Monday, May 16, 2016

Kebaikan, Kelebihan, Manfaat dan Fungsi Vitamin C Shaklee

Assalamualaikum semua :) 

Today is 16 Mei 2016 so saya nak ucapkan Selamat Hari Guru buat semua guru yang pernah mengajar saya. Terima kasih sebab ajar saya sampai saya jadi bagus dan berguna macam ni sekali 😝Hehee gurau. Btw, saya doakan semua guru saya diberkati seluruh kehiduapan mereka oleh Allah Ameen.. :)

So terusss kepada tajuk entry, untuk  entry ini saya akan cerita secara details tentang Vitamin C Shaklee ya! ❤️

Okay yang pertama sekali mestilah uolls nak tahu saya makan Vita C Shaklee atau tidak kan?

Dan jawapannya YES OF COURSE lah saya consume Vitamin C Shaklee ni sebab tu berani cakap hehe 😊



Kenapa saya consume Vitamin C Shaklee?

1) Eczema – okay saya ada eczema, dan alhamdulillah setakat hari ini Vita C Shaklee dapat bantu mengurangkan eczema saya! Saya makan bersama Vita Lea Shaklee, ESP Shaklee dan B Conplex shaklee  untuk kesan yang maksimum.. Alhamdulillah sangat memang banyak beza kulit saya dulu dengan sekarang ❤️

2) Sistem imun-Dulu sistem imum saya agak lemah sebenarnya. Buktinya, time saya praktikum 2 bulan fasa kedua tahun 2015, dua kali saya demam sebab terlalu penat, tak cukup rehat dan stress! Memang stress sangat kalau suruh ingat balik saya tak mahu sebab tak enjoy sangat πŸ˜‚ But Alhamdulillah, praktikum 3 bulan masa fasa 3 tahun 2016 Allah langsung tak bagi saya demam Alhamdulillah Terima Kasih Ya Allah!. Dan sekaang memang dah jadi kebiasaan saya kalau rasa tak sedap badan je saya terusss consume 2 biji Vita C Shaklee before tidur. Alhamdulillah dengan izin Allah jugak biasanya esok pagi segarrr tak jadi demam dan tak sakit sakit badan! Alhamdulillah semuanya dengan izin Allah. ❤️

3) Sebagai My Collagen  – Ya saya percaya yang seorang wanita perlu top up kolagen dalam badan dia sebab kolagen akan berkurangan dari hari ke hari. Dan saya pilih Shaklee yang pastinya. And saya memang consume Vita C jer yang mampu setakat hari ini untuk top up my collagen. Better ada daripada tak ada kan? Hihii ❤️Bg

4) Resdung – This is for my husband. Alhamdulillah saya tak ada resdung. Tapi suami saya agak teruk juga resdung dia. Pagi pagi mesti dengar dia bersin atau berusaha bersihkan hidung dia sebelum mandi untuk solat subuh. Kesian tengok. Yelah saya tak alami saya tak tahu rasa dia kan. Tapi saya rasa mesti terseksa 😭 So saya memang bagi dia tugas sebagai MANAGER VITA-C Rumah Kami haha. Saya letakkan kepercayaan untuk dia jaga pengambilan Vita C keluarga kami. Saja nak mengada-ngada sikit hehee secara tak langsung mengingatkan my husband untuk consume jugak. Bisalah lelaki mana lah berdisplin sangat macam perempuan kan. Sometimes saya saja je cakap : Abang, sekarang saya kena makan apa ye? 😊  Dia akan jawab : Vita C πŸ˜‘
Saya akan jawab : Okay Abang TQ ingatkan.. hehee ❤️

Sebenarnya cara ni memang dapat ingatkan dia jugak untuk ambil Vita C every day. Satu untuk saya, satu untuk awak hehe. Alhamdulillah saya perasan yang resdung dia semakin berkurangan tau! Ada masa tu (tak ingat bila) adalah dalam 2-3 minggu jugak dia tak bersin pagi2! Alhamdulillah Allah yang Maha Menyembuhkan. Semoga sembuhlah resdung suamiku saaampai bila-bila Ameen.. ❤️

