Tuesday, December 22, 2015

Impianku bersama suami, kabulkanlah Ya Allah!

Assalamualaikum

Merindui makkah dan madinah.. 

Ya Allah izinkan aku dan suamiku dapat pergi menunaikan umrah di mekah dan madinah bersama2 ya Allah pada tahun 2016!

Ya Allah izinkan kami ya Allah. Permudahkanlah urusan kami berdua untuk menunaikan umrah ya Allah! 


Monday, December 21, 2015

I Hope One Day....

Assalamualaikum ❤️

Taju pun dah tacing (kalau baca dah tau maksudnya).. Huhu

Alhamdulillah Hanis Zalikha dah pregnant. I am happy for u kakak. Kak Irsalina n Kak Maryam pun dah pregnant. Isteri Zul Adli (taksilap nama dia) pun dah pregnant. Alhamdulillah. Sapa lagi eh. Ustzh Huda Maahad Johor pun dah deliver anak yang ke 10. Alhamdulillah. 

Aku gembira dengan rezeki anak masing2... Doakan aku jugak... Teringin nak anak sendiri... Tapi study lagi.. Kat IPG pulak tu.. So tak leh dulu sekarang.. Huhuu. Setahun lagi usia pengajian.. 

Doakan dipermudahkan urusan2 berkaitan pregnant aku nanti hee. ❤️

I miss You baby... Ibu tak sabar nak jumpa awak... 


Thank you
For the pleasure of Allah
Assalamualaikum 

Alhamdulillah Rezeki Awal Tahun 2016 : Peti Ais :)

Assalamualaikum

Alhamdulillah akhirnya Allah beri apa yang aku hajatkan.. 

Malu pada Allah, amal sikit tapi mintak banyak.. 

Tapi itulah special nya Allah.. Makin banyak kita mintak maaaakin Allah suka..

Insyallah banyak lagi benda yang aku nak mintak pada Allah ni.. Harap2 amal aku pun banyak jugak.. Hehe

So apa yang aku dapat kali ni? Alhamdulillah aku dapat peti sejuk. Free ❤️ Alhamdulillah nampaknya tahun 2016 aku akan dipermudahkan lagi dengan kehadiran peti sejuk di rumah.. Hehe

Kitorang tak mampu lagi beli peti sejuk.. 
Ada juga menabung tapi pergi ke lain duitnya haha. Tapi kitorang selalu minta pada Allah.. 

Alhamdulillah Allah kabulkan.. 

Mudahlah acara masak memasak aku diruman nanti yeyy. Aku dah berangan macam2 nih hehhe ❤️❤️❤️

Bolehlah buat stock ikan, daging, sayuran dan baaaanyak lagi ❤️❤️❤️

Kena rancang betul3 ni sebelum balik putrajaya. Sementara kat teganu ni baik kita beli beli apa yang patut. Nanti kat sana dah tak syiok dah. 

Heee bersyukur sangat aku.. Sebab dapat menyediakan makanan untuk suami dengan lebih proper.. ❤️

Ada lagi beberapa barang yang aku nak.. Kena banyak doa lagi nih. 

Thank You
For the pleasure of Allah
Assalamualaikum 









My Wish List For 2016

Assalamualaikum

Hehe belum pape lagi dah nak wish list bagai kannn hehe. Tapi takpelah kot wish list ni azam tahun baru je senanya. Bila ada azam barulah kita bersemangat nak menjalani tahun akan datang dengan lebih baik kan kan ❤️

Tapi biasanya wishlist aku ni tak taulah jadi ke tak haha. Dia bergantung pada macamana aku rasa. Aku rasa jadik ke aku rasa tak jadik. 

Itulah kuasa minda orang kata. Kita senanya boleh capai semuaaa yang kita mahukan. Dengan syarat kita YAKIN SEBENAR BENAR YAKIN yang kita PASTI capai. Itu syaratnya. 

Jadi wishlist aku takmau share kat sinj lah hehe.  Aku nak tulis dalam buku aku. Belum beli lagi tapinya buku untuk 2016. Tunggu hubby balik. Hee. 

Aku rasa specialnya aku ialah setiap tahun aku akan ada satu buku khas utk tahun tu. Semua aku catat and rancang dalam buku tu aje. So untuk memaksimumkan penggunaannya haruslah ku beli buku yang cantik. Kalau tahun lepas aku beli kat Mr Diy aje. Coney and murah bukunya hehe. ❤️

Tahun 2016 adalah tahun yang penting bagi aku dan suami. So kitorang kena bersungguh2 merancang dan bertawakkal semoga semua urusan dipermudahkan.  


