Saturday, December 31, 2016

Certain Day Talking : Last day 2016

Assalamualaikum and hai semua 😊

Hari ni pun macam hari-hari sebelumnya, agak busy dari pagi sampai ke petang lepas tu dah malam flatttt! πŸ˜‚

Ok pagi ni macam semalam2 jugak bangun awal sikit sahur and buat apa yang patut sebelum azan subuh. Lepas azan solat, tetiba teringat data porta wifiku tak habis lagi! πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

OHEMGIII terus Aisyah bukak laptop bukak phone check balance.

πŸ”ͺ Data untuk malam ada 10GB lebih lagi
πŸ”ͺ Data untuk siang ada 5GB lebih lagi

Ohnoooo membazirrrlah sebab today is last day untuk guna semua data tu. Biasa suami yang akan memanfaatkannya. Sebab dia memang akan check and update semasa ke semasa setiap hari kan. Aisyah main guna je selama ni hehee.

Oh no macam mana niii. Apa yang terpikir sekarang ni just VIDEO! DOWNLOAD VIDEO! So memang ku bukak segala tabs and google entah apa- apa cerita seperti Suri Hati Mr Pilot and The Legend Of Thr Blue Sea. Sekali dah download banyak jugak episod tetiba Ali datang tya : Eh kak Ika download citer apa tu? Ali ada lah citer tuuu.

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Okay lah takpelah aku maafkan diri aku. πŸ˜‚

Untuk hari ni sebenarnya family Aisyah ada perancangan nak pergi kenduri. Tapi saya awal awal cakap maaf tak dapat pergi sebab nak settlekan misi habiskan puasa I yang tak habis-habis ni πŸ˜‚

So bila I duk kat rumah banyak jugak benda boleh settle sebenarnya. Antaranya apply something (untuk husband). And I nak basuh baju sebenarnya. Tapi dapat buat yang apply something tu jerrr. Itu pun dari pagi sampai petang hokey πŸ˜‚

Berpinar mataku. Alhamdulillah settle. Kalau ada rezeki, ada lah. Kalau tak ada, tak apa. Banyak lagi peluang lain 😊

Eh lupa nak kabo. Hari ni dapat result sem last PISMP. I mean result last my DEGREE. Alhamdulillah memuaskan hati. Sebab naik sikitlah my CGPA  Total tu kan. Cantiklah pointer terkumpul sekarang ni walaupun naik just 0.01 jer Tapi Alhamdulillah syukur 😁

Husband punya pointer and CGPA pun cantik jugak ❤️ Alhamdulillah Allah bagi nikmat 😊😊😊

Tahniah suami and tahniah myself. WE DID DIT. Habis belajar sama-sama hehee ❤️

Kahwin awal macam kami tak semestinya tak boleh bawak masa belajar. Kena positif and pandai atur lah kehidupan. Inshallah everything is okay. Yang dah kahwin and tetiba preggy pun tak salah jugak. Just tangguh jer. Positif jugak. Everything is okay so dont worry 😊

Ni petikan dari status Aisyah sendiri kat Wechat. Saja share kat sini sebab masa tulis ni masa tengah semangat and happy. Hehee. Here :

Alhamdulillah TAMAT PENGAJIAN dengan PUAS HATI hehe ❤️

Tahniah suami. Btw saja nak bagitahu, kep Ilyas memang naik mendadak lepas kahwin ngan I and maintain jugaklah sampai last sem. Sampai purata keseluruhan dia pun cantik okay sekarang. Better lah dari dulu sebelum kahwin. So tak rugilah dia kahwin ngan I 😝😝😝

Btw saja nak bgthu jugak. Suami I bukan kurang pandai drpd I tau hahaa. Tapi biasalah lelaki kan. Pasal kerja2 macam keperempuanan like buat assignment pagi petang siang malam mengadap, study untuk exam dari pgi berteleku, memang TAK LAH KAN. So don't expect so much macam tu pasal your man. Sebab lelaki is lelaki. Perempuan is perempuan. Lelaki sbnrnya LEBIH BOLEH drpd perempuan. Cuma part exam, assignment ni mmg perempuan menanglah sebab perempuan rajin.

Btw lagi. Memang lepas kahwin ni Ilyas takde amek2 assignment or tengok2 assignment I jadikan rujukan ke apa okay. Kalau tgok assignment kitorang mmg totally diff. Sebab cara fikir kami berbeza. So jgn fikir kami sekelas sekuliah, kami buat sama2 saling tolong- menolong sgt ea. Tak jugak. I have my own style how to develop something PRECIOUS in my MAN. Bukan main paksa2 ke tiru2 tau.

Btw im a happy student and i am a happy wife. ❤️

Baca banyak lagi tips kat my blog about communication with MAN ok. Tp belum tulis lagi kihkihkih. 😝😝😝

(Aisyah Assiddiqah, 2016)

Sebenarnya malam ni Aisyah agak slow. Letih sikit kot. Nape entah. Baby pulak yang active. Sian baby mama asyik busy jer ye. Biasa kalau baby tendang2 Mama asyik busy so mama buat ta layan.

Sesetengah parents kan akan main ngan anak dia and bual-bual ke apa kan. Tapi mama kurang sikit. Mama asyik busy buat kerja aje. So mama buat dono jer ngee. Sorry baby. Okay malam ni mama tidur awal ea so kita boleh bermanja-manja. ❤️

Jom tidur baby. Mama letih lah. Love u baby love u papa ❤️

Thank you for reading!

Friday, December 30, 2016

Certain Day Talking : So Much To Think Alhamdulillah!

Assalamualaikum and Hai semua 😊

Sebenarnya today my day is very busy. Bukan busy buat kerja tapi busy berjalan sakan. Tak sakan sangatlah hehee cuma pergi rumah pak long kat Tenggaroh sebab ada kenduri sikit untuk mendoakan keselamatan dan kesejahteraan pak long yang baru lepas keluar hospital. Doakan semoga Allah sembuhkan pak long Aisyah ya!

So bila berjalan, I have no time for myself lah kan. I mean for my workssssss. Haaa ko banyak tak sss dia menunjukkan I have so much to do! But Its okay jerlah kita rileks jer hidup tak boleh terlalu berperaturan nanti tak enjoy 😁

So I had so much fun with family lah today. Alhamdulillah πŸ’

But at the same times sebenarnya Aisyah ambil peluang untuk berfikir sambil melihat keindahan alam. Seronok! Termenung di jendela kereta sambil berfikir sesuatu yang bermanfaat dan berdoa berharap dan bertawakkal kepada Allah semoga Allah berikan yang terbaikkkk kepada kami suami isteri. Ameen.

Antara perkara yang sedang bermain difikiranku tatkala ini (tak main sangatlah, dia berada di kedudukan PENTING SILA AMBIL PERHATIAN SO TAK LEH BERMAIN) adalah :

πŸ’š ESOK PUASA! LUSA PUASA! JANGAN LUPA HAHAA.
(Plan menyelesaikan hutang dengan Allah hehee)

πŸ’š Persediaan temuduga  SPP
(What and How should I start. Tapi dalam perancangan 1.1.2017 dah start study for IV SPP)

πŸ’šBaby Preparations
(Agak lambat dapat start sebab mama busy sangat baby. Sepanjang Dec 2016 ni mama busy with Shaklee, fasting and car licenses lah kebanyakannya.)