Oh ya, saya pun akan sentiasa pastikan kat rumah ibu bapa saya ada sebotol Vita C ( sampai setakat hari ni masih ada lah 😊 ) Kalau ibu atau ayah tetiba mengadu sakit ke apa – sayaWAJIBkan mereka makan Vita C Shaklee nih! Klu parents sy pergi luar negara pun saya akan bekalkan jugak. Latest ibu  ayah saya pergi Canada, and this year Umrah. Alhamdulillah, dapatlah bekalkan Vita C Shaklee untuk mereka ❤️

Okay terpanjang pulak citer pasal diri sendiri haha. 😝


Jadi, MANFAAT DAN FUNGSI VITAMIN C SHAKLEE yang paling utama dan major adalah :


  • Meningkatkan sistem imunisasi badan.
  • Membantu mengurangkan masalah alergi dan resdung.
  • Mengatasi masalah gusi berdarah.
  • Membentuk kolagen dalam kulit
  • Mencerahkan kulit.
  • Melambatkan proses penuaan.
  • Menghalang pembetukan pigmen yang menyebabkan masalah jeragat.

Okay here Aisyah bagu penerangan yang lagi details so make sure baca sampai habis ok!

Vitamin C Shaklee : 


  • Berkesan mencerahkan kulit wajah dan badan secara sekata, licin, gebu, berseri
  • Mengekalkan kelembapan kulit, menghilangkan bintik2 hitam, memudarkan jeragat dan lingkaran gelap di bawah mata
  • Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal, dan juga mendapatkan gusi yang sihat dan gigi.
  • Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran
  • Melindungi daripada jangkitan dan selesema, serta meningkatkan imuniti.
  • Membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol, tekanan darah tinggi, dan mencegah aterosklerosis.
  • Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan penyembuhan luka, dan pengeluaran hormon antistress.
  • Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi.
  • Memainkan peranan penting dalam pengeluaran kolagen, yang membantu mencegah penuaan pra-matang.
  • Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya.
  • Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang sering dirosakkan oleh radikal bebas.
  • Membantu tubuh menyerap zat besi yang lebih –> berguna dalam rawatan anemia. Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah.
  • Merawat jangkitan saluran kencing.
  • Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain.

So best ke tak best Vita C Shaklee ni haa? Semua dia bolot kan, dari kecantikan kesihatan semua sekalilah! All in one πŸ’š





So, Apakah perbezaan Vitamin C Shaklee dengan supplement Vitamin C lain?


  • Shaklee menghasilkan Vitamin C dari kanji jagung (corn starch) yang merupakan sumber asli Vitamin C.
  • Kaedah Sustained Release ini membolehkan vitamin C diserap ke dalam badan sepanjang 5 jam untuk memastikan badan anda mengandungi Vitamin C disaat anda memerlukannya. Ia bersamaan dengan pengambilan 8 biji oren setiap jam selama 5 jam!!
  • SR Vitamin C ditambahkan dengan 120 mg Citrus Bioflavanoids Complex. Bioflavanoids ini fungsinya adalah membantu penyerapan vitamin C.

APAKAH TANDA SESEORANG ITU KEKURANGAN VITAMIN C?

Jika anda kekurangan vitamin C, biasanya akan nampak simptom seperti berikut:

•rambut kering
•gusi mudah berdarah
•mudah lebam
•mudah penat
•mudah stress
•kurang selera makan
•kulit kering, kasar, bersisik, tak gebu, kusam
•luka lambat pulih


SIAPAKAH GOLONGAN YANG MEMERLUKAN VITAMIN C?
ADAKAH ANDA MEMERLUKAN VITAMIN C?