Fighting ilyasiddiqah!!! Marha Marha!!! Wa iza batash tum jabbarin jabbarin!! Heheh


Thank you
For the pleasure of Allah
Assalamualaikum 


Wednesday, December 16, 2015

I Am Shaklee Lover Ever : Second Start

Assalamualaikum

Haha sejak rasa macam senang je nak post guna fon ni makin rajin pulak tulis blog hehe ❤️
Tadi ni baru sampai my shaklee. Dapat dalam 4 barang shaklee 2 jus kurma je dah rm300 lebih sikit. Mahal kan. Huhuuu. Klu ikutkan kelokekan aku ni aku memang tak kan beli lah hahahh. 

Tapi takpe lah kot sebab walaupun mahal tapi lama boleh makan. Dia banyak kan isi dia.. 

Tapi sebab hari tu adalah sebab sebab tertentunya yang menyebabkan Allah menggerakkan jugaklah aku untuk pujuk husband belikan shaklee. Alhamdulillah .. Dapat..  Tu rezeki namanya kan? Hee 

Lagipun boleh buat stock 2016. Tahun 2016 kan tahun yang agak mencabar. Kata pun final year. So banyak jugaklah persiapan yang perlu diambil berat seperti kesihatan.. 

Tapi tak semua boleh buat stock untuk tahun depan... T.T

Sebab ada 2 vitamin yang aku beli tadi yang tarikh luputnya dah dekat huaaa. Bulan mac and april 2016. Huhuuu. 

Sebab aku beli kat orang, kira orang atas aku lah.. Aku x beli kat HQ. So itulah risiko dia T.T

Ada lah tu hikmah Allah bagi. Kot2 Allah nak bagi aku sihat sepenuhnya ke kalau makan istiqomah. Bersangka baik aje lah.. 

So malam ni aku dah nak start makan ostematrix 2 bijik. Esok pagi amek 2 bijik vita lea. Semoga Allah beri kesembuhan dan kesihatan yng baik buatku. Ameen ❤️

Tapi nampaknya kena tukar perancangan. Perancangan aku untuk cuti ni starting today : makan vita lea and ostematrix sahaja. 

Vita C and B Complex kita start consume tahun depan deh.. 

Senanya rasa agak rugi tp tak pelah. Tak rugi sangat pun senanya kalau kita makan semua habiskan.. 😊

Oklah itu saje ❤️ Nanti malam kita buat entry baru 

For the pleasure of Allah 
Assalamualaikum 








Tips Menjalin Hubungan Baik Dengan Mertua / In-Laws

Assalamualaikum :)

Hehe klise sangat tajuk kan... Takdelah power pun tapi saja je nak share apa yang aku buat memandangkan aku tengah duduk rumah mertua selama sebulan lebih ni. Mood duduk ngan mertua ni ha so masih segar dan ranum heehee 

1. Ikhlaskan niat. 

Dalam semua perkara yang kita buat, kita hendaklah rasa dan buat dengan ikhlas. Jangan rasa macam kita kena buat ni sebab suami sebab kita menantu sebab dia mertua. Jangan mcm tu. Kita buat kerana Allah. Insyallah happy ❤️

2. Samakan minat

Macam inlaw aku suka tengok movies. So aku akan spend time lah dengan ummi tengok movie malam2. Biasanya ummi akan suruh aku pilih citer yang dia suka contoh: citer hantu citer bunuh2 dll. So tengok sama2 dan enjoy the movie lah. Tapi kalau dah tak mampu sangat, mintak je izin nak tido. Biasanya aku dah malas nak tengok aku mintak je izin nak tido.. Hehe

3. Gila - gila

Aku memang boleh jadi gila2 tapi kengkadang aku malas haha. Tengok time la kau nak gila pun jangan lah nasa inlaws tengah stress. Haha. Tapi biasanya manusia akan suka manusia yang happy go lucky, kelakar, boleh dibuat gurau dan tak terlalu serius. So try your best ❤️

4.  Ringankan tulang
Aku tau umur3 macam kita kita ni mana nak rajin sangat kan senanya macam mak mak kita dulu. Lgi sedap kalau dapat baring ke tido ke layan fon ke.. Kan kan? 

Tapi kalau kau betul nak amek hati mertua kau, cuba kau ringankan sikit tulang kau yang berat tu. Alaa senang je. Basuh pinggan, kemas dapur, sapu sampah sikit, kalau rajin sikit buatlah makanan special yang yang boleh buat contohnya kek batik. Contoh.. 