πŸ’šWorks
(I mean posting. Semoga kami suami isteri ilyasiddiqah dapat tempat posting johor atau selangor ke, yng penting sekolah kami BERDEKATAN dan kami dapat TINGGAL BERSAMA and tak ber PJJ Ameen)

πŸ’šShaklee
(SHAKLEE IS ONE of my DREAM. At leastttt 2017 I naik supervisor! Ameen! Kalau lagi best dapat sekali dengan CAR BONUS ACHIEVER Ameen! Heheee)

πŸ’š Blogging
(Nak full kan my blog with Shaklee and myself so that I love my blog. And I dah start istiqomah tulis 1 entry per day tau sejak Dec ni. So jemputlah bertandang ke blog I hari-hari okay hehee sebab inshallah akan ada new entry setiap hari. Kengkadang tulis pasal Shaklee kadang pasal myself and kadang kedua-duanya sekali 😊)

πŸ’š Sambung Master
( Okay ni takleh cakap pape lagi sebab masih dalam perbincangan. Doakan ea semoga dipermudahkan for my husband and me Ameen)

πŸ’š Lesen kereta
( I nak dapat lesen kereta BEFORE FEB 2017 Ameen!)

πŸ’š Family first tapi school not the second one!
Maksudnya I boleh bagi komitmen sebagai ibu yang diperlukan oleh anaknya and I juga boleh bagi komitmen sebagai guru baru di sekolah nanti - kena ada positive vibes ni sebab sekolah dulu dah tak sama dengan sekolah sekarang. SO MUCH WORK TO DO. Kalau kita tak set mind, and fikir nak senang nak enjoy jer tak nak susah,  boleh jadi gila nooo bila masuk sekolah. And boleh jadi stress and tak enjoy jalankan tugas and akhirnya makan diri kita, belum tua dah banyak penyakit huhuu tak mau)

πŸ’š BeautyFULLL
(Kemahen behee. Tapi memang setiap akhir tahun my target is be a beautiful-er or prettier woman hehee termasuklah tahun ni 😝)

So much benda lagi sebenarnya dalam otak ni. Tapi ada yang lupa sekarang ni so tak tulis. Satu πŸ’š tu memberi makna yang dalammmm bagiku. Maksudnya banyak benda kena settle daripada satu point πŸ’š tu. Semoga Allah permudahkan!

So macam mana dengan you guys punya perancangan pulak? Okay tak? Actually Aisyah dah rancang semua ni awal lagi, sejak start habis belajar (bulan 11 hari tu), tapi baru terluah ni sebab tetiba macam bertubi-tubi pulak benda yang nak dekattt tu sampai. Scary but I can do it!

And also tahun ni I tak ada azam 2017 sebab I dah start awal lagi hehee. And buku diary 2017 pun dah full okay! Dah banyak catatan, perancangan, maklumat and semua bendalah! Dah nak full dah hahaa. And my first target pun dah tercapai. Iaitu tulis semua maklumat supplement Shaklee kat blog. Target mesti siap sebelum 2017. Alhamdulillah memang belum masuk 2017 I dah siap. And also ganti puasa. Mesti habis sebelum 2017 atau sekurang-kurangnya sebelum packed dengan jadual belajar kereta, so Alhamdulillah esok and lusa inshallah nak puasa so Alhamdulillah akan settle juga my second target. So maksudnya I started awal! 😁

Masuk Januari 2017 my target is siapkan persiapan baby and mama YANG KENA BUAT SENDIRI. Biasalah Aisyah ni jenis mama old fashioned behee semua nak buat sendiri. Btw I buat tilam baby I sendiri inshallah. And alsa bedung, bengkung tu semua sendiri. Dah start jugak sebenarnya cuma belum siap sebab fokus kat target Dec 2016 dulu hari tu. So inshallah semoga sempatlah siap semua persiapan baby by Jan 2017. Kalau tak sempat siap pun tak apa sebab I memang sejenis manusia yang suka bagi peluang pada diri sendiri and sentiasa maafkan diri sendiri hehee.

Kemudian, Jan 2017 kena settle lesen kereta with ENJOYMENT. Tak nak stress2 k.. And also nak study mengenai IV SPP jugak. And kalau ada masa berblogging nak siapkan SENARAI SET SHAKLEE yang biasa orang beli kat Aisyah supaya senang my customers ni nak rujuk.

Okay tu jerlah setakat ni. Semua ni perancangan jer tau. So Aisyah just DO THE BEST, wait, see and TAWAKKAL jerlah pada Allah semoga Allah berikan yang TERBAIKK untuk kami and you alls jugak ok 😊

Thank you for reading!

Thursday, December 29, 2016

SENARAI SET SHAKLEE PART I


Assalamualaikum semua :)

Okay here Aisyah senaraikan antara hotssss set yang selalu cust minta ya :

1. SET KESIHATAN OPTIMUM

Membantu mempertingkatkan kesihatan secara menyeluruh, menambah tenaga serta menguatkan sistem imun badan. Sesuai bagi semua golongan termasuk lelaki, wanita, pelajar, ibu mengandung, kanak-kanak, ahli sukan dan lain-lain.
                                                                    
2. SET KECANTIKAN

Membantu menyelesaikan masalah kulit kusam, berjerawat, berjeragat, parut, tona tak sekata, aging, dan macam-macam lagi.

3. SET MASALAH KEWANITAAN

Merawat masalah dalaman wanita termasuk keputihan, senggugut, masalah period cycle, kekeringan ketika bersama serta mengetatkan otot faraj wanita dan lain-lain.

4. SET KESUBURAN

Membantu menyelesaikan masalah suami atau isteri yang mengalami masalah kesuburan contohnya telur tidak matang, period tidak regular, sperma tidak berkualiti dan macam-macam lagi.

5. SET HAMIL FIRST TRIMESTER

Sesuai bagi ibu yang sedang hamil untuk menjaga kesihatan sepanjang proses kehamilan. Set ini dapat membantu si ibu lebih bertenaga, mengurangkan masalah kekejangan serta menyokong perkembangan positif bayi di dalam kandungan.

6. SET HAMIL SECOND AND THIRD TRIMESTER

Sesuai bagi ibu yang sedang hamil untuk menjaga kesihatan sepanjang proses kehamilan. Set ini dapat membantu si ibu lebih bertenaga, mengurangkan masalah kekejangan serta menyokong perkembangan positif bayi di dalam kandungan. Set ini dilengkapi dengan  Omega Guard khusus untuk kesihatan jantung serta membantu perkembangan otak bayi.

7. SET BERPANTANG

Set berpantang moden selamat diambil oleh golongan ibu yang dalam berpantang sama ada secara normal atau pun pembedahan. Mengurangkan masalah keguguran rambut, luka bersalin cepat sembuh, mengembalikan semula tenaga serta mengawal emosi.

8. SET BREASTFEEDING

Sesuai bagi semua golongan IBU MENYUSU untuk menjaga kesihatan secara optimum. Sangat sesuai bagi golongan ibu yang mengalami masalah penyusuan kerana dilengkapi dengan Alfalfa yang sinonim sebagai Milk Booster. Juga mengatasi masalah berkaitan penyusuan seperti bengkak susu.


9. SET SKINCARE

Sesuai bagi mereka yang ingin menjaga kecantikan kulit termasuk mengurangkan kesan parut jerawat, melembabkan kulit, mencerahkan kulit, wajah tampil berseri di samping mengurangkan masalah keguguran rambut. 

Sesuai bagi mereka yang mengalami masalah resdung dan alahan. Set lengkap ini membantu meningkatkan sistem imun badan, anti-radang dan penenang.

11. SET IMMUNE BOOSTER

Sesuai bagi golongan yang lemah sistem imun badan, kerap jatuh sakit, demam, selsema dan sebagainya. Kandungan nutriferon bukan sahaja meningkatkan sistem pertahanan badan, malah berupaya untuk melawan kanser dan tumor.


Membantu mengekalkan shape badan yang cantik dan membentuk shape badan yang diidamkan selepas berat badan diturunkan.


Set ini khas bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan dengan cara yang sihat dan selamat. Bertindak melalui 3 cara iaitu pecah dan bakar lemak, detoks sisa toksin di dalam badan dan bina dan pelihara otot untuk tujuan metabolisma. Bukan sahaja menurunkan berat badan malah mengurangkan inci bahagian badan terutama pinggang, tangan dan peha.