Sila semak ya, 

•perokok - asap rokok memusnahkan vitamin C dengan cepat. perlukan vitamin C untuk membersih darah daripada logam berat dan untuk mengelakkan kerosakan buah pinggang

•hidup di kalangan perokok - kajian menunjukkan perokok pasif (seperti kebanyakan kita) memerlukan lebih banyak vitamin C

•pesakit kencing manis - perlukan vitamin C untuk menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah darah daripada menjadi keras bagi mengelakkan strok dan jantung tersumbat

•mengalami allergi atau asthma

•demam atau selsema - sistem imunisasi badan perlukan vitamin C dengan banyak untuk melawan jangkitan kuman/bakteria

•menjalani pembedahan - untuk cepat baik pulih luka dan melawan jangkitan kuman

•mengalami 'stress' fizikal atau mental - vitamin C termusnah akibat 'stress'

•warga tua - terutama jika anda juga amalkan ubat-ubatan lain

•mengandung atau menyusukan anak - vitamin C banyak disalurkan kepada anak

•mengambil pil perancang, antibiotik - ubatan ini boleh memusnahkan vitamin C

•mengambil alkohol - alkohol memusnahkan vitamin C





TESTIMONI VITAMIN C SHAKLEE








Okay, check cepat cukup tak Vita C awak semua! Kalau awak tak pasti awak boleh tanya saya apa dan bagaimana, saya akan guide dan consult anda. Mungkin anda salah seorang yang memerlukannya dan mungkin juga tidak. So don’t worry ok.. Saya akan tolong anda..

Baca tentang Vitamin C Shaklee lagi di SINI.


Aisyah 011.330.90.34
Untuk sebarang pertanyaan dan order.

Terima kasih daun keladi,
For the pleasure of Allah
Assalamualaikum

Thank you For Reading!



Kebaikan, Kelebihan, Manfaat dan Fungsi Vitamin B Complex Shaklee

Assalamualaikum guys,

Hari ni saya nak cerita pasal salah satu vitamin Shaklee yang memang saya amalkan iaitu B Complex Shaklee. Okay mesti uolls tertanya-tanya kenapa saya amalkan ye tak?


Okay saya amalkan B Complex Shaklee ni sebab :

1) Persediaan untuk pregnant. Doctor sarankan wanita yang merancang untuk pregnant untuk ambil Acid Folic 6-3 bulan lebih awal. So yeah of course saya pilih Shaklee. Dan Acid Folic dalam Shaklee ialah B Complex :)

2) Orang kurus macam saya biasanya mudah letih sebab tekanan darah rendah / darah rendah, betul tak? InsyaAllah B Complex dapat meredakan symptom tersebut.

Okay dua sebab ni kenapa saya – kalau B Complex habis terus beli—habis lagi --- beli lagi. Lagipun murah aje Insyallah semua orang mampu milik :)

Okay sebelum kita lihat dengan lebih terperinci tentang B Complex Shaklee, kita lihat dulu manfaat vitamin B secara umumnya ya. B Complex Shaklee terdapat semua 8 jenis Vitamin B ya. Sebab tu Complex. Eh haha

B1 (thiamin)
Fungsi : Mengubah zat karbohidrat dalam makanan menjadi tenaga.
Sumber makanan : Nasi, roti, bijiran, tepung, makanan laut seperti udang, kerang.

B2 (riboflovin)
Fungsi : Menjaga kesihatan mata dan kulit.
Sumber : Susu , keju, ayam, brokoli, bayam.

B3 (Niacin)
Fungsi: Untuk kesihatan kulit, meningkatkan nafsu makan, memperbaiki sistem pencernaan serta membantu mengubah makanan menjadi tenaga.
Sumber: Bijiran, kacang-kacangan, daging lembu.

B5 (antothenic Acid)
Fungsi : Bersama-sama dengan jenis vitamin B lainnya, vitamin B5 berguna dalam proses pemecahan lemak , protein, karbohidrat menjadi tenaga. Manfaat lainnya adalah untuk pembentukan sel darah merah dan membuat vitamin D.
Sumber : Ayam, ikan sardine, alpukat, semangka.


