Saturday, December 10, 2016

B Complex Shaklee : Kebaikan, Kelebihan dan Manfaat

Assalamualaikum and Hai :)

Okay for now Aisyah nak share pasal B Complex Shaklee pulak. And B Complex Shaklee ni pun sebenarnya dah sebati sangat dengan saya sejak dari doluuu mula-mula start consume Shaklee lagi. Berbotol-botol jugalah habis.

Mula-mula beli untuk ibu, sebab ibu ada masalah rahim sikit hari tu Alhamdulillah dah okay so dah tak consume. Lepas tu saya ambil untuk kesuburan pulak sebab dah nak habis belajar kan so nak usaha dapat baby pulak hee. Lepas dah sah preggy teruskan jugak pengambilan B Complex sebab ia adalah Acid Folic. Ibu mengandung memang kena ambil acid folic ya untuk mengelakkan berlaku kecacatan pada tulang belakang anak. Nauzubillah. And I chose B COMPLEX Shaklee for my Acid Folic. 





So  kita start dengan APA ITU B COMPLEX ?

B COMPLEX adalah satu kumpulan vitamin B. B complex yang bagus adalah yang lengkap dengan kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu thiamin (B-1),riboflavin (B-2),niacin(B-3),pantothenic acid (B-5), pyridoxine (B-6), folic acid (B-9) and cobalamin (B-12) dan Biotin.

And of course Vitamin B-Complex Shaklee lengkap ada semua 8 jenis vitamin B.

So apa pula FUNGSI SETIAP VITAMIN B ini ?

B1 (thiamin)

Fungsi : Mengubah zat karbohidrat dalam makanan menjadi tenaga.
Sumber makanan : Nasi, roti, bijiran, tepung, makanan laut seperti udang, kerang.

B2 (riboflovin)

Fungsi : Menjaga kesihatan mata dan kulit.
Sumber : Susu , keju, ayam, brokoli, bayam.

B3 (Niacin)

Fungsi: Untuk kesihatan kulit, meningkatkan nafsu makan, memperbaiki sistem pencernaan serta membantu mengubah makanan menjadi tenaga.
Sumber: Bijiran, kacang-kacangan, daging lembu.

B5 (antothenic Acid)
Fungsi : Bersama-sama dengan jenis vitamin B lainnya, vitamin B5 berguna dalam proses pemecahan lemak , protein, karbohidrat menjadi tenaga. Manfaat lainnya adalah untuk pembentukan sel darah merah dan membuat vitamin D.
Sumber : Ayam, ikan sardine, alpukat, semangka.

B6 (Piridoksin/Pyridoxin)

Fungsi : Diperlukan dalam proses asam amino dan lemak.
Sumber : Daging, ikan, sapi, kentang, tomato, pisang, buah yang berwarna unggu dan sayuran hijau.

B7 (Biotin)

Fungsi : Membantu dalam proses pemecahan lemak, protein menjadi tenaga yang akan digunakan oleh tubuh.
Sumber: Daging ikan salmon, telur, susu, cereal, pisang dan kacang tanah.

B9 (Folat/Folic Asid)

Fungsi : Bertugas agar sel-sel pada tubuh membesar dengan baik, membentuk sel darah merah dan mencegah kecacatan pada janin.
Sumber : Susu dan produk olahan susu, bit, hati, tembikai dan sayuran berdaun hijau.

B12 (Kobalamin/Cobalamin)

Fungsi : Mengubah karbohidrat, protein dan lemak menjadi tenaga, menjaga sel darah merah tetap sihat, melindungi sel saraf, mencegah penyakit jantung, dan mencegah penyusutan otak yang dapat menyebabkan daya ingatan menurun.
Sumber : Daging lembu, ikan, hati, telur, susu dan rumput laut.

Apa KEBAIKAN VITAMIN B COMPLEX ?

  • Mencegah kerosakan urat saraf
  • Membantu pembentukan sel darah merah
  • Melancarkan metabolisme sistem tubuh
  • Mengubah karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga
  • Memberi tenaga kepada tubuh
  • Membantu kemampuan berfikir
  • Mengelakkan penyakit beri-beri
  • Melambatkan proses ubat di rambut
  • Penting untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut
  • Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf
  • Mencegah stress
  • Menguatkan antibodi tubuh
  • Amat penting untuk aktiviti sel genetik
  • Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino
  • Memproses dan memnghasilkan sel-sel darah merah
  • Mencegah anemia (tekanan darah rendah)
  • Perlu untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik bagi ibu mengandung
  • Mencegah kecacatan tulang belakang (penting diambil semasa mengandung)


Sebenarnya, vitamin B yang LEBIH BAIK mempunyai ciri-ciri berikut :

Mempunyai sistem penyerapan bioaktif berpattern
Mengandungi kesemua lapan jenis vitamin B yang diperlukan termasuk Biotin
Membantu dalam peningkatan penghantaran zat
Berbentuk tablet supaya lebih mudah ditelan

Dalam Set Kehamilan Shaklee pun kena ada B Complex tau :)



So, apa KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX SHAKLEE?

Shaklee menghasilkan B complex dengan teknologi berpattern yang ekslusif. HANYA PADA B COMPLEX SHAKLEE.

Selain lengkap dengan lapan kumpulan vitamin B , vitamin B Complex Shaklee dilengkapi dengan sistem penyerapan Boaktif Berpaten iaitu dikenali sebagai asid folik, iaitu sejenis vitamin B yang tidak dapat diserap dengan mudah. Istimewanya B Complex shaklee, ia telah dihasilkan dengan suatu selaput asid folik yang unik untuk menjadikan zat tersebut lebih mudah diperolehi dan digunakan dalam badan.

SIAPA YANG MEMERLUKAN B COMPLEX?


  • Mereka yang ingin nampak cantik dan muda
  • Wanita yang mengandung
  • Wanita yang menyusukan anak
  • Wanita yang mengambil pil perancang
  • Pesakit kencing manis
  • Pesakit tekanan darah tinggi
  • Pesakit migraine
  • Mereka yang selalu terdedah kepada sinaran matahari
  • Mereka yang menghadapi tekanan kerja dan beban kerja yang banyak
  • Mereka yang tidak dapat fokus dalam pekerjaan yang dilakukan
APAKAH YANG AKAN BERLAKU JIKA KITA KEKURANGAN VITAMIN B?
  • Lemah sistem saraf
  • Mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung
  • Pembentukan sel abnormal
  • Mengakibatkan anemia
  • Masalah depresi (tekanan perasaan)
  • Kehilangan daya memori
  • Cepat letih
  • Sesak nafas
  • Insomnia
  • Kurang fokus dan konsentrasi
  • Mudah tersinggung

TESTIMONI / KESAN PENGGUNAAN B COMPLEX SHAKLEE


B COMPLEX DALAM SET RESDUNG


So, kalau anda berminat untuk mencuba B Complex Shaklee, boleh contact Aisyah ya! Saya akan ajar cara makan yang betul dan berkesan ekslusif untuk my cust sahaja. And jangan risau harga dia memang mampu milik :)


Aisyah Assiddiqah
011-33099034
Shaklee ID : 1091965
You Shaklee Ind Dist.



Terima kasih sudi baca and have a nice day! 

No comments:

Post a Comment