14. SET KESIHATAN KANAK-KANAK


Set ini sesuai bagi kanak-kanak seawal usia 1 tahun ke atas  yang sering jatuh sakit, asma, batuk, selsema dan sembelit. Set ini juga mampu meningkatkan semula selera kanak-kanak di samping meningkatkan IQ.


Okay till then. Nanti Aisyah sambung k. Banyaaaak lagi set shaklee yang uguys kena tahuuu sebab all about our life kan. Kesihatan :)

Kalau nak cepat boleh terus je whatspp Aisyah and bagitahu masalah you, I will guide you with the best consultation ya!



Thank you for reading!

Cinch Shake Shaklee : Kebaikan, Fungsi Dan Kelebihan

Assalamualaikum and Hai semua :)

Untuk entry kali ini Aisyah nak share mengenai Cinch Shake daripada Shaklee yang tujuannya fokus kepada sesiapa yang nak kurus dan nak bina otot! Haaa mesti ramai yang tengah survey-survey kan hehe. Okay jomlah terus masuk topic memandangkan I pun banyak benda nak settle hari ni hehe

Okay, APA ITU CINCH SHAKE SHAKLEE?

Macam Aisyah dah mention tadi, Cinch Shake Shaklee adalah satu supplement Shaklee berbentuk serbuk yang mana di dalamnya terdapat satu bahan utama yang dipanggil leucine. And leucine yang terdapat di dalam Cinch Shake Shaklee inilah bertanggungjawab untuk membantu pertumbuhan otot, sintesis protein, pembaharuan dan perbaikan sel, serta sebagai pengatur metabolisme.



APAKAH ITU LEUCINE?

Leucine ialah asid amino dan anggota keluarga bercabang di rantai asid amino yang juga termasuk isoleucine dan valine. Badan kita menggunakan asid amino untuk membuat protein. Ia juga sangat bagus untuk pemeliharaan otot.

And yang paling best, penyelidikan saintifik baru-baru ini menunjukkan bahawa leucine boleh membantu dalam penurunan berat badan! Ini kerana leucine akan menyerap makanan yang anda makan dan bergerak terus kepada tisu otot yang mana ia akan bertindak sebagai isyarat untuk sintesis protein.

Jadi, peningkatan dalam sintesis protein ini berfungsi untuk mengimbangkan peningkatan dalam pecahan protein yang secara semulajadinya berlaku daripada sekatan kalori atau berdiet.

BAGAIMANA LEUCINE BEKERJA?

Leucine akan mengekalkan kekuatan otot kita, selepas kita berlapar, diet, ataupun lepas kita bersenam. Mengikut kajian yang dibuat, para atlet biasanya akan mengalami lemah otot, dan ini menyebabkan jisim otot berkurang.

Dengan adanya leucine ini, jisim otot cuba dikekalkan, dan ini membantu otot meningkatkan metabolisme dan seterusnya membakar lemak yang ada. Jadi, pentingnya kandungan leucine dalam Cinch Shake Shaklee ia merupakan protein yang elok untuk orang yang sedang berdiet dan membina badan / otot.


APAKAH MANFAAT LEUCINE DALAM CINCH SHAKE SHAKLEE?

1. Mengatur Gula Darah
Leucine mudah dipecah dan diolah menjadi glukosa. Hal ini akan membantu badan kita mengatur kadar gula dalam darah. So, pengidap diabetes atau mereka yang telah didiagnosis pra-diabetes mesti  mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil apa-apa supplement leucine.

2. Membakar Lemak Visceral
Visceral fat atau lemak perut merupakan lapisan lemak paling dalam pada badan kita. Lemak visceral amat susah untuk disingkirkan. Lemak visceral berlebihan yang ada dalam tubuh membuat anda berisiko terkena penyakit jantung atau masalah kesihatan. Leucine atau memakan makanan lain yang mengandungi jumlah asid amino yang tinggi dapat membantu anda membakar lemak visceral.

3. Meningkatkan Energy
Leucine membantu metabolisme tubuh badan kita supaya berfungsi dengan lebih efisien dan seterusnya dapat meningkatkan level tenaga kita.

4. Meningkatkan Produksi Otot Baru
Jika Anda berusaha membentuk otot tanpa lemak,  suplemen seperti leucine adalah penyelesaiannya, kerana ia membantu menggalakkan pertumbuhan jaringan otot baru di dalam tubuh badan.

5. Merangsang Hormon Pertumbuhan
Bayi dan kanak-kanak memerlukan leucine setiap hari untuk merangsang hormon pertumbuhan mereka dan memastikan tubuh badan mereka mengalami perkembangan secara normal.


APAKAH FUNGSI UTAMA CINCH SHAKE?

1. Badan lebih solid dan tidak menggeleber.
Okay biasa orang yang mengalami perubahan daripada gemuk ke kurus akan mengalami masalah perut or otot-otot menggeleber betul tak? Haaa inilah fungsi utama Cinch Shake ni, ia bantu badan kita BINA OTOT DAN SOLIDKAN SHAPE KITA! Haaa suka latuuu..

2. Memberikan tenaga segera dan berpanjangan.
Yes of course. Sama macam ESP, Cinch Shake lagi-lagi lah buat perut kita tahan tak makan and jangka masa bertahan tu lebih lama tau. So memang sesuai sangat untuk yang nak diet and yang busyyyy!

 

APAKAH RASA CINCH SHAKE SHAKLEE?

Ia didatangkan dalam  3 perisa yang sangat menyelerakan. Best kan sebab boleh pilih you all suka perasa yang mana :)

Perisa yang ada ialah Vanilla, Coklat dan juga Cafe Latte.

BOLEHKAH CINCH SHAKE SHAKLEE DIBANCUH DENGAN PELBAGAI RESEPI MACAM ESP?

YES OF COURSE BOLEH!

Tidak semestinya you kena bancuh plain macam tu je. Kita boleh pelbagaikan resepi bancuhan dan ikut selera kita. Okay saya bagi sedikit idea untuk you pilih resepi mana you nak try ea :

·         Low Fat Milk + Cinch Shake Vanilla
·         Low Fat Milk + Cinch Shake Chocolate
·         Low Fat Milk + Cinch Shake Caffe Latte
·         Strawberry Milk + Cinch Shake Vanilla
·         Strawberry Milk + Cinch Shake Chocolate
·         Chocolate Milk +Cinch Shake Vanilla
·         Chocolate Milk + Cinch Shake Caffe Latte
·         Chocolate Milk + Cinch Shake Chocolate

ADAKAH BANCUHAN CINCH SHAKE SHAKLEE MENGENYANGKAN MACAM ESP SHAKLEE?

Ya, sangat mengenyangkan.

Sebab satu hidangan bancuhan Cinch Shake Shaklee membekalkan kepada kita 24 gram protein, 24 jenis vitamin dan mineral serta 6 gram serat. Satu hidangan tu dah cukup lengkap untuk you rasa kenyang dan perut akan rasa penuh je. Tak perlu dah nak makan makanan-makanan lain yang lebih tinggi nilai kalorinya. Dah tak perlu nak kunyah-kunyah something. Bila dah kenyang, jadi nafsu makan yang meluap-luap tu pun dapat dikurangkan betul tak?

Sebab tu Cinch Shake sangat-sangat sesuai untuk dijadikan sebagai REPLACEMENT MEAL anda!

SIAPAKAH YANG MEMERLUKAN CINCH SHAKE SHAKLEE?

·         Mereka mestilah golongan yang mahu BERDIET / kuruskan badan.
·         Mereka yang berpuasa.
·         Pesakit diabetis / kencing manis.
·         Mereka yang tidak boleh mengawal kelaparan.
·         Lelaki atau perempuan yang berumur atas 12 tahun dan mahu berat yang ideal.