B6 (Piridoksin/Pyridoxin)
Fungsi : Diperlukan dalam proses asam amino dan lemak.
Sumber : Daging, ikan, sapi, kentang, tomato, pisang, buah yang berwarna unggu dan sayuran hijau.

B7 (Biotin)
Fungsi : Membantu dalam proses pemecahan lemak, protein menjadi tenaga yang akan digunakan oleh tubuh.
Sumber: Daging ikan salmon, telur, susu, cereal, pisang dan kacang tanah.

B9 (Folat/Folic Asid)
Fungsi : Bertugas agar sel-sel pada tubuh membesar dengan baik, membentuk sel darah merah dan mencegah kecacatan pada janin.
Sumber : Susu dan produk olahan susu, bit, hati, tembikai dan sayuran berdaun hijau.

B12 (Kobalamin/Cobalamin)
Fungsi : Mengubah karbohidrat, protein dan lemak menjadi tenaga, menjaga sel darah merah tetap sihat, melindungi sel saraf, mencegah penyakit jantung, dan mencegah penyusutan otak yang dapat menyebabkan daya ingatan menurun.
Sumber : Daging lembu, ikan, hati, telur, susu dan rumput laut.

Okay sorry sebab panjang. 


Tetapi secara ringkasnya,

Kebaikan, kelebihan, manfaat dan fungsi Vitamin B Complex Shaklee ialah :

Secara umumnya, sebiji B-Complex Shaklee mampu:
Memberi tenaga kepada tubuh
Membantu kemampuan berfikir
Mengelakkan penyakit beri-beri
Melambatkan proses ubat di rambut
Penting untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut
Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf
Mencegah stress
Menguatkan antibodi tubuh
Amat penting untuk aktiviti sel genetik
Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino
Memproses dan memnghasilkan sel-sel darah merah
Mencegah anemia (tekanan darah rendah)
Perlu untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik bagi ibu mengandung
Mencegah kecacatan tulang belakang (penting diambil semasa mengandung)


Apakah yang akan berlaku jika kekurangan vitamin B?

Kekurangan vitamin B Complex boleh menyebabkan:

Lemah sistem saraf
Mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung.
Pembentukan sel abnormal
Mengakibatkan anemia
Masalah depresi (tekanan perasaan)
Kehilangan daya memori
Cepat letih
Sesak nafas
Insomnia
Kurang fokus dan konsentrasi
Mudah tersinggung

Antara tanda-tanda kekurangan vitamin B, ialah :

Kemurungan, mudah marah, merajuk , emosi tak stabil.
Selalu letih , tidak bermaya, wajah nampak lesu dan kusam
Sentiasa resah gelisah
Mudah panik, menggelabah, darah gemuruh
Kurang selera makan
Sembelit
Kurang fokus & konsentrasi
Rambut kelemumur
Tekanan atau emosi sewaktu haid
Sakit pada bahagian abdomen
Mudah bengkak pada buku lali, kebas di tangan dan kaki

Jadi, siapakah yang perlu mengambil vitamin B Complex Shaklee?

Ibu yang menyusukan anak
Ibu yang hamil
Ibu yang sedang berpantang
Mereka yang inginkan kulit yang cantik dan sihat
Mereka yang ingin mendapatkan anak
Mereka yang mengalami masalah migrain
Mereka yang mengalami alahan/eczema
Mereka yang mengalami masalah rambut
Mereka yang ingin mengawal paras kolestrol



Sekarang dah boleh muhasabah diri dan buat survey adakah vitamin B cukup dalam badan kita.. :)

Okay, sebarang pertanyaan lanjut boleh terus hubungi saya melalui whatsapp ya,

Aisyah – 011.330.990.34

For the pleasure of Allah,
Assalamualaikum and take care :)



By Ilyasiddiqah New Look!