Untuk orang yang pemalas macam aku, aku akan setkan masa. Contoh kul 10 aku nak start basuh baju. Kul 12 nak masak. Kul 2.30 aku nak melepak. Ha mcm tu. Kita buat kerja and kita ada target kita nak melayan kemalasan haha. 

Macam tu baru kita buat kerja lajuu. 

Tapi part rajin ni kau tak leh lelebih sangat tau. Kau kena kenal dlu inlaws kau cane. Sebab family orang lain2. Ada family tak suka kita basuh baju dia contohnya sebab busuk ke apa. Atau tak biasa dengan orang luar lagi. 

So awal2 kahwin tu perati dulu. Tolong sikit3 aje dulu. Alaa malu3 kucing dulu takpe.. Nanti kau dah lama , kau kena buat jugak keje2 haha. 

5. Bersih 

Depan inlaws kena jadi pembersih. Wangi. Muka manis. Takmo pucat lesi aje nanti mak mertua pelik napelaa anak dia boleh terpikat ngan kita haha. Bilik pun kena jaga. Kot tetiba inlaws terrmasuk dalam bilik kita tengok halamak tonggang langgang betul bilik. Tak ke malu? 

6. Sayang ipar duai macam adik beradik 

Ni pun penting jugak. Lagi2 macam aku ipar2 masih kecik. Kena sayang and take care dorang macamana kakak dorang take care dorang. Kalau tak sempurna tak pe asalkan jangan keterlaluan kau menampakkan jurang tu.. Aku faham jugak contoh macam aku tak de pengalaman pun jaga budak kecik. Slow slow Insyallah ok.. 

Kalau dengan ipar yang dah besar -- jaga aurat. Pakai tudung. Kaki. Tangan. Semua aurat. Ya allah berilah aku kekuatan untuk istiqomah menjaga auratku terutamanya dengan ipar duaiku. Ameen. 

Ok tu jela kot yang aku buat. Aku tulis ni bukan semua aku mampu buat perfectly. Tapi aku doa semoga aku dapat buat semuanya yng aku cakap tu dengan ikhlas dan sempurna. Ameen. 

Thank You
For the pleasure of Allah 
Assalamualaikum 


Certain Day Talking : My Rutin In 40 Days

Assalamualaikum

Ok jom sambung entry lepas ❤️
So ceritanya sekarang adalah aku duduk rumah mertua selama 40 hari... 
Kalau korang korang mesti fikir--- haa dok umah mertua? Ngeee takutnyaa.. Aku pun memula dulu haha. Tapi Alhamdulillah aku gembira dan selesa duduk sini.. Keluarga mertua dah macam keluarga aku sendiri.. Cuma bezanya aku kena pakai tudung kat sini.. Tu jer.. Yang lain lain sama Alhamdulillah ❤️

Apa yang aku buat sepanjang cutiku? 
Ok memandangkan ummi and abi kerja setiap hari.. So aku tolonglah dalam pengurusan rumah.. Senang je kerja aku -- masak, basuh kain, lipat kain, kemas rumah sikit2, tengokkan adik2.. Itu jer.. 

Tapi kekadang mood tengah malas aku tinggal je tak buat hahah. Tapi ok je esok boleh buat lagi hehe.. 

So far Alhamdulillah ❤️ Aku seneng duduk di sini. 

Pepagi abi belikan nasi lemak. Ibrahim buat air teh.. 

Area jam 7.20 pagi macam tu ummi abi gerak gi tempat kerja. So aku pun berehat jap ah malas nak buat keje awal sangat.. Hehe. Mood dah datang nanti aku start la basuh baju ke kemas rumah ke. 

Area kul 10-11 pagi aku makan nasik lemak yang abi beli tu.. Pastu masak tengah hari kul 12 macam tulaa. Lepas zohor makan ngan adik adik dan sambung kerja kalau nak sambung. Petang biasanya settle kan kain2, maghrib tunggu ummi abi balik. Siaplah sehari aku.. Hehe. Senang je kan.. Oh ye malam layan ummi nak tengok movie. Dah siap. 

Alhamdulillah setakat aku duk sini selama beberapa minggu ni dah dua kali gak lah aku dapat jalan2 shopping hehe. Macam2 jugak aku dapat beli. Seronok gak sebab macam dapat gaji heehee. 

So hari ni aku tak tau nak start bila. Yang penting hari ni kena basuh baju sebab semalam tak basuh haha. Hari ni jugak aku kena tunggu posman hantar barang shaklee ku. Lama tak beli shaklee kan? Yelaa shaklee tahan lama.. Dan banyak dalamnya. Jimat.. Sekali aje beli mahal lepas tu senang dah..