SIAPA YANG TAK BOLEH AMBIL CINCH SHAKE SHAKLEE?

1. Ibu hamil dan Ibu menyusu tidak digalakkan ambil , kerana badan si ibu memerlukan nutrient yang lebih dan tak perlu berdiet. Tapi you boleh and digalakkan sangat ganti dengan mengambil ESP Shakee.

2. Kanak-kanak yang berumur bawah 12 tahun juga  tidak digalakkan mengambilnya. Jika kanak-kanak di bawah 12 tahun obesiti anda boleh berikan mereka Omega Guard sebiji sehari  selepas makan , and bagi Vitalea for Children :)

Okay so awak semua boleh dapatkan maklumat lanjut yang tak jelas lagi melalui saya ya. Whatsapp jer senang cepat dan mudah. I will consult you details :)

Aisyah 01133099034



Thank you for reading!

Wednesday, December 28, 2016

Certain Day Talking : Rushing but Satisfied Day!

Assalamualaikum and hai semua 😊

Alhamdulillah hari ni Aisyah happyyy sebab banyak benda Aisyah dapat settled! 😁  And Alhamdulillah ayah pun dah selamat sampai rumah ❤️

So today nak cerita pasal my today! Hehee. Okay. Pagi tadi saya bangun dah berfikir- fikir sikit apa perlu saya buat for today. I mean benda yang berkualiti. And I chose nak siapkan full entry mengenai Supplement Shaklee kat my blog.

So after menelaah phone and mengaji, dalam jam 6.50 pagi saya terus gi dapur and buat sarapan pilihan hati I iaitu pisang goreng 😁 Ibu masak nasi goreng. Okay lah lepas settled je sarapan saya terusss masuk bilik semula and mulakan misi menyiapkan entry Shaklee ni ha.

Alhamdulillah dapatlah menulis dengan seronoknya. Seronokkk sebab rasa macam yeyy today is my day! Hehee πŸ’œ

Dalam jam 8.30 pagi macam tu tetiba dapat call. Dari Sri Jaya!. Ohemgi, dia nak suruh I gi belajaq qeta kaaaa??? Ibu Ali dah lah takde kat rumah ni sebab hantar Embah gi hospital buat check up kaki, ottoke ottoke.

Okaylah takpe I angkat phone dulu. And betuuul!. Pukul 10 pagi ada free. Kerani tanya boleh datang tak sebab ada kosong 😊

And I pun jawab : Boleh tapi tak ada orang hantar saya..

Then kerani tu pun sambung : Eh tak apa. Kami boleh ambil. Tapi boleh tak Aisyah tunggu kat bus stop depan masjid tu?

Aku pun terkejut lah haaa?? Kena gi jalan kaki keee, secara spontan aku terjawab : Saya tak nak lah.. (hahaa sesuka hati engko aje ye 😝)

And Alhamdulillah masa tu Kina tengah lepak kat bilik saya. Dia dengar perbulan tu so Alhamdulillah Kina offer Faiz hantar.. Alhamdulillah  settled. Yeyyh Alhamdulillah 😊😊😊

Memula tu fikir taknak pergi belajar kereta lah today sebab ibu tak ada, and saya dah siapkan jadual untuk hari ni kan. Tapi fikir balik, pergi jerlah. Tannguh-tangguh tak elok kan and kena gi jugakkan. Best apa belajar kereta kat situ. Cikgu best pengurusan best. Nikmat apakah lagi yang aku dustakan?

Hahaa so saya pun decided okay pergi jerlah. Chill jer 😊

Lepas beberapa minit tu tetiba Sri Jaya call lagi, saya ingat dia nak batalkan. Rupanya dia cakap macam ni : Maaf Aisyah, awak ada tak surat kebenaran doc and surat husband tu sebab kalau tak ada awak tak boleh belajar lagi ni.. (sebab saya preggy)

Saya pun jawab : Ala yeke. Belum sebab bla bla bla... tapi surat kebenaran suami dah ada.

So lepas dia bincang and tanya boss dia tu, dia pun jawab : Okaylah bawak ya surat tu nanti.

Ok fineeee!!! Kejutan elektrikkk! Hahaa sebab sebenarnya belum siap tapi saya yakin saya boleh siapkan HARI NI! Belezuppp saya siapkan SURAT RASMI KEBENARAN SUAMI BENARKAN ISTERI BELAJAR MEMANDU!

Alhamdulillah lah saya ni bakal guru and dah biasa jugalah buat surat2 rasmi or uruskan hal2 surat menyurat ni Alhamdulillah! Memang belezupp. Time tu saya type, time tu cari wayar printer, time tu print, type tu photostat rekod kesihatan yang lepas! Fuh Alhamdulillah selesai pasal surat 10 minit sebelum masa belajar yang dijanjikan! πŸ˜‚

Tapi Alhamdulillah saya sebenarnya  suka kerja saya tadi hehee. First sebab secara educatednya saya menggunakan surat rasmi dan juga dapat sertakan bukti kesihatan yang baik untuk kukuhkan dalil dalam surat tu hehee. Good idea jugak tadi hihii

Good job Aisyah! You did very well ❤️

And Alhamdulillah sampai sana jer terus serah surat tu and after baca-baca mereka benarkan saya belajar memandu kereta yeyyh Alhamdulillah again!

And Alhamdulillah jugakkk belajar kereta hari ni pun best, tak stress, enjoy amd senang faham konsep. Hehee aku ni kalau tak faham konsep memang susah nak lekat dalam otak sikit heee. Harapnya lepas-lepas ni pun every single thing is okayyy Ameen.
Dalam masa 2 jam saya belajar kereta 5 perkara saya dapat hari ni 😊

1. Parking sisi
2. 3 penjuru
3. Bukit
4. Selekoh Z
5. Selekoh S

Alhamdulillah Allah mudahkan. TQ Cikgu Masral πŸ˜πŸ‘

For your info, sebenarnya berat jugak nak belajar kereta time preggy ni sebab memang guna tenaga habis-habisan. Tapi kena kuat jugaklah. Bila lagi saya nak ambil lesen ni betul tak? Daripada dah masuk third trimester baiklah aku buat sekarang. And after deliver or sebelum agaknya inshallah kami akan dipostingkan ke sekolah so masa tu dah kena guna lesen kereta hokeyyy πŸ˜‚ Lagipun Inshallah saya akan cubaaa sedaya upaya menggunakan kekuatan lengan time belajar kereta ni. Tak guna kekuatan perut. Keselamatan diutamakan! Inshallah I can do it!

Semoga Allah permudahkan urusanku untuk lulus dapat lesen memandu dengan mudah, lancar dan tak ada apa2 benda buruk berlaku, Ameen!

Alhamdulillah setakat hari ni macam juga hari-hari selalunya, saya berasa gembira dan berpuas hati dengan hasil kerja saya sepanjang hari.. And untuk hari ni saya gembira sebab :

1. Dapat siapkan satu entry Shaklee sebelum pergi belajar memandu.
2. Dapat siapkan surat kebenaran suami dengan sangat berjaya dan educated 😝
3. Dapat makan nasik sebelum pergi belajar memandu walaupun rushing gilaaa tapi ibu tetap utmakan anak ibu ok 😊
4. Dapat buat RPM dan RSM sekali jerrr hihiii taklah I buang masa kat situ jer.
5. Dapat belajar 5 benda kat litar hari ni.
6. Dapat tulis nota mengenai pergerakan dalam litar.
7. Dapat naik bukit dengan BERJAYA SEKALI!

Okay tu jerlah yang boleh diimbas buat masa ni hehee. TQ diri sendiri and Alhamdulillah ya Allah for today.