Assalamualaikum cuolls

Saja nak memperkenalkan wajah baru By Ilyasiddiqah

Taraaaaaaaaa


Cantik kan kan hehe tengoklah siapa yang design 

So selamat kembali aisyah assiddiqah ! :)

Manfaat, Kebaikan Dan Kelebihan Minuman ESP Shaklee

Assalamualaikum semua :)

1) Apa kebaikan ESP Shaklee?
2) Bagaimana cara buat masker ESP Shaklee?
3) Apa khasiat ESP Shaklee?
4) Apa kelebihan ESP Shaklee berbanding jenama protein yang lain?
5) Apa fungsi ESP Shaklee dan apa set ESP Shaklee?
6) Apa keburukan ESP Shaklee?
7) Adakah ESP Shaklee menggemukkan ?
8) Ada tak resepi ESP shaklee nak bagi sedap dan bagaimana cara minum ESP Shaklee?
9) Apa kandungan ESP Shaklee?
10) Berapa harga Shaklee ESP atau shaklee ESP price ?
11) Bila promosi ESP Shaklee ?
12) Ada tak testimoni ESP Shaklee ?

Ha macam ni banyak punya soalan insyallah akan ku jawab satu persatu (tapi mungkin dalam entry yang berbeza-beza hehe tengok pada kudratku sekarang ni hehe)

Okay so sekarang nak cerita lagi pasal ESP Shaklee yang super best ni. Saya pernah cerita pasal kan tapi banyak lagi yang tak tercerita lagi so here we are ..


Semua maklum kan ESP adalah PROTEIN? Dan protein adalah makanan sel. So cuba bayangkan sel sel yang halussss tu dapat makanan yang elok sihat dan semula jadi, Insyallah dengan izin Allah effect dia akan pergi ke seluruh tubuh badan kan? Kulit jadi cantik, sihat, bertenaga dan banyaaaak lagi lah!

Tapi , macamana kalau tak cukup protein? Apa akan berlaku?


  • Kalau tak cukup protein, badan kita akan terasa lemah, lesu, tak bermaya..akhirnya menggeletar.
  • kolesterol tinggi, tekanan darah rendah..jadi pening.
  • Punca ulser perut + ulser usus.
  • Luka lambat sembuh akhirnya berparut.
  • Ganggu penglihatan / lama kelamaan jadi kabur.
  • Antibodi tak kuat.
  • Bila kurang protein, badan tak boleh nak lawan penyakit yang datang sebab kurang ketahanan.

Siapa yang ada gejala-gejala seperti di atas boleh lah fikir-fikirkan solution yang terbaik untuk diri anda..





So apakah kebaikan dan manfaat minum ESP Shaklee ni? Jom baca satu satu hehe

1. Dilengkapi dengan unsur kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang tidak bersifat keasidan.
2. Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam
3. Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan
4. Membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit.
5. Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan,
6. Memberi ton warna kulit yang sekata
7. Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu
8. Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan)
9. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral
10. Rendah lemak, tanpa kolestrol
11. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi
12. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya
13. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone
14. Protein soya(tumbuhan )lebih mudah dihadam berbanding protein haiwan
15. Membantu mengurangkan risiko kanser,
16. Bertindak sebagai antioksidan,





17. Menguatkan sistem imun tubuh,
18. Mempertingkatkan tahap kolestol baik,
19. Memelihara kesihatan jantung
20. Membaiki pigmentasi – membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, pigmentasi, kedutan dan kesan tua
21. Membaiki memori – meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan
22. Pembekal tenaga – membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan  sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan
23. Baik untuk hormon – kacang soya kaya dgn isoflavones.
24. Membantu merendahkan paras kolestrol,
25. Mencegah osteoporosis
26. Membantu pembentukan sel-sel baru.
27. Membantu menyembuhkan gastrik.
28. Memberi kekenyangan, sesuai untuk diet menguruskan badan.
29. Mempercepatkan pemulihan luka selepas pembedahan.
30. Memudarkan parut
31. Membantu pembinaan tubuh kanak-kanak
32. Kecantikan kulit dan rambut

Apakah perbezaan ESP dengan soya lain?