Shaklee kat rumahku dah habis. Dalam rm300 jugak lah kali ni habis beli shaklee.. Hehe. 

Kali ni aku beli vitamin c sustained released, vita-lea, b complex, ostematrik.

Ok itu ajelah untuk hari nih ❤️

Thank You
For the pleasure of Allah
Assalamualaikum 





Certain Day Talking : My Full Cuti Semester With In-Laws

Hari ni 16hb Disember 2015 tak silap.

Assalamualaikum sobat..

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah tahun ni dapat lagi suamiku pergi khuruj 40 hari. Alhamdulillah.. Target kami setiap tahun mesti keluar 40 hari. Bermula sebelum suami aku kenal aku lagi, abi dah hantar dia keluar khuruj 40 hari iaitu lepas SPM pada 2010. Lepas tu 2011 dan 2012 dia keluar jugak kot.. Tak ingat sbb masih status kawan haha. Pastu tahun berikutnya 2013 dia tak keluar 40 hari sbb nak carik duit nak kawen ngan anak cikgu sariff hehe :p  Tahun berikutnya lagi 2014 dia keluar 40 hari sebagai seorang suami ❤️ And tahun ni adalah tahun kedua dia keluar 40 hari sebagai my husband ❤️ hehe. 

Semoga awak dapat istiqomah sampai mati keluar 40 hari setiap tahun. Ameen.. 

Aku senanya dah biasa dah kena tinggal sebab khuruj. Aku tak kisah malah rasa bersyukur. 

Hidup manusia lain lain kan. Jadi, hidup aku akulah yang rasa. 😊

Sejak kecik lagi aku telah biasa ditinggalkan. Begitu jugak my siblings. So bila ditinggalkan ni banyaklah pengorbanan yang kina kena lalui. Pengorbanan yang paling berat setakat ni adalah pengorbanan perasaan. Seperti manusia lain, aku juga ada perasaan sedih apabila ditinggalkan.. Malah aku rasa aku lebih cengeng berbanding manusia lain. Tapi tak pe.. Aku menangis bukan kerana aku tidak redha.. Aku menangis hanya kerana aku ingin yang terbaik bagi yang meninggalkanku dan yang ditinggalkan iaitu aku. Aku berharap dan berdoa dalam tangisku agar yang pergi meninggalkanku utk keluar ke jalan Allah akan dipermudahkan urusan, diberikan kesihatan yang baik, diberi keberkatan umur dan diberkati perjalanan hidupnya. Begitu juga aku, aku berharap dan berdoa semoga sepeninggalan ibu ayah/suami ku ini akan menambah rasa tawakkalku kepada Allah, akan menambah keberkatan dalam keluarga dan dapat menambah istiqamah dalam amalku.. 

Dan bilamana aku biasa ditinggalkan.. Aku menjadi seorang wanita yang pandai berdikari sebenarnya walaupun penakut. Contoh --- dari kecik aku pandai take care my siblings. Basuh baju, siapkan baju nak gi sekolah, protect them, masak, jaga keperluan and duit yang ayah bagi dan lain2. Bila dari kecik aku biasa buat so bila aku kahwin pada usia yang agak muda di zaman ini ni-- perkara jadi lebih mudah. 

Sekarang ni aku duduk di rumah mertua. Husband cakap dia letak aku kat rumah ibuku masa tahun pertama dia keluar sebab aku tak biasa lagi. Tahun kedua kita dah biasa bersama-- letak kat rumah mertua pulak.. Supaya aku dapat berbakti kepada kedua ibu bapanya.. Husband cakap -- jalan hidup dia sangat pantas. Dia berkahwin awal jadi dia tak sempat nak berbakti pada kedua ibu bapanya lagi.. So dia berharap aku dapat berbuat demikian bagi pihaknya memandangkan dia perlu khuruj 40 hari. 
So bila dengar penjelasan dia gini baru aku --- oklah.. Boleh.. Hehe. Sebab masa first dia suruh aku duduk Terengganu tu dia tak bagitahu sebab musababnya. So aku sebagai isteri yang baru nak belajar2 ni jadi macam berat hati.. Mcm tulah.. 

So misi aku di Terengganu ni cuma 1 : berbakti kepada kedua ibu bapa mertuaku.. 

Jadi... Bermulalah hidupku di Terengganu sebagai satu2nya menantu keluarga encik rusman.. Alhamdulillah semuanya baik2 belaka.. Jangan risau... 

Insyallah nanti aku sambung cerita sepanjang menjalankan misi di sini  dan beberapa tips nak pikat hati mertua dengan mudah ❤️❤️❤️

Thank you
For the pleasure of Allah
Assalamualaikum ❤️