Esok must be a better day for me OKAY AISYAH ASSIDDIQAH?. Inshallah be better from yesterday. ❤️

Tu jerr nak cerita hehee.

Thank you for reading!





Basic H Shaklee : Pencuci Tanpa Toksin Terbaik!

Assalamualaikum dan hai semua :)

Okay kali ni Aisyah nak share pasal satu product Shaklee yang bukan makanan (biasanya saya cerita pasal supplement makanan kan hehee), iaitu Basic H Shaklee. Basic H ni multipurpose detergent tau, atau senang cerita PENCUCI SERBA GUNA!

Okay, APA ITU BASIC H SHAKLEE?


Basic H Shaklee adalah pencuci biodegradable dan tidak bertoksik yang pertama dikeluarkan oleh Shaklee pada tahun 1960. Ia dihasilkan daripada  sumber semulajadi iaitu jagung dan kelapa, merupakan pencuci serba guna, bebas dari bahan kimia, biodegradasi dan selamat untuk seisi keluarga. Bak kata orang putih, Organic  Super Cleaning Concentrated.

And Basic H ni sesuai untuk semua kulit, even kulit sensitif, kulit ekzema pun boleh pakai :)  

APAKAH KELEBIHAN BASIC H SHAKLEE BERBANDING PRODUK PENCUCI YANG LAIN?

1. SELAMAT

Tidak bertoksik
Tanpa gas beracun
Tanpa bahan kimia yang berbahaya
Tanpa bahan pewangi
Lembut pada tangan
Mengandungi kandungan ph yang seimbang
Tanpa klorin

2. BERKESAN

Mampu menanggalkan kotoran yang berminyak
16 auns Basic H boleh dicairkan di dalam 48 gelen air kerana kepekatannya yang tinggi

3. MESRA ALAM

Diekstrak daripada ramuan semulajadi seperti jagung dan kelapa
Tanpa fosfat
Diisi di dalam bungkusan yang boleh dikitar semula
Tanpa bahan pewarna
Selamat untuk sistem septik dan pembentungan

APAKAH KEGUNAAN, MANFAAT DAN KEBAIKAN BASIC H SHAKLEE?

1. Mencuci dan membersihkan sayur-sayuran dan buah-buahan daripada racun dan bahan kimia.  Caranya: Isikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik Basic H. Biarkan selama 5-10 minit.

2. Mencuci dan membersihkan ikan, ayam, daging dan makanan laut daripada bahan awet.
Caranya : Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik Basic H. Biarkan selama 5-10 minit.

3. Mencuci dan membersihkan makanan basah seperti Mee Kuning, kuetiow dan sebagainya daripada bahan awet.
Caranya : Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik Basic H. Biarkan selama 5-10 minit.

4. Mencuci dan membersihkan tempat dan peralatan memasak terutamanya yang berminyak.
Caranya : Masukkan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic H dan gunakan untuk mencuci peralatan memasak yang berminyak.

5. Mencuci dan membersih bilik air, tandas, tangki, sinki,cermin tingkap, rak buku, almari dan sebagainya.
Caranya: Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh Basic H kemudian mopkan atau lapkan tempat yang hendak di bersihkan kecuali tandas dan bilik air perlulah di berus.

6.Mencuci badan,tangan dan kaki daripada kotoran ,pijar lada, dakwat marker pen , minyak dan sebagainya.
Caranya: Basuhkan tangan dengan air, kemudian tuangkan 2-3 titik kemudian di gosok-gosokkan kemudian di bilas.

7. Mencuci dan membersihkan lantai dan alatan permainan.
Caranya: Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh Basic H kemudian cuci alat mainan, manakala bagi lantai pula tidak perlu di bilas selepas lantai di mop kerana ia mudah kering dan ia tidak melicinkan lantai.

8. Menanggalkan gula-gula getah pada baju dan sebagainya.
Caranya : Titikkan 5 titik di sebelah belakang baju yang terkena gula getah kemudian di gosok-gosok hingga tertanggal.

9. Mengasah Pisau.
Caranya: Titikkan 4-5 titik pada pisau  dan asah pisau seperti biasa.

10. Membersih dakwat pen pada tangan, baju dan sebagainya.
Caranya: Titikkan 4-5 titik di tempat terkena dakwat, digosok dan kemudian  di bilas.

11. Menghapuskan kutu di atas kepala.
Caranya: Basahkan rambut dan ambil 10 titik Basic H dan lumurkan ke atas kepala dan ratakan. Setelah selesai balutkan kepala dengan kain tuala bersih dan biarkan selama 10-15minit barulah di bilas.

12. Terkena minyak, air panas atau melecur terkena benda panas.
Caranya: Sapukan terus Basic h ke atas tempat yang terkena tadi dan kulit tidak akan mengelembung atau melecur bahkan akan terasa sejuk.

13. Menghindarkan dan membunuh serangga seperti lipas,nyamuk, semut,lalat dan sebagainya.
Caranya: Tuangkan 4-5 titik Basic H ke dalam botol semburan bunga yang di campur air kemudian semburkan pada serangga.

14. Demam Panas ( Sebelum berjumpa doktor).
Caranya: Tuangkan 4-5 titik Basic H ke dalam besen kecil yang mengandungi air. Kemudian lumurkan ke seluruh badan dan kepala.

15. Sakit Gigi.
Caranya : Masukkan 4-5 titik Basic H ke dalam cawan yang di campur air kemudian kumur.  Sekiranya sakit pada gigi berlubang titikkn 2-3 titik Basic H pada kapas dan letakkan pada tempat yang sakit.

16. Gatal-gatal pada badan atau miang ( masalah kulit).
Caranya: Tuangkan 4-5 titik ke dalam gayung. Kemudian gosokkan ke seluruh tempat yang gatal mengunakan span mandian kemudian bilas.

17. Ulser dan mulut berbau.
Caranya: Tuangkan  4-5 titik ke dalam gelas kemudian kumur ( sekerap mungkin).

18. Penyubur tanaman dan pengembur tanah.
Caranya: Air lebihan cucian Basic H boleh di siram  pada pokok bunga dan tanaman lain untuk kesegaran dan kesuburan.

19. Menghilangkan karat dan daki pada barang kemas, jam tangan dan sebagainya.
Caranya: Tuangkan 4-5 titik Basic H ke dalam mangkuk kecil kemudian rendamkan dan biarkan sehingga 15-30 minit, karat dan daki akan tanggal serta kelihatan kilat seperti baru.

SIAPAKAH YANG MEMERLUKAN BASIC H?

SEMUA ORANG BOLEH! Termasuk :

·         Baby
·         Kanak-kanak
·         Remaja
·         Wanita dewasa
·         Lelaki dewasa
·         Warga emas
·         Mereka yang berkulit sensitif
·         Mereka yang menjaga kebersihan

Senang kata semuaaa orang boleh guna :)


So, Aisyah galakkan semua rumah ada satu Basic H ni untuk apa-apa kegunaan pun!  Anda kena hati-hati tau sebab kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. So sangat kena hati-hati lagi-lagi if you ada baby.
Untuk sebarang pertanyaan dan order boleh contact Aisyah terus ok, I will consult you with the best consultation :)



Thank you for reading!

Phytocol-ST Shaklee Bantu Menurunkan Kolesterol Secara Sihat!

Assalamualaikum semua :)

Untuk entry kali ni Aisyah nak share mengenai kolesterol dalam badan kita. Biasanya masalah kolesterol ni dirisaukan oleh golongan 30 tahun ke atas la kan. Budak-budak umur 20 tahun jarang risau mengenai kolesterol ni betul tak?

Tapi tak salah kalau kita jaga dari muda kan. Kena hati-hati juga sebab pemakanan kita hari ni tak sama dengan pemakanan mak bapak kita zaman dahulu kala. Kita sekarang yang muda-muda ni pun ada risiko kena serangan jantung or obesiti if kita tak jaga elok-elok. Nak –nak yang women lah kan sebab kita anak mengandung dan nak melahirkan anak. Tahap kolesterol penting tau sepanjang proses pregnancy nih.