1. Dihasilkan daripada soya non-GMO (selamat dari risiko toksin)
2. mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan
3. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral
4. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya
5. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone
6. Rendah lemak, tanpa kolestrol
7. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi




So secara ringkasnya , fungsi ESP :


  • Untuk wanita yang ingin pregnant atau plan untuk pregnant : ESP pulihara dan pelihara rahim kita.
  • Untuk wanita yang sedang pregnant : ESP kuatkan rahim kita dan bantu pembentukan otot bayi. Protein kan bagus untuk tumbesaran.
  • Untuk wanita yang menyusu anak: ESP bantu banyakkan pengeluaran susu. Bila kita cukup protein, means kita cukup tenaga. Susu pun berkhasiat.
  • Untuk sesiapa yang nak stabilkan hormon : ESP mengandungi kacang soya, yang kaya dengan isoflavon, ia bantu memulihkan hormon wanita. Keluarkan darah kotor dan gantikan protein yang diperlukan.
  • Untuk sesiapa yang mahu kurus : ESP buat kita rasa kenyang.
  • Untuk sesiapa yang ingin kekal sihat : ESP beri ketahanan badan dan pelengkap nutrient dalam badan kita. Bila semuanya cukup, haruslah boleh lawan penyakit yang datang, insyaAllah.
  • Untuk sesiapa yang nak cantik : ESP buat kulit kita anjal, jadi gebu dan lebih cerah. Nampak berseri gitu. Bila dah cantik, tak perlu la nak tepek makeup tebal-tebal kan. Natural Beauty you!
  • Untuk sesiapa yang bercadang untuk puasa : ESP bekalkan tenaga, jadi walaupun puasa kita tak rasa terlalu lemah nak tunggu waktu berbuka.

TESTIMONI ESP SHAKLEE



Ha tepek sekali muka kami hehee sebab kami penggemar ESP SHAKLEE!



So macamana? Masih ragu ragu? Tak tahu nak buat pilihan? Tak pasti nak ambil Shaklee ke tidak?

Tak apa jangan risau, awak boleh tanya saya sebab saya pun macam aak jugak dulu.. Saya share je dekat awak apa yang saya rasa betul dan saya boleh bantu awak buat pilihan.. Jangan risau saya baik orangnya kihkihkih

Boleh baca tentang ESP SHAKLEE lagi di SINI dan SINI :)


Do whatsapp me 011-330.990.34 :)

FB page : By Ilyasiddiqah
Insta Shop : supplement.by.ilyasiddiqah

Im Your Trusted Shaklee Distributor

AISYAH ASSIDDIQAH
SHAKLEE ID : 1091965


Thank You For Reading!

Sunday, May 15, 2016

Novel Harry Potter Preloved Untuk Dijual

Assalamualaikum

Walaupun mungkin terlalu lambat but yeah I got my own harry potter books!

Tapi saya tahu saya tak boleh berlebih-lebihan gembira atau suka sebab yelah harry potter—iluminati yang sangat jelas. Walaupun orang kata tak apalah suka baca je tapi aku tetap berhati-hati dan mesti kena ada ilmu latar belakang harry potter ni sebelum terlalu suka kepadanya.




Oh ye aku nak jual buku harry potter English Version yang aku beli hari tu. Sapa nak boleh contact aisyah 011.330.0.34 ye. Langsung takpenah dibaca dan taka da cacat cela. Sebab nak jual adalah aku dah beli buku versi melayu dan aku lebih suka baca yang melayu sbb senang nak faham hehe. 

Novel Harry Potter preloved untuk dijual (sebenarnya tak tahulah ia kategori preloved ke tak sebab belum disentuh langsung) 




HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE
ENGLISH VERSION 
Harga beli : RM39.90
Harga jual : RM35.00 (termasuk postage)

HARRY POTTER AND THE HALF-BLOOD PRINCE
ENGLISH VERSION 
Harga beli : RM39.90
Harga jual : RM35.00 (termasuk postage)

Kalau beli dua2 dapat lagi murah, mesti uolls suka tapi kena PM luu..

Dah nak baca Harry Potter.. Bye

Thank You!