tak tahu. Tu yang after tunang, balik IPG, semua orang macam heboh2 and ada yang datang tanya aku betul ke dah nak kawen. Sambil2 tanya tu bercerita pasal kawen orang pya sekali. Tu yang aku dapat tahu tu.

Ok, sebab2 aku sentimental,

Pertama yang sama, kami kawen waktu belajar. Bukan belajar kat Universiti ea. U takpe lagi kawen. Tak de problem. Ni IPG. Kawen tak digalakkan, mengandung diharamkan. Macam tu ler lebih kurang. So situasi kawen masa belajar IPG memang lain. Memang agak mencabar. Dan memang tough. Tak semua boleh lalui. Sebab tu tak semua Allah kasi kawen masa belajar di IPG.

Pastu husband dia kawan sekelas dia. Macam aku jugak. Hee. So kitorang melalui hari2 bersama kawan-kawan sekelas, bergaduh bertumbuk ketawa gembira bersama, sambip terselit sorang daripada kawan kita tu, husband kita. Hehe.
So macam mana nak jalani, macamana nak lalui, macamana nak hadapi, situasi macam tu. Tu semua kena kena ada dalam poket kami. Tak boleh nak sembarangan..

Akmaluddin ngan Kak Saadah pastu Amir ngan Kak Irsalina
Ni masa Kuntum. Aku kat Sabah ritu T.T

Yang ketiga pulak, kami duduk asrama. So situasi kami memang akan sama. Outing untuk jumpa husband. Makan kat kedai setiap hari hanya untuk berbual. Kalau hari cuti, cari rumah perlindungan hahahah takdelah. Pergi rumah kawan ke, sedara ke, tak pun hotel ke, homestay ke, untuk luangkan masa bersama hubby. Ha semua tu pun laluan kami.

Pastu praktikum tak dapat sekali ngan husband. Haha sama lah ngan aku. Sebarang rayuan kepada pihak IPG tidak akan dilayan. So bye bye hubby jangan nakal2 i gonna miss u and please miss me more he

Dan banyak lagi benda lain yang sama. Oh ye yang tak samanya adalah dorang pandai khat, ilyasiddiqah buta khat itu je hehe.

Sebenarnya kami memang pernah jumpa and berbual2 tanya khabar. Tapi tu mula2 kahwin dulu. Tak banyak benda yang aku lalui lagi. Rasa biasa aje..

Sekarang dah 6 bulan kawen. Dah macam2 yang dilalui. Susah senang, gembira sedih, suka duka.. :') Aaaah banyak sangat yang dah kami lalu sebagai isteri.. Macam2 rasanya nak share.

Bukan maksud aku kawan3 tak memahami. Tapi ni sebab cakap ngan isteri orang jugak kan. Jadinya percakapannya tu jadi lain sikit rasanya. Mungkin sebab aku rasa macam ada geng yang sama pengalaman, sama situasi, sama keadaan, sama cerita dengan aku :-) :-) :-)

So itulah kegembiraan aku sekarang ni yang aku nak cakap. Kegembiraan bercakap dengan kawan seisteri.

Sebenarnya beberapa benda je yang kami sempat borakkan. Sikit aje. Tapi bercakap sikit tu yang membuatkan aku terkenang balik zaman2 sebelum kawen dulu, teringat balik, eh aku ni bini orang ek  ek. Teringat semua suka duka jadi isteri plus student ipg. Teringat semuanya.. Tersenyum aku.. Tu yang sentimental tuu. (Ni lah point entry niii hahah)

Lagi satu aku gembira mungkin sebab tarikh wedding kitorang dekat2. So sebelum tarikh kejadian masing2 haritu, masa excited, blur, masih nak belajar jadi wife orang  hari tu,  banyak lah jugak kami berkongsi.. Teringat masa ni, buat aku gembira semula...

Tapi mungkin bagi kak Sal biasa aje haha, macam bercakap dengan sorang junior. Tapi kalau aku, aku rasa bermanfaat gathering ni. Yelah, aku muda lagi senanya, banyak lagi benda tak tahu, cara salam tangan suami pun masih belajar2 lagi. Sebab selalu aku tak cium tangan, aku letak tangan kat dahi aje. Husband tak suka, dia suh belajar cium tangan dia. So tu antara proses belajar aku dalam fasa ni.


Pastu aku kawen pun sem 3 kan. Of kos lah hati masih gerun lagi. Takut takut lagi. Junior kan, banyak lagi benda yang aku belum lalui. Praktikum pun tak mula lagi. Apatah lagi benda2 yang lagi mencabar-cabar kat IPG ni. Lagi lah aku kecut.

Tapi bila ada kak Sal ni, aku rasa macam ada lah satu suntikan keyakinan masuk dalam salur darah aku.

Rasa macam ada kawan. Reti dok? Macam rasa oooh aku ada back up.. Oh aku ada geng.. Oh aku tak keseorangan.. Cam tulah..

For ur info, kak Sal and Amir nikah seminggu awal dari kami. Tarikh sama dengan abg Muaz and Kak Aida rasanya. Yang aku ingat dorang nikah kami exam pun tak habis lagii. Paper dorang habis hari ni, malam sampai kelantan, esok pagi nikah. Legend sangat kan.

Comel kan dorang..:-) :-) :-) 

So masa tu aku tak dapat gi wedding dorang sebab busy uruskan wedding sendiri minggu depannya.

Tapi depa datang wedding kami.. Terima kasih banyak.. Huhu. Terharu.. Tapi maaf sangat tak dapat nak melayan lama2 T,T

So thanks Kak Sal. Tahun depan akak sem 7 pastu 8. Sem depannya lagi korang dah keluar, boleh dapat baby dah T.T
Doakan kita ya, lagi 2 tahun nak melalui liku2 dan ranjau berduri kat IPG ni.

Takut ah.. T.T

Kami suami isteri doakan Amir Hamizan ngan Kak Irsalina dirahmati Allah, dipermudahkan segala urusan, dapat baby ramai, diberkati dan happy till jannah.

Adore u kak Irsal sebab sangat lemah lembut. Kita kasaq macam dawai besi hehe malu ja.

So nampak tak senanya aku terinspirasi dan mendapat semangat hanya dengan memandang dan bercakap dengan kak Irsalina hehe. Macam ni je lah budak baru nak belajar..

Ok doakan aku! :-)


For the pleasure of Allah.
Thank you!
Assalamualaikum