So jom kita berkenalan dengan PHYTOCOL-ST ya!

PHYTOCOL-ST ni product baru Shaklee tau tahun 2014 :) 


APA ITU PHYTOCOL-ST SHAKLEE?

Phytocol-ST ini adalah makanan tambahan yang berasakan sterols dan stenol. Dan ia adalah bertujuan bagi mengurangkan kolesterol jahat dalam badan secara semulajadi. Ia tidak menggunakan sebarang bahan kimia ya.


APA PULA PHYTOSTEROL, STEROLS DAN STENOILS NI?

·         Phytosterol ni adalah tumbuhan sterols dan stenoils yang terdapat dalam plant cell membranes. Ia menyerupai kolesterol dalam badan manusia.

·         Dan apabila kolesterol ni berjumpa dia akan bersaing untuk menyerap ke dalam sistem penghadaman badan kita.

·         Plant sterols dan stenols ni akan menghalang kolesterol jahat (LDL kolesterol) dan akan merendahkan kolesterol jahat yang masuk ke dalam salur darah manusia yang mana ianya boleh menyumbatkan salur darah.

APAKAH TANDA-TANDA  KOLESTEROL TINGGI?

Seseorang yang mempunyai tahap kolesterol yang tinggi kebiasaannya akan mengalami tanda-tanda berikut :
·         Sering berasa kebas-kebas pada kaki.
·         Timbul bintik-bintik putih(biji lemak) pada bahagian bawah mata, kawasan muka atau leher yang disebabkan oleh kadar trigliserida yang tinggi.
·         Mudah letih, penat dan cepat mengantuk.
·         Sering berasa sakit kepala.
·         Arteri yang semakin sempit akan membuatkan aliran darah ke otak berkurangan, sehingga menyebabkan rasa sakit pada kepala.
·         Kaki membengkak akibat pembuluh darah semakin sempit.
·         Kaki merupakan bahagian yang paling sedikit mendapat darah.
·         Senak dada sebelah kiri apabila pembuluh darah pada bahagian jantung mula tersumbat.

BAGAIMANAKAH PHYTOCOL-ST SHAKLEE BERFUNGSI?

  • Dengan struktur yang sama seperti kolesterol, Fitosterol bersaing dan akan mengalahkan kolesterol dalam penyerapan di dalam Usus.
  • Ini bermaksud apabila kita mengambil banyak fitosterol maka semakin kurang kolesterol yang akan di serap di dalam tubuh kita dan semakin tinggi untuk anda merendahkan paras kolesterol LDL kita.

APAKAH KEBAIKAN DAN MANFAAT PYHTOCOL-ST SHAKLEE?

  • Membantu menghalang penyerapan kolestrol dalam darah dan menurunkan paras LDL. Disarankan 2000mg fitosterol setiap hari, 30min sebelum makan makanan berlemak.
  • Jika diambil secara konsisten, paras LDL menurun sebanyak 10% dan risiko serangan jantung berkurang sehingga 20%.
  • Memperbaiki imun sistem. Fitosterol akan meningkatkan keaktifkan T1 dan kurangkan keaktifan T2. T1 yang kurang aktif menyebabkan mudah dijangkiti penyakit. T2 terlalu aktif menyebabkan alergi, kulit kering dan gatal, arthritis dan sebagainya.
  • Meningkatkan keselesaan sendi.
  • Membantu merangsang penghasilan insulin.
  • Mengurangkan simptom prostate membengkak seperti kerap buang air, tidak boleh mengawal air kencing, air kencing berkurangan dan sebagainya.

APAKAH KEISTIMEWAAN PHYTOCOL-ST SHAKLEE BERBANDING JENAMA LAIN?

·         Dirumuskan khas daripada sayur-sayuran, buah-buahan, tumbuhan, dan bijirin yang kaya dengan fitosterol asli yang aktif
·         Fitosterol dari tumbuhan telah diuji secara klinikal oleh 80 untuk merendahkan paras ldl kolestrol
·         Mengandungi 2000 mg fitosterol yang diperlukan setiap hari
·         Kandungan fitosterol yang mencukupi seperti yang disyorkan oleh nih
·         Tiada bahan pengawet, perasa tiruan dan pemanis tiruan

SIAPAKAH YANG MEMERLUKAN PHYTOCOL-ST?

Individu yang mempunyai tahap koleterol yang tinggi dan mahu cara yang semulajadi untuk menurunkan kolesterol mereka tanpa menggunakan dadah.

Jadi, for those yang nak jaga tahap kolesterol, nak turunkan kolesterol, nak jaga kesihatan jantung atau nak bagi parents hadiah supaya masalah kolesterol dapat dikurangkan, boleh contact Aisyah terus and dapatkan PHYTOCOL-ST cepat tau!



Thank you for reading!

Vitalea For Children Sangat Membantu Perkembangan Anak Anda!

Assalamualaikum and Hai semua :)

Alhamdulillah Aisyah baru lepas sarapan, sedapnyaaa goreng pisang yang I goreng tuuuu hihii. Alhamdulillah sangat selalu dapat makan makanan jawarian ni sebab sepanjang preggy ni Aisyah asyik dan just teringin makanan masakan jawa sahaja Alhamdulillah senang kerja orang nak menjaga aku hahah.

Okay kali ni Aisyah nak cerita mengenai Vitalea For Children! Supplement ni pun sebenarny baru bagi Aisyah sebab masih baru menelaah mengenainya beberapa bulan sebelum ni. Itu pun sebab dah nak dapat anak kan so I search over all untuk dapatkan maklumat pemakanan terbaik untuk anak I.

So, untuk pengetahuan awak semua, Vitalea ataupun MULIVITAMIN ni penting sangat untuk tubuh badan kita, that’s why Shaklee buat dua jenis untuk dua golongan iaitu Vitalea Iron Formula dan Vitalea For Children, berbeza dengan supplement lain, tak ada kanak-kanak punya pun. Nampak tak betapa pentingnya multivitamin untuk badan kita semua lagi-lagi di zaman ini?



Satu orang multivitamin untuk orang dewasa,
satu lagi untuk kanak-kanak. 


So, APA ITU VITALEA FOR CHILDREN?

·         Ia adalah multivitamin terbaik untuk kanak-kanak yang diperbuat daripada bahan semula jadi.
·         Mengandungi 19 nutrien penting untuk perkembangan sihat kanak-kanak.
·         Menyediakan 150% nilai harian vitamin D untuk kesihatan tulang dan gigi.
·         Memberi 100% nilai harian vitamin C.
·         Vitamin B yang menyokong fungsi sebenar proses badan manusia.
·         Berasaskan phytonutrien semulajadi.
·         Manisan semulajadi dengan Xylitol, tidak menggalakkan kaviti.
·         Kaya dengan sumber nutrien antioksidan.
·         Diperkaya dengan buah oren, anggur dan campuran perisa beri.

Tahukah Anda?

·         Dari kelahiran hingga umur 3 tahun, perkembangan otak amat peka terhadap pemakanan bayi dan 75% daripada kapasiti otaknya berlaku dalam tempoh yang genting ini.

·         Selepas umur dua tahun, pengambilan makanan berlemak seharusnya diambil dalam kuantiti sederhana rendah untuk mengelakkan penyakit jantung, kegemukan dan masalah kesihatan yang lain.

·         Pada umur lima tahun, 90% daripada perkembangan otak kanak-kanak telah lengkap.

·         Antara umur 11 dan 16 tahun, satu peningkatan yang besar dalam tumbesaran biasanya berlaku dengan peningkatan berat badan dan pertumbuhan otot yang ketara.



