Friday, December 9, 2016

ALFALFA COMPLEX SHAKLEE : KELEBIHAN, MANFAAT DAN KESAN


Assalamualaikum And Hai :)

OKAY hari ni saya nak bercerita tentang Alfalfa Shaklee ya. Alfalfa Shaklee ni antara supplement terawal saya consume dulu tahun 2014. Sebab apa? Sebab baca banyakkk sangat kebaikan dia kan so I nak try lah hehe..

Alfalfa Shaklee ada dua saiz, Small and Big. 

And ramai jugak kawan saya yang order Alfalfa ni antaranya sebab masalah keputihan wanita. Biasalahlan girls ada masalah keputihan. Tapi Alhamdulillah saya memang jenis tak ada keputihan. Actually I ambil Alfalfa ni pun salah satunya sebab terpengaruh dengan cust sendiri haha. Nak try jugak sebab Alfalfa bukan sahaja menyelesaikan masalah keputihan semata-mata. Tapi banyak lagi kan. Tak pe slow-slow okay I terang kat uguys :)

Awak semua tahu tak Alfalfa tu apa? Kalau tak tahu boleh refer post saya sebelum ni, buka INI.

Sedikit sejarah tentang Alfalfa ya. Alfalfa Shaklee merupakan produk pertama yang dicipta oleh Dr. Forrest C Shaklee pada tahun 1950an. So Alfalfa Shaklee ni merupakan produk signature Shaklee Corporation.

Kenapa  Dr. Shaklee memilih Alfalfa Shaklee sebagai supplement pertama? Sebab Alfalfa merupakan herba tradisional masyarakat orang putih dan mereka menggunakan Alfalfa untuk pelbagai jenis keadaan kesihatan terutamanya bagi wanita selepas bersalin.

Oleh sebab Alfalfa mempunyai banyak kebaikan kepada wanita, lelaki dan kanak-kanak, maka Dr. Shaklee merumuskan formula Alfalfa menjadi supplement Alfalfa Shaklee yang sangat-sangat memberi manfaat kepada jutaan manusia.




Antara vitamin dan mineral yang terkandung di dalam Alfalfa Shaklee adalah:

Vitamin A - Untuk penglihatan. Membina ketahan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan: menggalakan pertumbuhan sel, menggalakan kulit yang sihat.
Vitamin E - melindungi sel-sel daripada sinar uv, kesihatan jantung, kardiovaskular, kesihat otot, memperbaiki sistem imun badan, menguatkan dinding pembuluh darah, membantu fokus mata.
Vitamin B6 - membantu asimilasi makanan dan metbaolisme protein dan lemak, menggalakan kesihatan saraf dan kulit, membantu mengurangkan loya bagi ibu hamil.
Vitamin K - penting bagi pembekuan darah, penting dalam fungsi hati
Vitamin D - mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan
Kalsium - membina dan mengekalkan kesihatan tulang dan gigi, membantu pembekuan darah, mengawal rentak jantung, membantu pembinaan sel saraf dan fungsi saraf.
Zat besi - diperlukan dalam pembinaan hemoglobin
Kalium - membantu fungsi otot, jantung, tindakbalas enzim dan untuk digest lemak.
Fosforus - meningkatkan peranan tisu saraf.
Sodium - mengawal keseimbangan cecair dalam badan
Magnesium - mengelakkan sembelit, membantu fungsi otak dan melindungi kulit.
dan banyak lagi vitamin dan mineral yang dijumpai yang tak dinyatakan di sini.
Selain itu, Alfalfa juga kaya dengan protein di mana kandungan proteinnya 18.9% berbanding daging lembu, 3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur.





So, antara Kelebihan Dan Kebaikan Alfalfa Shaklee adalah :

Yang Utama : Mencuci hati, darah dan usus – ini adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot.

Melawan alahan – Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air (athlete’s foot) dengan berkesan.

Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut – Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperasiditi, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit.

Menyingkirkan lemak dan kolesterol – kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolesterol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Hanya Alfalfa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolesterol.

Melawan tumor – Memakan 30-50 tablet untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.

Melegakan keletihan – Melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyakan penyakit
Mencegah/ merawat arthitis – Melegakan sakit atritis dan kesakitan.

Membantu memelihara dan penjagaan kesihatan dalaman wanita – Alfalfa membantu menyeimbangkan hormon dan memperbaiki sistem reproduktif wanita. Secara tak langsung ianya baik untuk kesihatan rahim dan kesuburan. Dalam masa sama boleh membantu mengurangkan masalah keputihan dan vagina berbau. Alfalfa juga boleh meningkatkan libido wanita kerana sifatnya yang estrogenic.

Menggalakkan penghasilan susu ibu – Sejak sekian lama Alfalfa diamalkan untuk menggalakkan penghasilan susu ibu ataupun sebagai milk booster. Ini kerana sifat Alfalfa sebagai tumbuhan yang galactogouge
 .
Lain-lain Manfaat Alfalfa Shaklee :

Merawat Membantu Merawat athma
Mencuci usus bagi membuang toksik
Membantu membuang angin dalam badan
Membantu mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
Meneutralkan asid dalam badan
Membantu masalah keputihan pada wanita
Membesar dan menegangkan payudara. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
Memulihkan urat selepas bersalin
Milk booster
Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
Meningkatkan stamina lelaki

Apa Keistimewaan Alfalfa Shaklee?

Sumber terbaik dari daun alfalfa (tanpa akar dan batang)
Alfalfa Shaklee ditanam tanpa semburan bahan kimia
Pil boleh dihancurkan dan dicampur dengan air sebagai minuman herba semulajadi
Tidak memudaratkan bayi yang menyusu seperti panas dan cirit birit
Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau pengawet tiruan
Membantu melengkapkan zat dan nutrisi dalam pemakanan.


Set-Set Vitamin  Yang Mengandungi Alfalfa

Disebabkan Alfalfa ni kaya dengan pelbagai manfaat, jadi ada banyak set vitamin yang boleh dikombinasikan dengan Alfalfa contohnya:
Set Sugar Control (Untuk penghidap kencing manis/ diabetes)
Set Pelangsingan
Set Healthy Circulatory (Untuk kesihatan kardiovaskular)
Set Asthma/ Allergy/ Eczema
Set Jerawat
Set Kecantikan Kulit
Set Penyusuan (Untuk milk booster)
Set Bersalin (Untuk ibu berpantang)
Dan lain-lain.

Antara Testimoni Alfalfa Shaklee

DAH TAK ALERGI! ALHAMDULILLAH


SUSU MELIMPAH! ALHAMDULILLAH


KEPUTIHAN BERKURANGAN! ALHAMDULILLAH


SUSU BERTAMBAH! ALHAMDULILLAH



Jom pinang Alfalfa sekarang! Boleh hubungi sy melalui whatsapp Aisyah 011.330.990.34 ya :)

Aisyah Assiddiqah
Shaklee ID : 1091965

Terima kasih and have a nice day  :)



No comments:

Post a Comment