APAKAH KEBAIKAN VITALEA FOR CHILDREN :

1.Membantu menguatkan dan mencerdaskan minda.
2.Membantu pertumbuhan tulang dan gigi yang kuat.
3.Membekalkan sel badan nutrisi untyk memastikan tubuh kanak-kanak sihat dan bertenaga.
4.Meningkatkan sistem pertumbuhan kanak -kanak.
5.Melindungi fugsi saraf, kesihatan otot dan jantung kanak-kanak.
6.Mengekalkan tekanan darah dan rentak jantung yang normal.
7.Mengelakkan anemia dikalangan kanak-kanak.
8.Membantu meningkatkan selera makan kanak-kanak dan melancarkan sistem pencernaan.
9.Mencegah penyakit begok(thyroid).
10.Membantu penyerepan zat dari makanan harian kanak-kanak.



Dua-dua product ni untuk kanak-kanak. 
Boleh baca mengenai Chewable Vita-C Plus di SINI.

SIAPAKAH YANG MEMERLUKAN VITALEA FOR CHILDREN?

1.Kanak- kanak yang kurang minum susu.
2.Kanak-kanak yang tidak mahu makan.
3.Kanak-kanak yang cerewet dalam pemilihan makanan.
4.Kanak-kanak yang tidak gemar makan sayur dan buah-buahan.
5.Kanak-kanak yang kerap demam, selsema dan mudah jatuh sakit.
6.Semua kanak-kanak yang hidup di zaman ‘junk food’ ini.

TESTIMONI VITALEA FOR CHILDREN









Jadi, sebagai ibu bapa of course kita hendakkan yang terbaik untuk anak-anak kita betul tak? Bagi Aisyah tak salah kalau kita melaburkan sikit wang untuk kesihatan dan kesejahteraan anak kita. Yelah kalau anak sihat, ibu bapa juga yang happy kan :)

So for those yang sedang mencari supplement tambahan untuk anak masing-masing, Aisyah memang reallyyyy recommanded this product from Shaklee. Belum cuba belum tahu tau!

Untuk dapatkan maklumat lanjut and if you bertanyakan apa-apa mengenai Vitalea For Children atau mana-mana supplement Shaklee, boleh terus hubungi Aisyah melalui whatsapp untuk fast respond ya!

Thank you for reading!




Tuesday, December 27, 2016

Vitalea Iron Formula Shaklee Multivitamin Kesayangan Saya!

Assalamualaikum and Hai semua :)

Kali ni Aisyah nak share lagi satu my fav ever supplement daripada Shaklee iaitu VITALEA IRON FORMULA! Ni memang jujur sejujur-jujurnya Aisyah katakan, memang Vitalea banyak bantu Aisyah Improve kesihatan diri tau.

Sejak 2013 Aisyah amalkan Shaklee, salah satu yang memang akan ada dalam simpanan Aisyah adalah VITALEA Shaklee ni tau. Sebab banyak sangat perubahan Aisyah dapat lepas consume Vita lea Shaklee Alhamdulillah. Allah yang berkuasa beri kesembuhan.

My Daily Supplement :)

Contoh paling ketara kesan Vitalea kat Aisyah adalah :

·         HB dah tak pernah rendah walaupun sedang hamil. Semua orang pun tahu kan Aisyah memang sejak kecil lagi memang ada HB low ni tapi Alhamdulillah sekarang dah tak ada. Biasanya orang kurus-kurus macam Aisyah memang biasanya ada HB low.

·         Kurang senggugut. Ia pun bantu Aisyah handle sakit senggugut dengan lebih baik. Tak tahu nak cerita macamana sebab dah lama tak period (sebab tengah preggy ni hehee). Yang penting sekarang kalau Aisyah senggugut jer terus Aisyah makan nasik sikit buat alas perut, lepas tu terus telan Vitalea sebiji, GLA Complex sebijik. Alhamdulillah lepas bangun tidur dah okay.

·         Mudah melawas. Ni pun best sebab Aisyah jenis kurang melawas sikit. Kalau Allah nak bagi, time tu consume Vitalea, time tu juga rasa nak pergi toilet! Best sangatt hehe

And kalau puasa pun memang Aisyah pilih Vitalea untuk di-consume pagi-pagi untuk tenaga the whole day untuk tahan bertenaga sampai ke petang.

Alamak banyak pulak ya Aisyah bebel. Yelaaa tak tahan nak cerita kebaikan dia sebab memang Aisyah fall in love sangat dengan Vitalea. So bagi you yang sedang mencari-cari multivitamin terbaik, lengkap dan semulajadi (natural based), Aisyah memang recommanded sangat Vitalea Shaklee nih!

Okaylah dari awallah kita cerita ya tentang Vitalea Shaklee ni. Senang sikit you nak faham.



First, APA ITU VITA LEA SHAKLEE?

Satu jenis supplement MULTIVITAMIN yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh orang dewasa.

APAKAH VITAMIN YANG ADA DI DALAM VITALEA SHAKLEE?

·         Vita A - Kesihatan mata, kulit, anti-oksida, melawan kanser, cegah rabun malam, bantu tumbesaran, kuatkan kerangka tulang, gusi, gigi, system respiratori, sistem imun dan rambut yang sihat.

·         Vita D – Perkasa kepadatan tulang, mencegah penyakit tulang lembut, osteoporosis dan psoriasis.

·         Vita E – Anti-oksida, kepejalan kulit, kulit berseri, melancar sirkulasi darah, mencegah darah beku, sakit jantung, katarak, atritis, baik untuk sistem produktif lelaki, mengurangkan kesan parut.

·         Vita C – Anti-oksida, melawan kanser, merangsang formasi kolagen, meningkatkan daya tahanan penyakit, percepat sembuh luka, mencegah selsema, gusi berdarah, darah beku, hidung berdarah.

·         Asid Folik – Kesihatan fetus, merangsang pengeluaran susu badan, kesihatan sel darah merah, kurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, osteoporosis, tekanan, ulsert mulut, kesihatan kulit.

·         Vita B1 – Menukarkan makanan kepada tenaga, perkasa memori, kecerdasan mental, membina dan meransang peredaran darah, bantu tumbesaran, masalah keresahan, mabuk laut/darat, mengurangkan petanda herpes zoster.

·         Vita B2 – Tukarkan makanan kepada tenaga, anemia, keletihan mata, katarak, jangkitan lidah dan mulut, kekejangan.

·         Vita B3 – Tukar makanan kepada tenaga, menghasilkan hormone, meransang peredaran darah, lower blood ripid, merawat kepeningan, cirit-birit, migraine, ulser, nafas berbau, baik untuk perut dan usus.
·         Vita B6 – Metabolisma protin, baiki otot, senggugut, penenang, tenaga, elakkan muntah-muntah, bibir kering, glossitis, dermatitis, kekajangan, kebas, anemia.

Vitalea dalam Set Rambut Shaklee - 
Biasanya ia didatangkan dalam bentuk SET untuk kesan yang lebih maksimum. 

·         Vita B12 – Membantu tumbesaran fetus dan kanak-kanak, bantu selera makan, tindak balas saraf, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, focus, keupayaan seksual dan mengelakkan anemia, keletihan, keresahan, diabetis, rabun.

·         Biotin – Bantu B-kompleks berfungsi lebih efektif, cegah rabun, rambut beruban dan gugur, diabetis, sakit otot, eczema dan keradangan kulit.

·         Vita B5 – Meredakan tekanan, kesan penenang, melawan alahan, sembelit, keletihan, atritis, meredakan kesan sampingan akibat antibiotic, mencegah jangkitan, percepat sembuhan luka.

·         Kalsium – Perkasakan tulang dan gigi, darah beku, kebas, kejang, rasa sakit, insomnia, mengekalkan kadar degupan jantung normal, mencegah osteoporosis / penyakit tulang lembut.

·         Fosforus – Meningkatkan kepadatan tulang, diabetis, batu karang, mencegah pereputan tulang, membantu ligament / otot dan meredakan kesakitan akibat atritis, anoreksia.

·         Iodin – Baik untuk tirod, membantu tumbesaran fetus, tingkatkan kadar IQ kanak-kanak, membina ligament/otot dan kesinambungan tisu-tisu, kekuatan fizikal, mengawal berat badan.

·         Zat Besi – Membentuk hemaglobin, redakan kesakitan akibat PMS (senggugut), membantu tumbesaran, melawan penyakit, mengelakkan keletihan, anemia.

·         Magnesium – Kesihatan tulang, gigi, merehatkan otot dan sistem saraf, sifat penenang semulajadi, mencegah tekanan, diabetis, sakit jantung, batu karang, sakit buah pinggang, hati dan masalah penghadalaman.

·         Copper – Membantu menukarkan zat besi kepada haemoglobin, kesihatan rambut, edema, penyakit berkaitan tulang, masalah kebangkakan.

·         Zink – Perkasa sistem imun, percepat sembuhan luka, keupayaan seksual lelaki, mencegah masalah prostat, baik untuk deria rasa dan bau, ketajaman minda



KELEBIHAN MULTIVITAMIN VITALEA SHAKLEE BERBANDING JENAMA LAIN :

1. Vita-lea merupakan vitamin pertama yang dicipta didunia pada tahun 1915. Nama asalnya ialah Vitalize-Mineral. Ia dicipta oleh pengasas Shaklee iaitu Dr Forrest C. Shaklee. Perkataan vita-min pun singkatan dari Vitalize-Mineral. Ha, so perkataan vitamin yang kita hari ni tu asalnya dari Shaklee ya.

2. Setiap tablet mengandungi 28 nutrisi lengkap diekstrak dari buah-buahan dan sayur-sayuran, bukan daripada bahan sintetik ya.

3. Dua tablet Vita-lea bersamaan dengan 40 jenis lauk. Tapi tak bermakna after amik Vita-lea tak perlu makan dah. Makan jer makan biasa ya.

4. Tablet multivitamin Vitalea paling pantas larut dalam air dan tubuh manusia.
Mineral didalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan pantas oleh usus kecil. Kalau tak percaya boleh try rendam Vitalea and satu lagi rendam mana-mana supplement lain. Perhatikan mana yang aka habil terurai and ambil masa berapa lama. Aisyah dah pernah buat and memang cepat sangat Vitalea larut.

5. Pengambilan Vitalea Shaklee secara berterusan selama setahun mampu mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%. So, rajinkan diri ambil supplement sebab ia adalah salah satu usaha kita jaga kesihatan.

6. Vita-lea merupakan salah satu rahsia Tun Mahathir kekal sihat di usia emas. Pemimpin yang disegani kawan dan lawan, lantang bersuara diperingkat antarabangsa rupa-rupanya pengguna product Shaklee. Beliau mengamalkan sebiji Vitalea setiap hari sejak muda.


7. Vita-lea Shaklee ada iron element. So ia sangat disyorkan buat ibu hamil yang anemia dan mereka yang mengalami luka pendarahan yang besar. Sebab tu penutup Vitalea berbeza dari penutup botol Shaklee yang lain, ia lebih kedap kerana unsur iron @ zat besi mudah teroksida.

8. Vitalea Shaklee telah dipilih oleh Center For Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN didalam Public Interest pada tahun 2000.

9. Biasanya orang yang malas-malas nak makan vitamin banyak-banyak akan mengambil Vita-lea, kerana dah complete semua ada.

10. Vita-lea Shaklee juga ada pottasium. Kekurangan pottasium dalam badan akan membuat kita sering rasa dan suka nak mengunyah makanan ringan (food craving). So ia sangat membantu orang-orang yang nak diet untuk elakkan food craving.

Vitalea dalam Set Kesuburan Shaklee


FUNGSI DAN MANFAAT VITA-LEA IRON FORMULA SHAKLEE

Jika diambil setiap hari, Vita-Lea Iron Formula Shaklee boleh:

1. Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik.
2. Membekalkan 19 vitamin dan mineral perlu.
3. Sumber kalsium pembina tulang.
4. Bekalan harian untuk vitamin B.
5. Mengandungi beta karotena yang membantu
dalam mengekalkan pertumbuhan,penglihatan dan
pembinaan tisu.
6. Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C  dan D untuk kesihatan tulang dan gigi.
7. Menyokong jangka hayat hati, usus dan kesihatan mata.
8. Biotin dan asid pantotenik membantu untuk memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh.
9. Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah.

Vitalea dalam Set Berpantang Shaklee

10. Meningkatkan kecerdasan mental dan ketahanan
dari jangkitan.
11. Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi badan.
12. Membantu fungsi normal penghadaman dan selera makan.
13. Penting untuk pertumbuhan sel dan pembiakan.
14. Memberikan perlindungan kepada badan bagi
menentang kerosakan akibat serangan radikal bebas.
15. Membekalkan nutrisi yang diperlukan oleh badan yang tidak dapat dipenuhi dari pemakanan seharian.


16. Meningkatkan kesihatan dan fungsi badan secara menyeluruh.
17. Melindungi kesihatan jantung, otot dan fungsi saraf.
18. Meningkatkan kesihatan paru-paru, kolon dan prostat.
19. Menyokong pembinaan tulang yang kuat dan kesihatan tulang.
20. Membekalkan makanan kepada sel badan untuk tubuh yang lebih sihat dan bertenaga.
21. Mengekalkan tekanan darah yang normal dan rentak jantung yang normal.
22. Mencegah penyakit beguk (tirod).
23. Meningkatkan penghasilan sel darah merah untuk mengelakkan anemia atau merawat anemia (amat diperlukan oleh ibu hamil, ibu dalam pantang dan ibu yang menyusukan anak).
24. Membantu memulihkan selera makan dan melancarkan proses pencernaan.
25. Membantu meningkatkan kecerdasan minda.
26. Membantu seimbangkan hormon dan bahan kimia dalam badan.
27. Membantu penyerapan zat dari makanan.

Vitalea dalam Set Kehamilan Shaklee

SIAPA MEMERLUKAN MULTIVITAMIN VITALEA IRON FORMULA?

•             Individu dewasa yang mementingkan kesihatan dan kecergasan tubuh jangka panjang
•             Individu yang tidak lengkap diet hariannya
•             Individu yang ingin meningkatkan sistem imun
•             Remaja yang sedang membesar
•             Wanita yang mementingkan kesejahteraan kesihatan mereka
•             Semua lelaki
•             Wanita yang menopous
•             Wanita yang sedang hamil
•             Wanita yang ada masalah kesihatan tertentu
•             Wanita yang baru bersalin


TESTIMONI VITALEA SHAKLEE:


TESTIMONI VITALEA DALAM SET KEHAMILAN SHAKLEE



TESTIMONI VITALEA SHAKLEE DALAM SET KESUBURAN SHAKLEE


So di sini Aisyah nak galakkan sangat bagi mereka yang pregnant, yang ada darah rendah, pleaselah try Vitalea Shaklee. Inshallah you tak rugi sebab memang berbeza daripada sebelum you tak ambil Vitalea. Lagi pun pengambilan Vitalea penting juga untuk tumbesaran anak you tau.

Ada certain case ibu hamil and menyusukan baby rasa nak pitam, pening kepala, betul tak? Haa tu tanda-tanda kekurangan zat besi @ iron dalam pengambilan diet harian you all. Aisyah tahu sebab Aisyah pun sama macam tu dulu.

So bagi yang nak mendapatkan Vitalea Shaklee boleh terus hubungi Aisyah ya. I will guide you with the best consultation. :)





Thank you for reading!